Staretul Manastirii Zografu din Muntele Athos viziteaza Arhiepiscopia Craiovei

 

In perioada 30 octombrie - 1 noiembrie a.c., parintele arhimandrit Ambrozie, staretul Manastirii Zografu din Sfantele Munte Athos este oaspetele Arhiepiscopiei Craiovei. Prea Cuviosul Parinte Staret a sosit la Craiova ieri, 30 octombrie, ora 17.00, in programul vizitei figurand vizitarea Catedralei Episcopale Maica Domnului - Dudu.

Astazi, dupa participarea la slujba Sfintei Liturghii savarsite de catre IPS Parinte Mitropolit Teofan la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru" din Craiova, parintele arhimandrit Ambrozie a plecat in judetul Gorj pentru a vizita Manastirile Tismana, Lainici si Polovragi, acolo unde va fi cazat pana maine cand se incheie vizita in Arhiepiscopia Craiovei.

 

Manastirea Zografu


Manastirea Zografu este un asezamant monahal din Sfantul Munte Athos care dateaza din secolul al IX-lea cand, potrivit traditiei, trei sihastri, Moise, Aron si Ioan, au hotarat sa puna bazele unei manastiri. Hramul a fost, de la inceput, "Zografu", adica icoana zugravita in mod miraculos, in amintirea minunii care le-a lamurit dubiul alegerii ocrotitorului asezamantului: o bucata de scandura lasata in biserica este descoperita, dupa trei zile de post si rugaciune, avand pictata pe ea chipul Sfantului Gheorghe.

Ocupand locul al noualea in randul manastirilor athonite, Zografu s-a bucurat de-a lungul timpului de ocrotirea unor vestiti imparati bizantini, precum Mihail al VUI-lea Paleologul, Andronic al II-lea si Ioan al V-lea Paleologul, dar a fost reintemeiata, practic in intregime, in secolul al XV-lea, de Stefan cel Mare. Turnul si portul pentru corabii, chiliile, trapeza, incinta, biserica si pictura bisericii sunt refacute de voievodul moldovean, care ofera de asemenea si numeroase danii in bani monahilor de aici, astfel ca viata monahala primeste un avant deosebit.

Intre manastirile athonite sustinute si ajutate de Sfantul Voievod Stefan cel Mare, Manastirea Zografu este ctitoria sa de suflet, el si urmasii lui numind-o chiar "a noastra manastire". Hramul manastirii fiind inchinat Sfantului Mare Mucenic Gheorghe,i probabil ca si aceasta a contat destul de mult in sufletul voievodului roman atunci cand a luat-o sub ocrotirea sa.

Astazi, in interiorul manastirii sunt doua biserici: biserica mare, cu hramul Sfantul Gheorghe, ctitoria lui Stefan cel Mare, si un alt lacas, mai mic, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Chiliile sunt asezate pe trei sau patru nivele. Biblioteca manastirii pastreaza un numar foarte mare de manuscrise, unele pe pergament, in limbile greaca, slavona si romana. Se pastreaza aici si donatii inestimabile ale lui Stefan cel Mare, intre care amintim o icoana cu Sfantul Gheorghe, precum si steagul de lupta al Moldovei, cusut in fir de aur si argint, avand pe o parte icoana Sfantului Gheorghe, iar pe cealalta stema Moldovei, ambele oferite in 1502, cu putin timp inainte de moartea sa.

 

.

31 Octombrie 2007

Vizualizari: 1092

Voteaza:

Staretul Manastirii Zografu din Muntele Athos viziteaza Arhiepiscopia Craiovei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE