Manastirea Sfantul Barnaba

Manastirea Sfantul Barnaba Mareste imaginea.


Manastirea Sfantul Barnaba

Sfantul Barnaba

Barnaba este un sfant cipriot. Acest sfant ucenic al Domnului a fost cinstit de catre locuitorii insulei Cipru inca din secolul al V-lea, el fiind considerat intemeietorul Bisericii autocefale de aici. Particele din moastele sale, aflate la acea vreme in Salamina, au fost aduse in insula odata cu declararea autonomiei Bisericii Cipriote, astazi ele aflandu-se in Manastirile Kykkos si Machairas.

          

Potrivit Noului Testament, Barnaba nu a apartinut grupului celor 12 Apostoli ai lui Hristos, ci grupului celor 70 de ucenici ai Mantuitorului. La inceputurile crestinismului, toti cei ce raspandeau "Vestea cea Buna" erau numiti "apostoli". Acest lucru explica faptul ca toti cei 70 erau numiti "apostoli", mai tarziu doar facandu-se distinctie intre cei 12 ucenici foarte apropiati ai lui Hristos se ceilalti.

Moartea martirica a Sfantului Barnaba, in jurul anului 57, este cinstita anual, la data de 11 iunie. El este unul dintre sfintii trecuti si in Sinaxarul din Constantinopol. In ziua praznicului acestuia, se savarseste Sfanta Liturghie in Biserica Sfantul Petru de langa Catedrala Sfanta Sofia (Constantinopol - Istambulul de astazi). Barnaba este inclus si in calendarul eclezial al Bisericii Apusene.

Manastirea Sfantul Barnaba - scurt istoric

La patru secole si jumatate dupa moartea Sfantului Barnaba, arhiepiscopul de Cipru, Anthemios, a infiintat Manastirea Barnaba, din apropierea Salaminei. La ridicarea acesteia, el a fost sprijinit material de catre imparatul bizantin Zenon, alaturi de alti cativa donatori instariti.

Biserica manastirii este o basilica cu doua domuri. Arhitectura acesteia este asemanatoare celei intalnite in bisericile Sfantul Epifanie, din Salamis, si Sfantul Lazar, din Larnaca. Singura diferenta consta in faptul ca Biserica Sfantul Lazar pastreaza inca toate cele trei domuri construite initial, in timp ce aceasta mai are decat doua din cele trei initiale.

Tamburii pe care se sprijina cele doua domuri are fiecare cate 16 ferestre. La inceput, biserica avea doar trei usi, pe peretele vestic al acesteia. Intrarea actuala si ferestrele au fost construite in anul 1916. In acelasi an, o noua cladire a fost adaugata bisericii, in partea de est a acesteia. Absida bisericii dateaza insa dintr-o perioada mai veche.

Prima renovare a bisericii a inceput in anul 1674, sub arhiepiscopul Hilarion Kigalas, si a fost terminata in anul 1740, sub arhiepiscopul Philotheos. Manastirea Sfantul Barnaba este foarte greu de gasit in marturiile istoriei. Astfel, dintre putinele surse ce vorbesc despre aceasta, o amintim pe urmatoarea: in anul 1735, monahul rus Basil Grigorovich Barsky a vizitat manastirea.

          

Intreaga colectie de icoane a manastirii a fost furata in secolele XVII-XVIII. Dupa invazia turceasca din anul 1974, comunitatea manahala de aici a fost alungata violent, biserica fiind si ea necinstita.

In apropierea bisericii se afla o fantana din care pelerinii luau apa sfintita. Tot in apropiere se afla si mormantul sfantului, alaturi de vechi fragmente de fresca. Initial, Sfantul Barnaba a fost inmormantat in absida basilicii ridicate de catre arhiepiscopul cipriot Anthemios, special in acest scop.

Aceasta biserica a lui Anthemios exista inca in momentul in care manahul rus Basil Grigorovich Barsky a vizitat aceasta manastire. Astazi, deasupra criptei in care a fost ingropat trupul sfantului, se afla o micuta capela. In interiorul gol al acesteia, randunicile si-au facut multime de cuiburi.

Chipul Sfantului Barnaba este zugravit, inca din acele vremuri, in cel putin noua biserici din Cipru; ultima reprezentare veche fiind cea din Asinou (1105-1106) si Lagoudera. Atat in frescele din Asinou cat si in cele din Pera Chorio, care dateaza si ele din secolul al XII-lea, Sfintii Barnaba si Epifanie sunt reprezentati in plin centrul absidei.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 1988

Voteaza:

Manastirea Sfantul Barnaba 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE