Bazilicile boltite


Bazilicile boltite

Un contrast destul de izbitor desparte bazilicile cu acoperisul pe sarpanta de bazilicile boltite, ridicate in diferite tinuturi indepartate si cu o fizionomie mai aparte din Mesopotamia septentrionala si din centrul Asiei Mici, precum si in Armenia, in Georgia si in Cipru.

Mesopotamia septentrionala

 In nordul Mesopotamiei,  majoritatea bazilicilor boltite se intalnesc in regiunea muntoasa Tur Abdan, intre Mardin si Tigru. Ele nu sunt prea sigur datate. Cele mai vechi nu sunt anterioare secolului al VI-lea; altele se pare ca au fost ridicate abia in secolul al VlII-lea. Unele au o singura nava, acoperita cu o bolta longitudinala in leagan, facuta din caramizi, care se sprijina lateral pe o serie de mici arcuri lipite la interior de peretii lungi de piatra (plan 6).

Absida semicirculara se inscrie intr-un dreptunghi. Nava este precedata la sud de un nartex, prin care se leaga de o mare curte patrata, asemanatoare cu aceea pe care o gasim la bazilicile din Siria. Mai tarziu, in secolul al IX-lea sau al X-lea, pe latura de est a curtii s-a amenajat adesea o absida, care slujea la celebrarea ceremoniilor liturgice in aer liber.

Tot la est, din nartex se intra intr-o mica incapere lunguiata, situata indaratul absidei, dupa o dispozitie mostenita de la templele pagane din Mesopotamia (Babilon, Khorsabad) si din Siria (Barqush, Dura). in bisericile manas-tirilor, nava, boltita tot in leagan, ofera particularitatea de a se desfasura transversal in fata unui sanctuar cu trei compartimente. Acest plan ciudat se tragea tot din templele pagane din Mesopotamia si din Siria, prevazute cu sali extinse in sensul latimii: la Babilon, Khorsabad si Dura aflam principalele exemple de acest fel. in sfarsit, bolta era legata de vechi traditii ale arhitecturii locale, reinsufletite de imperiile part si sasanid, carora le-a apartinut Tur Abdan. Orientul mesopotamian, sarac in lemn, dar bogat in argila de buna calitate, a cunoscut foarte de timpuriu, inca din mileniul al II-lea i.e.n., bolta de caramizi in forma de leagan. Partii readusera bolta la mare cinste, in secolele I II e.n., in palatele lor din Hatra, Assur si Kuh-i-Khwaja. La randul lor, sasanizii au construit indraznete bolti in leagan in palatele lor din Firuzabad (al lui Ardasir I, 224-241), Bisapur (" Frumosul Sapur", ridicat de Sapur I, la scurta vreme dupa victoria lui asupra imparatului roman Valerian, in 260), Ctesiphon si Sarvistan (zidit de Bahram al V-lea, 420-438).

Majoritatea acestor bolti, de origine parta si sasanida, erau mestesugit construite din caramizi puse pe lat, usor in consola cu fiecare nou strat, fara cintru de lemn, dupa o tehnica straveche in aceste regiuni, unde se mai practica si astazi, si deosebita de tehnica romanilor, care foloseau cintre pentru boltile lor de caramida, de piatra, sau de blocaj. Acest procedeu oriental al boltii fara cintru a fost aplicat si la bazilicile mesopotamiene.

Asia Mica

Alte bazilici boltite au fost ridicate intre secolele al VII-lea si al IX-lea, in interiorul Asiei Mici, indeosebi in Lycaonia, in tinutul muntos Kara Dagh (Muntele Negru), la sud de Konia (stravechiul Iconium), in regiunea numita in limba turca Bin bir kilisse (Cele o mie si una de biserici). Acestea erau mai cu seama biserici ale unor manastiri. Ele aveau trei nave cu lungi bolti in leagan, paralele cu axul edificiului si despartite nu de coloane, ci de stalpi masivi, care suportau impingerile boltilor. Uneori nava mediana se ridica deasupra colateralelor si primea lumina, ca in bazilicile cu sarpanta, prin ferestre practicate in partea de sus a peretilor lungi; alteori era de aceeasi inaltime ca si colateralele si se inscria odata cu ele sub un acoperis cu doua versante. Cele doua turnuri ridicate de o parte si de alta a portalului central al nartexului, care se deschidea cel mai adesea spre exterior printr-o dubla arcada, confereau fatadei o infatisare destul de impozanta, asemanatoare cu a Sfantului Dumitru de la Salonic, sau cu monumentele de la Turmanin si de la Kalb Loze. Bisericile din Bin bir kilisse erau pe de-a intregul construite, inclusiv boltile, din piatra fatuita, dupa modelul multor edificii romane din Asia Mica, de la care pastrasera ceva din sobra lor maretie.

Se pare ca in Asia Mica s-a bucurat de succes si bolta semisferica. La Hierapolis, in Frigia, cand caldarium-ul termelor (din secolul al IlI-lea) a fost transformat, la inceputul secolului al V-lea, in biserica, bolta in leagan a fost inlocuita de bolti in calota. Catedrala din Hierapolis, construita dupa anul 535, a fost de asemenea acoperita cu bolti in calota.

Balcanii

Bazilica cu bolta in leagan a cucerit Balcanii in secolul al Vl-lea. Ea a fost poate introdusa de garnizoanele de soldati veniti din Asia Mica. Exemplare de acest fel, cu o singura nava, se gasesc in Macedonia la Sveti Ilija (Sfantul Ilie) si la Rujkovac, in regiunea Taritingrad, precum si in Romania la Troesmis (jud. Tulcea). Bazilici boltite mai impunatoare, cu trei nave, au fost ridicate in Macedonia, la Taritingrad (bazilica de sud-vest), la Radolita si la Bieloyo.

Armenia si Georgia

Bazilica boltita, eu o singura nava sau cu trei, cu paramente frumoase de piatra fatuita si eu blocaj interior a aparut in Armenia si in Georgia in secolul al V-lea si a furnizat principalele modele de biserica timp de peste o suta de ani. La Ereruk, Astarak, Tekor, Eghivard, Dvin in Armenia, la Bolnisi si Urbinisi in Georgia s-au pastrat frumoase specimene, ajunse pana la noi mai mult sau mai putin in ruina. Folosirea acestui tip coincide cu o perioada de puternica influenta bizantina si siriana: in unele din aceste biserici s-au gasit dealtfel inscriptii in limba greaca sau in siriaca.

C. Delvoye

.

26 Mai 2008

Vizualizari: 1412

Voteaza:

Bazilicile boltite 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE