
Biserica Kanakaria este una dintre cele mai renumite bisericute ortodoxe bizantine din Cipru. Situata la marginea localitatii Boltasli, in provincia Famagusta, regiunea Karpas, bisericuta Kanakaria dateaza inca din perioada bizantina. Cu toate ca nimic nu a mai ramas din bisericuta originala, ceea ce se pastreaza astazi dateaza inca de la sfarsitul secolului al V-lea. De-a lungul timpului, acestei cladiri originale i s-au adaugat mai multe anexe.
Biserica Kanakaria din Cipru - scurt istoric
Bisericuta are astazi o arhitectura in forma de cruce, cu toate ca forma initiala era cea de basilica impodobita cu multe coloane. Biserica a fost grav avariata in urma raidurilor arabe din perioada secolelor VII-VIII. Ea a fost insa de fiecare data reconstruita.
Alte restaurari si lucrari de consolidare au fost efectuate in urma unui cutremur de pamant din anul 1169. Acum, bisericuta isi va dobandi actuala forma de cladire cu mai multe domuri (cupole). Biserica Kanakaria are trei nave, fiecare avand o absida boltita.
Portalul de la intrare a fost adaugat bisericii in jurul anului 1400, data la care si acoperisul a fost supus unor lucrari de consolidare. Cupola centrala dateaza din jurul anului 1700, fiind adaugata probabil in vremea in care o manastire a fost infiintata aici.
Absida bisericii, parte ce apartine bisericii originale, a fost investmantata cu minunate mozaicuri. Se crede ca acestea au fost realizate in jurul anului 550. Aceste mozaicuri sunt vazute a fi printre cele mai importante si reprezentative lucrari de arta crestina timpurie, supravietuind ca prin minune maniei iconoclaste.
Perioada iconoclasta bizantina, dintre anii 726 si 843, a trecut fara a elimina sfintele icoane si mozaicuri din aceasta bisericuta. Cel putin jumatate din bolta absidei a fost decorata cu mozaic, datand din secolul al VI-lea. Mai tarziu, biserica a fost reconstruita, iar peretii si domurile acoperite cu fresce.
Aceste mozaicuri ii infatiseaza pe urmatorii sfinti: Sfantul Iacov si Sfantul Andrei, un arhanghel, iar in mijlocul lor, pe Fecioara Maria si pe Pruncul Hristos. Fecioara Maria il tine pe genunchii Sai pe Iisus Hristos, fiind flancata de doi arhangheli si 13 medalioane cu busturile Apostolilor, probabil cu o cruce in mijloc.
Mozaicurile din acesta biserica sunt similare celor intalnite in Kiti. Unele pareri avizate considera ca cele doua mozaicuri au acelasi autor, cu toate ca cele din Kanakaria sunt mai slab conservate decat celelalte. Aceasta proasta conservare se datoreaza si credintelor locale (gresite) cum ca bucatelele de sticla din care sunt lucrate mozaicurile sunt un fel de leac pentru boli de piele. Din acest motiv, multe au disparut peste noapte.
Pana in anul 1976, mozaicul absidei si zece dintre cele 13 medalioane s-au pastrat. Dupa ce ultimii dintre locuitorii greci au fost fortati sa plece, in anul 1976, traficantul turc Aydin Dikmen a jefuit intr-un mod salbatic mozaicul de pe absida. Fotografiile facute inainte de anul 1974 dovedesc jefuirea mozaicului si frescelor de catre acesta. Aceste mozaicuri au fost pradate si duse in America, prin Munich, alaturi de alte nepretuite lucrari de arta crestina din zona.
In anul 1983, doua fragmente de mozaic reprezantandu-i pe Sfintii Apostoli Bartolomeu si Luca, descoperite in posesia lui Aydin Dikmen din Germania, au fost apoi repatriate. In anul 1998, patru fragmente de mozaic au fost descoperite in posesia lui Peg Goldberg, un dealer de arta, in Indianopolis, America. Ea le preluase de la Dickmen, impreuna cu Michel van Rijn si R.Fitzgerald.
Biserica si Republica Ciprului au luat masuri legale impotriva lui Goldberg, care a fost judecata de catre Curtea Americana si obligata sa returneze fragmentele de mozaic, acestea ajungand inapoi in Cipru, in anul 1991. Printr-un celebru caz de judecata, acestea au fost returnate Bisericii din Cipru, astazi putand fi vazute in Muzeul de Arta Bizantina din Nicosia.
In septembrie 1997, un alt fragment de mozaic, reprezentand bustul Apostolului Tadeu, a fost repatriat. Acest fragment, alaturi de multe altele, a ajuns prin Olanda, din cauza traficantului Michel van Rijn, asociat al lui Dickmen. Motivul investigatiei bisericii cipriote a fost initial urmarirea ascunzatorilor lui Dickmen din Germania, in care se aflau obiectele de arta. Astfel, in urma unui raid organizat de catre politia germana in perioada octombrie-noiembrie 1997, s-au gasit fragmente din mozaicul reprezentandu-l pe Sfantul Apostol Toma, mana dreapta a Sfantului Arhanghel Mihail si mana stanga a Sfintei Fecioare Maria, alaturi de alte nenumarate fragmente de mozaic si de sute de icoane cipriote.
In exteriorul bisericii Kanakaria, deasupra portalului de intrare, se afla inca si astazi o icoana in fresca a Maicii Domnului cu Pruncul, datand din anul 1779. De obicei, Biserica Kanakaria este incuita, motiv pentru care, pelerinii ce ajung pe aceste meleaguri sunt rugati sa traga clopotul de la intrare. Localnicul ce detine cheia de la intrare va veni in scurt timp si va deschide biserica.
-
Biserica Panagia Kanakaria
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.