Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Uspensky din Kremlin


Catedrala Uspensky din Kremlin

Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Kremlin (in limba rusa - Uspensky Sobor) este una din multele biserici ale Kremlinului. Aceasta a fost ridicata intre anii 1475 si 1479 de catre arhitectul italian Aristotele Fioravanti.

In secolul al XIV-lea, mitropolitul Petru a insistat pe langa Ivan I (Ivan Kalita) in privinta ridicarii unei catedrale in Moscova, inchinate Maicii Domnului, asemanatoare celei inchinate Adormirii Maicii Domnului din orasul Vladimir (la acea vreme era capitale tarii).

          

Ridicarea noii catedrale a inceput la data de 4 august 1326. In urmatorul an, Moscova va deveni capitala principatului Vladimir-Suzdal, iar mai tarziu, a intregii Rusii.

Pana la sfarsitul secolului al XV-lea, vechea catedrala ajunsese sa fie delapidata, lucru ce a facut ca in anul 1472, arhitectii Kryvtsov si Myshkin sa inceapa ridicarea unei noi catedrale.

Doi ani mai tarziu, in momentul in care lucrarile se apropiau cu pasi repezi de sfarsitul acestora, intreaga cladire s-a prabusit, ca urmare a unui puternic cutremur de pamant (cutremurele de pamant sunt evenimente foarte rare in zona Moscovei).

          

Ivan al III-lea l-a invitat atunci pe Aristotele Fioravanti, un renumit arhitect si inginer din Bologna, Italia, pentru a veni la Moscova si a il insarcina cu ridicarea din nou a catedralei, conform traditiilor si stilului arhitectural rusesc.

Catedrala din Vladimir a ajuns inca o data sa fie lata drept model, lucru ce l-a obligat pe Fioravanti sa calatoreasca la Vladimir, in scopul de a studia metodele rusesti de zidire si arhitectura. Astfel, acesta a realizat o capodopera usoara si spatioasa care a reusit sa imbine armonios spiritul renascentist cu traditiile si stilul propriu Rusiei.

          

Fundatia noii catedrale a fost asezata ia anul 1475, iar in anul 1479 noua catedrala, proaspat terminata a fost sfintita de catre mitropolitul Geronty.

Interiorul acesteia a fost pictat in fresca si imbogatit cu multe imagini biblice. Sunt infatisate si icoanele Maicii Noastre din Vladimir si Blachernitissa.

In anul 1547, incoronarea primului tar rus, Ivan cel Groaznic, a avut loc in aceasta catedrala, iar din anul 1721 aceasta a fost consacrata drept locul special folosit pentru incoronarea imparatilor rusi.

          

Slujba de inscaunare a patriarhilor si a mitropolitilor Bisericii Ortodoxe se savarsea, de asemenea, tot in aceasta catedrala, mormintele lor putand fi vazute in interiorul acesteia. Patriarhatul a fost abolit de catre Petru cel Mare, urmand sa fie reactivat abia in anul 1917, dupa revolutia din februarie.

La data de 21 noiembrie 1917, catedrala a fost folosita in scopul numirii mitropolitului Tihon (mitropolitul Moscovei) drept patriarh. Mai tarziu, aceasta a fost si canonizat.

Odata cu transferarea Guvernului Bolsevic la Moscova, serviciile liturgice din Kremlin au fost interzise. Doar cu aprobarea lui Lenin a fost posibila savarsirea ultimei slujbe de Inviere, in anul 1918. Ultimele clipe ale acestei slujbe de Paste au constituit subiectul unei picturi neterminate a lui Pavel Korin, intitulata La revedere Rusiei!.

          

Potrivit unei legende, in iarna anului 1941, in momentul in care nazistii au atins Moscova, Joseph Stalin a ordonat in secret ca o slujba sa fie tinuta in Catedrala Adormirii avand drept scop rugaciunile pentru salvarea tarii din invazia germana.

In anul 1990 Catedrala Adormirii Maicii Domnului a fost returnata Bisericii.

28 Iunie 2012

Vizualizari: 8552

Voteaza:

Catedrala Uspensky din Kremlin 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact