Manastirea Zavala

Manastirea Zavala Mareste imaginea.


Manastirea Zavala

Manastirea Zavala este o manastire ortodoxa sarbeasca, situata pe "Valea Preotului", in Bosnia Herzegovina, la o distanta de aproximativ 7 mile de coastele Marii Adriatice. Datand din secolul al XIII-lea, Manastirea Zavala se afla la o distanta de 40 de kilometri sud-vest de localitatea Trebinje, pe valea, numita in limba sarba, "Popovo Polje".

Popovo Polje este o vale herzegovineza renumita pentru relieful ei carstic. Raul Trebisnjica strabate valea de la un capat la celalalt, formand, in capatul sudic al acesteia, complexul speologic Vjetrenica, foarte bogat in fauna specifica.

Manastirea Zavala - scurt istoric

Conform traditiei locale, manastirea este una dintre ctitoriile domnitorului sarb Dragutin. In timp ce data exacta a fondarii manastirii ramane inca incerta, anul 1271 este cel mai adesea amintit, ca unul ce apare intr-unul dintre cele mai vechi acte ale manastirii.

Alaturi de anul 1271, cea mai veche marturie istorica despre Manastirea Zavala este un contract de vanzare a unei podgorii catre manastire, in anul 1514. Manastirea avea deja, la acea data, un scriptorium - biblioteca.

Numele ctitorului ce a refacut Manastirea Zavala este cunoscut tot din actele pastrate cu grija in biblioteca acesteia. O serie de noi chilii au fost construite in anul 1876, alaturi de reconstruirea si a altor parti din manastire. In anul 1886, in cadrul manastirii a fost deschisa si o scoala monahala.

Biserica manastirii este inchinata Maicii Domnului. Unicitatea in zona a bisericii consta din faptul ca intreaga laterala nordica a acesteia este alcatuita de peretele brut de piatra. Capatul nord-estic al ansamblului monahal, catarat pe varful stancii, pastreaza inca o clopotnita de tip „preslica”, cu trei clopote, construita in anul 1899.

Mai inainte de construirea treptelor sapate in piatra, de catre autoritatile austro-ungare, in partea estica a manastirii, un tunel sapat in piatra era singura cale de acces in biserica. Monahii nevoitori se ascundeau astfel de lumea dezlantuita, tocmai pentru a o iubi si mai mult.

Frescele din biserica Manastirii Zavala sunt privite ca fiind unele dintre cele mai reusite din Bosnia si Herzegovina, din perioada Evului Mediu. In aceasta manastire a locuit o vreme, pe la inceputul secolului al XVII-lea, bine-cunoscutul pictor Georgije Mitrofanovic. Frescele au fost pictate de catre Georgije Mitrofanovici in anul 1619.

          

Tot in Herzegovina, deosebit de aceasta manastire, el a mai pictat si Manastirea Dobricevo, din apropiere de Bileca. Dintre celelalte lucrari ale sale, mai amintim Trapeza Patriarhatului Pec si Biserica Sfantul Demetrius, tot din Pec.

Cu putin timp inainte de a ajunge la Manastirea Zavala, pictorul a pictat si in Lavra Hilandar, din Sfantul Munte Athos. In Sfantul Munte, pe langa Trapeza Manastirii Hilandar, el a mai lasat si o serie de icoane portabile.

          

De Manastirea Zavala se leaga si numele marelui sfant sarb Vasile de Ostrog. Sfantul Ierarh Vasile de Ostrog si Tvrdos, Facatorul de minuni, a fost mitropolit de Zahumlje si Herzegovina, intre anii 1639 si 1671. Dupa canonizarea acestuia, Biserica Ortodoxa il praznuieste, in fiecare an, la data de 29 aprilie.

Sfantul Vasile, nascut in satul Mrkonjici, din Herzegovina, de mic a fost atras de frumusetea si bunatatea slujirii crestinesti. Prin urmare, tanarul Stojan - numele de Botez -, a ajuns sa traiasca pe langa Manastirea Zavala, unde a si invatat Sfintele Scripturi, de la parintele Serafim, egumen pe atunci al manastirii.

Manastirea Zavala - Video !!

          

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 4060

Voteaza:

Manastirea Zavala 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE