Abatia Valle Crucis

Abatia Valle Crucis


Abatia Valle Crucis

Abatia Valle Crucis este asezata in valea Dee, la o distanta de trei-patru kilometri in directia nord fata de Llangollen, Denbighshire, din Wales. Numele de Crucis, insemnand - a Crucii, face referire la coloana lui Eliseg, care se afla in apropiere, coloana ce a stat in picioare cu mai bine de patru secole inainte de infiintarea abatiei Valle Crucis, in anul 1201.

Coloana a fost ridicata pe la mijlocul secolului al IX-lea de catre Concenn, cel mai mare fiu al lui Eliseg. Inscriptia spune urmatoarele: Oricine ar citi aceasta scriere de mana in piatra, sa ofere o binecuvantare catre sufletul lui Eliseg. Coloana se afla asezata pe o movila artificiala de pamant. La excavatiile realizata in anul 1779, s-a observat ca aceasta este asezata pe o cutie de piatra sau pe un mormant.
 

Coloana lui Eliseg este o cruce aflata pe o coloana de piatra inconjurata de o inscriptie latina comemorand pe Concenn si pe Eliseg, ca membri ai familiei conducatoare a regatului din Powys in timpul secolului al VII-lea spre al IX-lea. Noua fundatie a fost o abatie cisterciana, o sora a bine cunoscutei Strata Marcella de langa Welshpool. Ctitorul acesteia a fost Madog ap Gruffydd Maelor, conducator al zonei Powys de nord. Pentru ca abatia sa aiba linistea si solitudinea necesara ordinului cistercian, acesta a mutat existentul asemanant Llangwestl in apropiere de Stansty, de langa Wrexham.
 

Intinderea, arhitectura si asezarea abatiei din Valle Crucis urmeaza fidel planurile si canoanele arhitecturale ale ordinului cistercian. Biserica abatiei a adapostit in primul rand pe calugarii cistercieni, care isi petreceau timpul in rugaciune si contemplatie. In abatie, pe langa obisnuitele randuiele, se mai practicau si alte treburi mai mundane, cum ar fi munca agricola, care unea comunitatea, cel putin in anii de inceput ai acesteia, si care ii permitea ordinului sa ramana independent de nevoile materiale exterioare.
 

Calugarii stateau in locul special amenajat pentru cor, de unde puteau observa oficiile zilnice tinute in nava bisericii, fara a sta intre fratii laici sau a trece printre ei. Calugarii corului puteau de asemenea sa isi rosteasca rugaciunile de impartasire separat, in capelele aflate in transepte, si la alte ore decat cele obisnuite. Cei in jur de 40 de frati laici erau gazduiti in partea de vest a curtii interioare. Acest lucru a dus la urmari triste pentru comunitate, numarul fratilor laici scazand ingrijorator inspre secolul al XIV-lea, una dintre cauzele externe fiind si Moartea Neagra din anul 1449.
 

Casa laicilor era formata dintr-o camera centrala pentru zi si un reflectoriu spre sud, care acum nu mai poate fi observat. La etajul acesteia se afla un dormitor similar celui aflat in camera calugarilor din capatul celalalt al curtii interioare.
 

                      

Chiliile cladite pentru calugari, ridicate pentru un grup de 20 de persoane, se aflau pe laterala sudica si estica a incintei. Accesul la biserica se facea pe o scara de zi, mai tarziu indepartata, cat si pe o scara de noapte, care ducea direct la primul etaj, unde erau dormitoarele.
 

Langa biserica se mai aflau si sacristia si vestmantarul. Langa acestea se mai afla si o camera de zi, cu o biblioteca incrustata in grosimea zidului. Aici aveau loc intalnirile zilnice ale calugarilor. Tot aici aveau loc citirile din randuiala ordinului si discutiile organizatorice. In planul arhitectural normal al ordinului cistercian, mai erau incluse si unele aripi ale cladirii special ridicate pentru novici, insa la Valle Crucis exista doar un pasaj dinspre sud, care ducea la o infirmerie.
 

Abatia a suferit mult in urma unui incendiu, avut loc la scurt timp dupa moartea fondatorului ei, in anul 1236. Urmele de fun ale incendiului pot fi inca vazute in partea de jos a pietrariei bisericii, cat si spre aripa de sud. Renovari substantiale fusesera deja facute pana in momentul in care abatia se afla pe sine implicata in campaniile nereusite ale regelui Edward I, intre anii 1276-1277 si 1282-1283. Cu toate astea, abatia a inflorit in decursul urmatoarelor secole.
 

Reparatiile facute bisericii, si mai ales reconstructia magnificului fronton de vest, luminat de inscriptia de deasupra ferestrei rozariu, sunt datorate abatelui Adam, la inceputul secolului al XIV-lea. Odata cu Moartea Neagra, numarul vietuitorilor s-a imputinat, nu doar al laicilor frati ci si al calugarilor. La sfarsitul secolului, ecranul ce despartea corul, unde stateau calugarii, de nava, unde stateau laicii, a fost indepartat si pus intr-o latura a navei.
 

Probabil spre sfarsitul secolului al XV-lea a avut loc si rezidirea aripii de est. Casa boltita care mai poate fi vazuta si astazi dateaza tocmai din aceasta perioada. Bunastarea abatiei a crescut simtitor, pana la sfarsitul secolului aparand si unii poeti care au laudat ospitalitatea abatilor. Pana la aceasta data, o mare parte a lateralei de est, unde se aflau dormitoarele, a fost transformate in resedinta a abatelui, in timp ce restul incaperilor au fosr reconditionate pentru oaspetii abatelui. Putinii calugari care se mai gaseau in abatie au dormit probabil in fostele incaperi ale fratilor laici, care nu mai existau de ceva vreme.
 

Prosperitatea acesteia este una limitata, in comparatie cu celelalte abatii englezesti. Abatia Valle Crucis a fost dizolvata in anul 1537, ca una dintre cele mai putin insemnate asezaminte.
 

In urma dizovarii, cladirile au intrat rapid intr-un proces de parasire a lucrarilor asupra acestora. Spre sfarsitul secolului al XVI-lea, aripa estica a fost transformata intr-o casa cu un acoperis nou, cu toate ca pana spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, aceasta era din nou parasita si fara acoperis.
 

Multe dintre ruinele abatiei au fost acoperite din nou, fiind folosite pe post de ferma. Excavarea si curatarea ruinelor a avut loc abia pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

In dormitorul amenajat in prezent se afla o foarte frumoasa colectie de sculpturi memoriale medievale. De asemenea, a fost amenajata si o expozitie infatisand mai multe aspecte ale vietii monahale de odinioara din abatia cisterciana Valle Crucis.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2621

Voteaza:

Abatia Valle Crucis 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact