Lacasuri sfinte spulberate de explozii


Mai multe explozii de mare putere au distrus ieri-dimineata domul central al Moscheii de Aur din Samarra, unul dintre principalele lacasuri de cult ale comunitatii siite din nordul Irakului.
Potrivit politiei locale, un grup de barbati in uniforme ale politiei s-a infiltrat in multime si a plasat incarcatura exploziva in domul Moscheii Al-Aqsariyah, dupa care a reusit sa plece nestingherit. Nu a fost semnalata in primele ore dupa atentat nici o victima. Potrivit surselor guvernamentale, zece suspecti au fost arestati la putin timp dupa explozii.

Samarra este un bastion al insurectiei sunnite impotriva guvernului dominat de siiti.

Primul-ministru siit, Ibrahim al-Jaafari, a condamnat intr-un interviu pentru televiziunea al-Iraqiya acest act de "incitare la violenta sectara", iar consilierul pentru securitate nationala, Mouaffak al-Roubaie, a fost si mai transant, punand atentatul pe seama unor "activisti inspirati de al-Qaida". La randul sau, presedintele Jalal Talabani a cerut populatiei sa-si pastreze sangele rece si unitatea, pentru a determina esecul planurilor marsave ale "takfiris" (extremistii sunniti). Guvernul i-a chemat pe siitii si pe sunnitii din Samarra sa organizeze marsuri de protest, chemare la care localnicii au raspuns fara intarziere. Sute de localnici din orasul predominant sunnit au marsaluit ieri de la moschee spre resedinta primarului cu slogane de protest fata de Guvernul irakian si de fortele americane. Tot guvernul central, dar si ayatollahul Ali al-Sistani, unul dintre principalii clerici siiti, au decretat trei zile de doliu dupa atacul de la moscheea din Samarra. O alta replica asteptata a fost atacarea cu arme de foc a trei moschei sunnite din suburbiile Bagdadului si a unui sediu local al Partidului Islamic. In sud, la Najaf, 2.000 de demonstranti (potrivit surselor Reuters) au iesit in strada pentru a cere razbunare. Clericul Moqtada al-Sadr s-a intors inainte de termen din Liban pentru a urmari situatia. In jurul biroului sau din cartierul Sadr City, circa 10.000 de persoane s-au adunat ieri-dimineata, strigand sloganuri ostile "wahhabitilor necredinciosi" si americanilor.

Al 12-lea imam

Acesta a fost al treilea atac impotriva tintelor siite de la inceputul saptamanii. Cu mai putin de 24 de ore in urma, un atentat cu masina-capcana a ucis cel putin 22 de persoane in apropierea unui centru comercial din cartierul siit al Bagdadului. Moscheea al-Askariya prezinta o importanta deosebita pentru siitii irakieni, intrucat se crede ca aici va aparea al 12-lea imam, al-Mehdi, pentru a-i mantui.

Acesta a disparut misterios in secolul al VIII-lea, in timpul funeraliilor tatalui sau, imamul Hasan al Askari, si se crede ca insusi Allah l-a rapit credinciosilor. In moscheea din Samarra sunt inmormantati doi imami siiti descendenti ai profetului Mahomed. Domul distrus ieri este o constructie finalizata in 1905. Televiziunea irakiana a surprins imagini cu credinciosi strangand bucati aurite din constructie.

.

23 Februarie 2006

Vizualizari: 1095

Voteaza:

Lacasuri sfinte spulberate de explozii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE