Basilica din Aquileia

Basilica din Aquileia

Aquileia a fost intemeiata pe post de colonie romana, in anul 180, de-a lungul raului Natissa, pe pamantul din sudul Alpilor Julian, la o distanta de opt mile de lagunele Marii Adriatice, in Italia. Se crede ca numele localitatii a fost preluat de la unul dintre cuvintele localnicilor, anume "akylis". Colonia romana de aici servea drept fortareata de granita, avand drept rol apararea venetienilor, aliati fideli ai romanilor, in perioada razboaielor ilirice, de catre atacurile unor triburi precum "carni" si "histri".

Aquileia a ajuns foarte rapid unul dintre cele mai mari si mai instarite orase din perioada de inceput a Imperiului Roman. Localitatea va fi insa distrusa de armatele hunilor, conduse de Attila, pe la jumatatea secolului al V-lea (452). Cea mai mare parte a acestei localitati inca zace sub dealurile de pamant invechit, asteptand tacut scoaterea la lumina. Aceasta localitate inchipuie cel mai elocvent exemplu de oras roman timpuriu, din intreaga zona mediteraneana.

Insemnatatea politica a acestei localitati va fi preluata, in scurt timp, de Venetia. Cu toate acestea, Aquileia si-a pastrat valoarea si puterea spirituala, devenind resedinta episcopala, si ramanand in vigoare pana in anul 1751.

Patriarhatul din Aquileia a fost o resedinta istorica insemnata, fiind considerata chiar cel mai puternic centru episcopal din nord-estul Italiei. Basilica patriarhala din Aquileia, o cladire uimitoare ce pastreaza pana astazi un extraordinar mozaic, a jucat un rol deosebit de important in evanghelizarea crestina a unei insemnate regiuni din Europa Centrala, in evul mediu.

Resedinta de la Aquileia a jucat un rol important si in cadrul schimbarilor petrecute in centrul de la Vatican, din Roma. In aceasta basilica din Aquileia au fost tinute mai multe adunari si sinoade episcopale locale.

Episcopul Teodor a construit aici un complex in forma de potcoava, alcatuit din trei hale, insa acesta s-a dovedit neadecvat pentru adunarea inchinatorilor, astfel incat in anul 345, in locul lateralei nordice s-a ridicat o structura mai mare, potrivit nevoilor spirituale. Aceasta cladire va fi insa distrusa de hunii lui Attila, ea nefiind niciodata reconstruita.

Dupa retragerea hunilor, crestinii s-au intors in localitate, ei ridicand o noua constructie, pe ruinele leteralei sudice a vechii hale. Dupa o perioada de delasare, in secolul al IX-lea, sub episcopul Maxentius, fiind sprijiniti material de Charlemagne, crestinii vor ridica aici o adevarata catedrala. In ciuda unor distrugeri din secolul al X-lea, datorate invaziilor maghiare, si a unui cutremur de pamant din anul 988, lucrarile la catedala au fost terminate abia in anul 1031.

Basilica din Aquileia a fost ridicata initial in stilul romanic, insa elemente gotice au fost adaugate acesteia, in urma reparatiilor necesitate de cutremurul de pamant din anul 1348. Catedrala din Aquileia este o basilica cu tavan plat, zidita in forma de cruce, de catre patriarhul Poppo, in anul 1031, pe locul unei mai vechi biserici crestine. Aceasta va fi reconstruita in jurul anului 1379, in stilul gotic, de catre patriarhul Marquard von Randeck.

Fatada basilicii, zidita in stilul romanic-gotic, este legata de Biserica Paganilor si de ruinele unui baptisteriu din secolul al V-lea, printr-un culoar de piatra. Interiorul maretei catedrale cuprinde o nava foarte spatioasa, avand doua abside laterale, in spate separate de doua randuri de coloane, iar in fata adancite in lateral.

Interiorul navei este pavat cu un mozaic impresionant datand din secolul al IV-lea. Mozaicul impresionant realizat in secolul al IV-lea a fost scos la lumina abia in anul 1909, cand tencuiala adaugata peste acesta, in urma reconstructiilor, a fost indepartata.

Mozaicurile infatiseaza mai multe caractere: portrete ale ctitorilor, scene din Evanghelie, inscriptii, motive geometrice si florale, cat si tot soiul de pasari si animale. Este semnificativa scena care ii infatiseaza pe cei 12 Apostoli, ca si pescari, impreuna cu scena profetului Iona.

Tavanul basilicii dateaza din anul 1526, iar frescele pastrate fragmentar dateaza din mai multe perioade: fresce din secolul al IV-lea s-au pastrat in Capela Sfantul Petru, situata in zona absidei celei mari; fresce din secolul al XI-lea, prezente chiar in absida cea mare; fresce din secolul al XII-lea, situate in asa-numita "Cripta a Frescelor", situata in partea estica a Sfantului Altar.

In renumita "Cripta a Frescelor", asezata in capatul estic si ridicata in secolele VI-VII, se afla o serie de fresce impresionante. Capela a fost zidita spre a adaposti Moastele crestinilor Martiri. Frescele infatiseaza un ciclu de imagini despre originea crestinismului in Aquileia si viata Sfantului Hermagoras, primul episcop din Aquileia.

Imediat langa capela romanica din secolul al XI-lea, asezata in Sfantul Altar, la inceputul absidei stangi, pot fi vazute mai multe randuri de constructie, datand din perioade diferite: cel mai de jos dateaza dintr-o constructie romana din vremea lui Augustus; cel de la mijloc infatiseaza materiale diferite, mai tarzii, iar ultimul este putin innegrit, ca urmare a incendierii comandate de Attila. Ultimul strat de constructie si de mozaic infatiseaza o serie de decoratii geometrice.

 

In exterior, in spatele turnului din secolul al IX-lea si a absidei, se afla Cimitirul celor Cazuti, unde sunt inmormantati zece soldati cazuti in Razboui I Mondial, alaturi de Sfantul Hermangoras. Regiunea localitatii Aquileia a fost folosita pe post de cariera de piatra, foarte multe materiale fiind luate pentru noi constructii. Astfel, nici o cladire din vremea romanilor nu ni s-a pastrat intreaga pana astazi. Muzeul National de Arheologie pastreaza o colectie de mai bine de doua mii de inscriptii, statui si relicve gasite in sit-ul arheologic de la Aquileia.

Aquileia, fiind crezuta a fi cea mai intinsa localitate romana neexcavata complet nici pana astazi, este trecuta in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Actuala basilica (romano-catolica) pastreaza in ea urmele bisericii crestine din secolul al V-lea, o parte insemnata dintr-o veche manastire benedictina si un muzeu paleo-crestin.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 4423

Voteaza:

Basilica din Aquileia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact