
Biserica Catolica a Schimbarii la Fata este o biserica franciscana localizata pe Muntele Tabor din Israel. Se crede ca aceasta biserica a fost locul unde a avut loc schimbarea la fata a lui Iisus. Muntele Tabor este un deal de 500 de metri deasupra Vaii Jezreel din regiunea Galilea. Datorita pozitionarii sale strategice, muntele a fost o importanta fortareata inca din cele mai vechi timpuri. Crestinii au descoperit o piatra de pe muntele Tabor care dateaza din secolul IV.
Biserica Catolica de pe Muntele Tabor - scurt istoric
Datorita importantei sale strategice, Muntele Tabor a fost inconjurat de o fortareata. In secolul III inainte de Hristos, muntele a fost ocupat de fortareata Seleucid. Mai tarziu a fost refortificata de Iosif, in timpul Primei Revolte Evreiesti. Fortareata a disparut insa in timpul imparatului roman Vespasian. In anul 348, episcopul Chiril al Ierusalimului a schimbat denumirea muntelui Tabor, in Muntele Hermon. Pana la sfarsitul secolului, muntele adapostea o biserica. Pana in anul 570, pe Muntele Tabor sunt ridicate trei biserici bizantine.
Muntele Tabor a fost un important loc sacru in perioada Cruciadelor. Pe acest munte se adaposteau numerosi pustnici, care isi construiau aici chilii. De-a lungul timpului, pe muntele Tabor au fost contruite numeroase biserici si manastiri, multe dintre ele apartineau Bisericii Grecesti. Biserica actuala, parte a unui complex manastiresc franciscan, a fost terminata ina anul 1924. Arhitectul acestei biserici a fost Antonio Barluzzi. A fost construita pe ruinele unei vechi biserici bizantine din perioada cruciadelor. In apropierea acestei biserici se gaseste si o biserica greceasca.
Muntele Tabor poate fi vazut de la cativa kilometrii. De pe munte se poate vedea intreaga Vale Jezreel. Zidurile bisericii construite in secolul XIII, mai pot fi vazute si in zilele noastre. In partea de vest se gasesc ruinele fortaretei lui Iosif. Biserica Catolica a Shimbarii la Fata dateaza din anul 1924, insa a fost construita in stilul bisericilor bizantine din perioada Cruciadelor.
In cripta, usa vestica este blocata de o noua intrare si de catre podeaua navei. Capela sudica inca mai pastreaza zidul unui mormant si pardoseala din mozaic. In partea de nord se gasesc ruinele unei capele care dateaza din secolul XII. In partea greceasca a muntelui se afla Biserica Sfantului Ilie, construita in anul 1845. Shimbarea la Fata a lui Iisus este un eveniment important, relatat in Biblie. Iisus isi descopera dumnezeirea prin firea omeneasca, vorbeste cu Moise si cu Sfantul Ilie si i se spune "Fiul lui Dumnezeu".
Despre Muntele Tabor se face referire in Biblie de mai multe ori si este considerat un loc sacru. Muntele Tabor din Tara Sfanta este situat la o distanta de aproape 7 km nord-vest de orasul Nazaret, la rasarit de valea biblica numita Izreel. Muntele este considerat Muntele Sfant al Israelului. Potrivit ghidurilor si izvoarelor ecleziastice crestine din vechime, prima biserica era ridicata inca din secolul IV pe culmea muntelui. In secolul VI au mai fost construite doua biserici, iar la inceputul celui de-al saptelea a fost adaugata a patra.
Astazi, pelerinii care ajung in Tara Sfanta gasesc pe Muntele Tabor in partea de nord, Manastirea greco-ortodoxa si Biserica Schimbarii la Fata, iar la sud, Biserica Catolica. Aceste doua manastiri au fost construite pe ruinele fostelor biserici bizantine.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.