
Abatia Sfantul Guilhem al Desertului se afla in Valea Gellone, la 30 de kilometri nord de Montpellier. Numele abatiei vine de la Guilhem, un cavaler francez din perioada medievala.
Nascut in secolul VIII, Guilhem a fost nepotul lui Charles Martel, Ducele de Aquitaine, si unul dintre cavalerii alesi de Carol cel Mare. A luptat impotriva musulmanilor din Spania si a devenit faimos ca eroul unor balade medievale.
Guilhem a fost un crestin devotat care si-a sfarsit viata la manastirea din Gellone. El a daruit bisericii si o relicva a Sfintei Cruci, pe care a primit-o de la Carol cel Mare. Datorita acestei relicve, manastirea a inflorit si a devenit un important centru de pelerinaj din sudul Frantei.
O data cu dezvoltarea marelui pelerinaj medieval la Santiago de Compostela, din secolul X, abatia Sfantului Guilhem al Desertului a devenit una dintre cele patru opriri majore ale rutei care duceau la Compostela.
La mijlocul secolului XI afluxul de pelerini care ajungeau la abatie, i-a obligat pe calugari sa reconstruiasca manastirea la o scara mai mare. Manastirea a fost construita in stil romanesc. Biserica din zilele noastre dateaza din aceea perioada.
Viata la manastire a continuat, influentata de evenimentele nationale, pana la declinul survenit in secolul XVIII. In secolul XIX, manastirea a fost vandalizata, iar fragmente din cladirile sale se gasesc in intreaga regiune. Reconstuita in secolul XX, abatia este in zilele noastre biserica satucului Sfantul Guilhem al Desertului.
Abatia este una dintre cele cateva situri protejate din Languedoc. In anul 1987, abatia a fost clasificata drept monument istoric al Frantei. Din anul 1998 face parte din Patrimoniul UNESCO.
In timpul revolutiei, abatia a fost inchisa, insa cladirile au fost conservate pana in zilele noastre. In prezent, abatia serveste unei mici comunitati si este vizitata ocazional de numerosi turisti si pelerini. Sala de mese a abatiei a fost transformata in muzeu.
In acest muzeu se gasesc obiecte istorice locale, care dateaza din secolul XI. La manastire au loc si concerte de muzica clasica. In fiecare miercuri, la abatie are loc si un concert de orga.
O data pe an, la abatie se sarbatoresc relicvele Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare are loc in ziua de 3 mai. In august, la manastire are loc, timp de o saptamana, si un festival de teatru.
Numerosi turisti participa la aceste evenimente pentru muzica de calitate, spectacolele de teatru si sesiunile de povesti.
Manastirea nu si-a mai pastrat insa maretia pe care o avea in secolele XI - XIII. In aceea perioada, manastirea era considerata una dintre bijuteriile artei romantice din Franta. In prezent, mai sunt vizibile doar galeriile din nord si vest.
Dupa Revolutia Franceza, abatia a fost abandoanta si apoi vanduta. Aici, proprietarii au desfasurat activitati artizanale si industriale.
Abatia se poate vizita in fiecare zi, intre orele 14.30 - 15.30, in lunile iulie si august. Muzeul abatiei se poate in fiecare zi, intre orele 14.40 - 17.00.
Daca ajungi la aceasta abatie, este recomandat sa faci si o mica plimbare prin sat. Satul este unul dintre cele mai frumoase si pitoresti din Franta.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Abatia Dunbrody
Publicat in : Biserica in lume -
Abatia cisterciana Orval
Publicat in : Biserica in lume -
Abatia Iona
Publicat in : Biserica in lume -
Abatia Sfantul Florian din Linz
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.