Abatia Sfantul Guilhem al Desertului

Abatia Sfantul Guilhem al Desertului

Abatia Sfantul Guilhem al Desertului se afla in Valea Gellone, la 30 de kilometri nord de Montpellier. Numele abatiei vine de la Guilhem, un cavaler francez din perioada medievala.

Nascut in secolul VIII, Guilhem a fost nepotul lui Charles Martel, Ducele de Aquitaine, si unul dintre cavalerii alesi de Carol cel Mare. A luptat impotriva musulmanilor din Spania si a devenit faimos ca eroul unor balade medievale.

Guilhem a fost un crestin devotat care si-a sfarsit viata la manastirea din Gellone. El a daruit bisericii si o relicva a Sfintei Cruci, pe care a primit-o de la Carol cel Mare. Datorita acestei relicve, manastirea a inflorit si a devenit un important centru de pelerinaj din sudul Frantei.

O data cu dezvoltarea marelui pelerinaj medieval la Santiago de Compostela, din secolul X, abatia Sfantului Guilhem al Desertului a devenit una dintre cele patru opriri majore ale rutei care duceau la Compostela.

La mijlocul secolului XI afluxul de pelerini care ajungeau la abatie, i-a obligat pe calugari sa reconstruiasca manastirea la o scara mai mare. Manastirea a fost construita in stil romanesc. Biserica din zilele noastre dateaza din aceea perioada.

Viata la manastire a continuat, influentata de evenimentele nationale, pana la declinul survenit in secolul XVIII. In secolul XIX, manastirea a fost vandalizata, iar fragmente din cladirile sale se gasesc in intreaga regiune. Reconstuita in secolul XX, abatia este in zilele noastre biserica satucului Sfantul Guilhem al Desertului.

Abatia este una dintre cele cateva situri protejate din Languedoc. In anul 1987, abatia a fost clasificata drept monument istoric al Frantei. Din anul 1998 face parte din Patrimoniul UNESCO.

In timpul revolutiei, abatia a fost inchisa, insa cladirile au fost conservate pana in zilele noastre. In prezent, abatia serveste unei mici comunitati si este vizitata ocazional de numerosi turisti si pelerini. Sala de mese a abatiei a fost transformata in muzeu.

In acest muzeu se gasesc obiecte istorice locale, care dateaza din secolul XI. La manastire au loc si concerte de muzica clasica. In fiecare miercuri, la abatie are loc si un concert de orga.

O data pe an, la abatie se sarbatoresc relicvele Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare are loc in ziua de 3 mai. In august, la manastire are loc, timp de o saptamana, si un festival de teatru.

Numerosi turisti participa la aceste evenimente pentru muzica de calitate, spectacolele de teatru si sesiunile de povesti.

Manastirea nu si-a mai pastrat insa maretia pe care o avea in secolele XI - XIII. In aceea perioada, manastirea era considerata una dintre bijuteriile artei romantice din Franta. In prezent, mai sunt vizibile doar galeriile din nord si vest.

Dupa Revolutia Franceza, abatia a fost abandoanta si apoi vanduta. Aici, proprietarii au desfasurat activitati artizanale si industriale.

Abatia se poate vizita in fiecare zi, intre orele 14.30 - 15.30, in lunile iulie si august. Muzeul abatiei se poate in fiecare zi, intre orele 14.40 - 17.00.

Daca ajungi la aceasta abatie, este recomandat sa faci si o mica plimbare prin sat. Satul este unul dintre cele mai frumoase si pitoresti din Franta.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1888

Voteaza:

Abatia Sfantul Guilhem al Desertului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact