Sfantul Grigorie Decapolitul


Sfantul Grigorie Decapolitul

 

Sfantul Grigorie s-a nascut la Irinopolis, oras in Decapolea Isauriei Asiei mici, catre anii 780-790, dintr-o familie instarita. La varsta de 8 ani Grigorie a fost dat la scoala, dovedind dragoste fata de invatatura si felul de viata al monahilor. El frecventa Biserica, citea Sfanta Scriptura si adesea se retragea in locuri linistite unde staruia in rugaciune catre Dumnezeu, pentru a-l face adevarat slujitor al Sau.

Inca de foarte tanar hotaraste sa se lepede de lume, retragandu-se in munti. Astfel, el se va refugia la un unchi al sau dupa mama, Simeon, egumen la o manastire din jurul Decapolei, unde va ramane timp de 14 ani, nevoindu-se intru cele duhovnicesti, prin practicarea virtutilor.

Apoi, va cere binecuvantare sa se retraga singur intr-o pestera pustie. Dupa ce s-a curatit de patimile sale, Sfantul Grigorie a fost indemnat de un glas de Sus, ca sa paraseasca pestera si sa mearga in lume, spre folosul sau si al altora. In acest fel, Sfantul va incepe o serie de calatorii, si in cele din urma ajunge la Tesalonic, unde se stabileste la manastirea Sfantul Mina. Aici, in scurta vreme, Sfantul va deveni cunoscut prin puterea sa de fi vazator cu duhul. Dupa ce va mai savarsi cateva minuni prin puterea Duhului Sfant, s-a socotit ca Sfantul este vrednic de a primi preotia, acest lucru fiind dovedit si de virtutile cu care se impodobise: infranarea, saracia, rabdarea, blandetea, apararea dreptei-credinte, pentru care Sfantul a avut o ravna deosebita, mustrand si condamnand cu toata vigoarea pe ereticii iconoclasti.
Dar Dumnezeu ii da Sfantului o boala grea, si va trece in camarile ceresti, dupa cum insusi prezisese, la data de 20 noiembrie 842.

Mormantul sau va deveni repede un loc de pelerinaj, datorita minunilor ce se savarseau la el, astfel ca sfintele sale moaste au fost dezgropate si puse intr-o racla, pentru a fi cinstite dupa cuviinta. De altfel, nevoitorul lui Hristos a fost socotit ca sfant inca din timpul vietii sale, si recunoscut ca atare imediat dupa moartea sa. Moastele Sfantului au stat la manastirea din Constantinopol mult timp dupa moartea sa, probabil pana in anul 1453, cand capitala va cadea sub turci. De aici, ele au fost luate de un demnitar, iar de la acesta, in 1497, banul Barbu Craiovescu le-a cumparat cu mare pret si le-a asezat in manastirea Bistrita, ctitorie a sa, unde se afla si astazi. Aici, insusi ctitorul manastirii se va calugari, sub numele de Pahomie.

Racla de argint aurit in care se gasesc moastele Sfantului este opera mesterilor din Brasov, si poarta o inscriptie din anul 1656. Tot in cinstea Sfantului s-au facut numeroase danii manastirii, iar biserica schitului Papusa (jud. Valcea) si biserica din Podari (jud. Dolj), poarta hramul Sfantului Grigorie. O alta dovada de cinstire o constituie si tipariturile inchinate de catre romani Sfantului: Slujba Sfantului Grigorie Decapolitul, compusa de Matei al Mirelor, Carte osebita a Sfantului Grigorie Decapolitul, Ramnic, 1753, cea mai completa editie, ce cuprinde slujba ce se face la hramul sau, Paraclisul Sfantului Grigorie Decapolitul, copiat de schimonahul Paisie, zugravul manastirii Bistrita.

In mod deosebit, Sfantul Grigorie Decapolitul s-a invrednicit de veneratia credinciosilor din tara noastra, iar credinciosii din Oltenia il cinstesc ca pe unul dintre Ocrotitorii acestei regiuni.

.

20 Noiembrie 2008

Vizualizari: 774

Voteaza:

Sfantul Grigorie Decapolitul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE