Catedrala San Jose din San Francisco

Catedrala San Jose din San Francisco Mareste imaginea.

 


Catedrala San Jose din San Francisco

 

Intre atractiile metropolei nord-americane San Francisco se afla si celebra catedrala San Jose (Sfantul Iosif), una din cele mai vechi jaloane ale crestinismului prezente in Lumea Noua. Inceputurile ei dateaza din 1803, anul in care a fost infiintata in San Francisco prima parohie catolica din California, care nu mai avea un caracter misionar. Grija ei a fost incredintata calugarilor franciscani, iar acestia au avut-o in administrare pana in 1851, cand a fost incredintata ordinului iezuit. In toata aceasta perioada, precum si ulterior, ea a suferit distrugeri succesive datorate unor cutremure si incendii, dar si reconstructii si restaurari, care au facut treptat din ea una din bijuteriile arhitectonice ale orasului San Francisco.

 

           

 

Din punct de vedere arhitectonic, ea este o opera de arta in sensul cel mai exigent al cuvantului. Proiectata in forma de cruce greaca, liniile sale geometrice sunt perfecte, avand un plan ce pune in valoare altarul, care este asezat mult mai in fata decat in mod obisnuit, chiar sub domul central. Lumina ce patrunde prin vitraliile bavareze ale acestuia este difuza si da intregului interior o imagine impresionanta. Picturile, statuile, vitraliile, toate sunt refacute si renovate cu ocazia unei mari restaurari ce a avut loc la sfarsitul anilorv 80. Ocrotitorul acestui lacas este San Jose (Sfantul Iosif), astfel ca, in special cu ocazia Craciunului aici au loc numeroase procesiuni liturgice, dar si concerte de muzica clasica datorita acusticii deosebite a interiorului. De altfel ambienta muzicala este un aspect artistic nelipsit al acestei catedrale. Compozitii in prima auditie se pot auzi in mod curent aici, catedrala San Jose fiind intrebuintata si ca sala de concerte.

 

                              

 

In anul 2003 a fost serbat bicentenarul acestui vechi monument crestin din California, ocazie cu care Vaticanul a oferit catedralei San Jose titlul de "bazilica minora", recunoscand si onorand locul ei istoric si artistic, nu numai pentru comunitatea catolica, ci pentru toti crestinii din San Francisco. Foarte putine lacasuri de cult din lume catolice au capatat de-alungul timpului aceasta titulatura de onoare. Nasterea Domnului este sarbatoarea crestina cu cel mai mare impact in lumea crestinilor americani, indiferent caror biserici sau confesiuni apartin. De aceea, in special in aceasta perioada a zilelor de Craciun, catedrala basilica San Jose devine neincapatoare, mai ales ca aici se desfasoara si o opera filantropica de exceptie.

 

             

 

Exemplu al pietatii crestinilor din San Francisco, San Jose este un simbol al durabilitatii si coeziunii comunitatii catolice de aici, care se face simtita mai ales cu ocazia marii sarbatori a Vinerii Domnului, cand Sfantul Iosif este cinstit in colinde si cantari de crestini, in lacasul al carui orotitor este.

 

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 6383

Voteaza:

Catedrala San Jose din San Francisco 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE