Catedrala Coventry

Catedrala Coventry


Catedrala Coventry

Catedrala Coventry, cunoscuta si sub denumirea de Catedrala Sfantului Arhanghel Mihail, este scaunul episcopal al episcopilor din dioceza Coventry. Dioceza Coventry este situata in West Midlands, Anglia.

Orasul a avut de-alungul timpului trei catedrale. Prima catedrala a fost inchinata Sfintei Maria, fiind o cladire monastica din care nu au mai ramas pana astazi decat cateva ruine.

A doua catedrala din oras a fost inchinata Sfantului Mihail, fiind o biserica apartinatoare Bisericii Anglicane. Aceasta avea sa fie transformata in catedrala. Nici din aceasta nu a ramas mult pana astazi. Astfel, dupa bombardamentele din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, din catedrala nu a mai ramas decat o cochilie goala - a ramas doar partea exterioara de zid.

Cea de-a treia catedrala, inchinata tot Sfantului Arhanghel Mihail, a fost construita imediat dupa distrugerea celei anterioara si dupa o aniversare a arhitecturii secolului al XX-lea.

Prima catedrala din Coventry, despre care am amintit mai sus, a fost cunoscuta sub denumirea de Catedrala si Prioriul Sfintei Maria. Manastirea a pastrat acest statut din perioada anilor 1095-1102, moment in care episcopul Robert de Limesey a mutat scaunul episcopal de la Lichfield la Coventry, si pana inainte de 1539, cand aceasta a cazut victima hotararii de Dizolvare a Manastirilor, data de regele Henry al VIII-lea.

Pana spre anul 1095, aceasta a fost doar o mica manastire benedictina (intemeiata de catre Earl Leofric si Lady Godiva in anul 1043), insa la scurt timp aceasta s-au inceput lucrarile de extindere a acesteia.

Astfel, pana spre mijlocul secolului al XIII-lea, aceasta avea sa devina catedrala - cu o lungime de 130 de metri si multe dependinte. Leofric se crede ca a fost inmormantat in micuta biserica saxona din Coventry. In orice caz, inregistrarile istoriei arata ca Godiva a fost inmormantata in abatia Evesham, alaturi de parintele ei duhovnic.

Biserica Sfantul Mihail a fost construita in mare parte intre sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XV-lea. Aceasta era cea mai mare biserica parohiala din Anglia, in anul 1918, moment in care a fost infiintata dioceza Coventry iar aceasta a fost ridicata la rangul de catedrala.

Astazi, aceasta cladire se afla inca in ruina, datorita evenimentelor triste din data de 14 noiembrie 1940, cand germanii au bombardat zona. Din catedrala nu au mai ramas in picioare decat spira si zidurile exterioare.

Noua Catedrala a Sfantului Mihail, construita in imediata apropiere a celei initiale, a fost proiectata de catre arhitectul Basil Spence si Arup, si construita de catre John Laing.

Basil Spence a insistat ca noua catedrala sa fie o cladire separata. El a insistat ca in locul reconstruirii vechii catedrala, aceasta ar trebui lasata asa cum se afla, in scopul de a forma o gradina a amintirii, iar noua catedrala sa fie ridicata de-alungul acesteia, amandoua formand in cele din urma, un singur corp.

Alegerea lui Spence pentru proiectarea catedralei este rezultatul unei preselectii de proiete si arhitecti ce a avut loc in anul 1950. Proiectul sau a fost ales din o lista cu mai bine de 200 de modele - proiecte.

Piatra de temelie a noii catedrale a fost asezata de catre regina, la data de 23 martie 1956. Catedrala avea sa fie sfintita la data de 25 mai 1962, in aceeasi zi cu praznicul Bisericii Memoriale Wilhelm Kaiser, din Berlin. Cu acest prilej, in catedrala a fost sustinut si Recviemul de Razboi al lui Benjamin Brittene. Acesta a fost compus special pentru acest eveniment.

Designul modernist al catedralei a creat mai multe intrigi, insa odata cu deschidere ai publicului, aceasta avea sa devina un simbol foarte puternic al reconcilierii in Anglia trecuta de razboi.

          

Spira acesteia, neconventionala, a fost asezata pe acoperis cu ajutorul unui elicopter. Interiorul catedralei este dominat de o tapiserie care il infatiseaza pe Hristos, realizata de catre Graham Sutherland.

Tot aici se mai afla si sculptura Mater Dolorosa realizata de catre John Bridgeman - in capatul estic al catedralei, alaturi de ferestrele realizate de John Piper, de un design abstract si care ocupa tot peretele ce ramane in jurul tapiseriei cu Hristos. Acestea sunt formate din 195 de panouri ce trec prin culori de la alb la inchis.

Celelalte ferestre vitraliu, realizate de catre Keith New, sunt afirmate ca fiind de un succes mai mic decat primele.

Merita mentionata Marea Fereastra din peretele vestic, cunoscuta drept Ecranul cu sfinti si ingeri. Aceasta poarta semnatura lui John Hutton.

           

Crucea de lemn si crucea de cuie au fost create de catre Provost Richard Howard din Catedrala Coventry, imediat dupa bombardarea catedralei in timpul Marelui Razboi. Acesta a gasit doua bucati de lemn ramase nearse - din acestea a facut crucea de lemn. Aceasta cruce de lemn a ramas pastrata intre ruinele vechii catedrale.

Cealalta cruce, din metal, a fost facuta din trei tije metalice ramase din acoperisul vechii catedrale. Aceasta avea sa fie transferata in noua catedrala, la ceva timp dupa terminarea ei. Aici ea a fost asezata in marele altar.

          

Crucea din cuie a devenit in scurt timp un simbol al pacii si al reconcilierii in intreaga lume. Astazi gasim aproape 160 de catre al Crucii de Cuie raspandite in lume - toate acestea au cate o cruce facuta din cuie ramase din ruina, acemeni celei initiale.

Una dintre crucile facute din cuie din ruinele vechii catedrale a fost donata Bisericii Memoriale Wilhelm Kaiser din Berlin, care si ea a fost bombardata de trupele inamice. Asemenea Catedralei Sfantul Mihail, si aceasta biserica din Berlin a ramas in ruina, avand alaturi o cladire mai noua.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6694

Voteaza:

Catedrala Coventry 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact