Moartea lui Menelau si pacea lui Antioh cu Iuda.

1. In anul o suta patruzeci si noua au aflat cei care erau cu Iuda ca vine Antioh Eupator cu multime asupra Iudeii.
2. Si impreuna cu el venea si Lisias epitropul, care era mai mare peste treburile tarii, fiecare avand ostire elineasca: pedestrasi o suta si zece mii, calareti cinci mii trei sute, elefanti douazeci si doi si trei sute de care de razboi purtatoare de seceri.
3.
Si s-a intovarasit cu ei si Menelau si cu multa inselaciune indemna pe Antioh, nu la izbavirea patriei gandind, ci nadajduind ca-l va pune capetenie.
4. Ci imparatul imparatilor a intaratat mania lui Antioh asupra celui pacatos, si aratand Lisias ca acesta este pricina tuturor rautatilor, a poruncit, precum este obiceiul intr-acel loc, sa-l piarda, ducandu-l in Bereea.
5. Si era in locul acela un turn de cincizeci de coti inalt plin cu cenusa, si acesta avea o unealta cu mestesug facuta de se pleca in toate partile si aluneca in cenusa.
6. Aici se aruncau toti cei care erau furi de cele sfinte sau vinovati cu alte rautati mari.
7. Cu aceasta moarte s-a intamplat a muri nelegiuitul Menelau, neinvrednicindu-se nici de inmormantare.
8. Pe buna dreptate, fiindca multe pacate facuse asupra jertfelnicului, ale carui foc si cenusa erau curate si tocmai in cenusa si-a gasit moartea.
9. Iar regele venea cu ganduri barbare, ca sa faca Iudeilor mai mari rele decat s-au facut in zilele tatalui sau.
10. Si afland Iuda acestea, a poruncit poporului sa se roage Domnului, ziua si noaptea ca, precum alteori, asa si acum sa ajute
11. Celor care erau sa fie lipsiti de lege, de patrie si de sfantul locas, iar pe poporul, care nu de multa vreme isi venise in fire, sa nu-l lase sa fie supus neamurilor celor hulitoare.
12. Si toti impreuna facand aceasta si rugand pe milostivul Dumnezeu cu plangere si cu ajunari si cu cadere la pamant trei zile neincetat, i-a mangaiat Iuda si le-a poruncit sa se gateasca.
13. Iar Iuda impreuna cu cei mai batrani s-a sfatuit ca, mai inainte de a intra ostirea regelui in Iudeea si de a birui Ierusalimul, sa le iasa inainte si cu ajutorul Domnului sa hotarasca lucrul.
14. Deci, incredintandu-se purtarii de grija a Celui care a facut lumea si indemnand pe cei care erau cu el ca barbateste sa se nevoiasca pana la moarte pentru legi, pentru templul Domnului, pentru cetate, pentru patrie si pentru datina, si-a pus tabara imprejurul Modeinului.
15. Si dand la ai sai cuvantul de taina: "Domnul este izbanda noastra", cu voinici preabuni alesi a lovit noaptea tabara regeasca si a omorat ca la vreo patru mii de barbati si pe cel care era mai mare peste elefanti cu toti ai sai.
16. Mai pe urma, dupa ce a umplut tabara de frica si de tulburare, s-a intors cu bine.
17. Aceasta s-a facut cand se lumina de ziua, ajutandu-i ocrotirea Domnului.
18. Iar regele, indata ce a vazut indraznirea Iudeilor, cu mestesug a ispitit locurile.
19. Si inaintand impotriva Betturului care era paza tare a Iudeilor, a fost batut, respins Si pagubit in ostasi.
20. Iar Iuda trimitea celor dinauntru cele trebuitoare.
21. Si un oarecare Rodocos din tabara Iudeilor a spus vrajmasilor tainele. Si, cercetandu-se, a fost prins si inchis.
22. Iar regele a doua oara a stat de vorba cu cei care erau in Bettur si dandu-le sfat de pace, s-a dus si s-a ciocnit cu cei care erau cu Iuda si a fost biruit.
23. Deci afland ca s-ar fi sculat asupra-i la Antiohia Filip, pe care il lasase mai-mare peste treburi, s-a tulburat si, rugandu-se de Iudei, li s-a supus si a jurat pe toate cele drepte si, impacandu-se, a adus jertfa si a cinstit templul Domnului si locul l-a miluit.
24. Si pe Iuda Macabeul l-a primit bine si l-a facut carmuitor de la Ptolemaida pana la tinutul Gherar.
25. Apoi, regele a venit de acolo la Ptolemaida, iar locuitorii din Ptolemaida erau nemultumiti de aceasta intelegere si voiau sa calce legatura facuta cu Iudeii.
26. Atunci a intrat in divan Lisias si a spus tot lucrul si i-a asezat si i-a potolit si i-a facut cu voie buna.
Dupa aceea s-a intors la Antiohia; asa a fost inaintarea si intoarcerea regelui.
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 525

Voteaza:

Moartea lui Menelau si pacea lui Antioh cu Iuda. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE