
Biserica Sfanta Anastasia este o biserica dominicana din localitatea Verona, aflata in nordul Italiei. Zidita in stilul local gotic, mareata biserica se afla asezata in cea mai veche parte a localitatii, aproape de Ponte Pietra.
Biserica actuala dateaza de la sfarsitul secolului al XIII-lea, ea fiind construita intre anii 1280-1400, fiind proiectata de catre calugarii benedictini Fra Benvenuto si Fra Nicola da Imola. Biserica va fi consacrata abia in anul 1471, pana in anul 1808, aceasta fiind ingrijita de catre dominicani.
Numele actual al bisericii se trage de la un vechi tempu, zidit pe acest loc de catre regele Teodoric cel Mare. Incepand cu anul 1307, biserica va incepe sa fie cunoscuta sub denumirea de Basilica Sfantul Petru de Verona, martir si ocrotitor al orasului.
Arhitectura bisericii din Verona este similara cu a basilicii inchinate Sfintilor Ioan si Pavel, numita si "San Zanipolo", din Venetia.
Fatada catedralei este impartita in trei sectiuni verticale, fiecare dintre ele indicand o parte a bisericii, anume nava centrala si cele doua culoare laterale. Desi neterminata, fatada este aproape in intregime modelata din caramida rosie. In sectiunea centrala se afla o fereastra simpla, rozariu, specifica lumii apusene.
Portalul central, datand din secolul al XV-lea si alcatuit din doua usi mari, este incadrat de un chenar mare de piatra, sculptat in stilul gotic (1330). Arcele acestuia se sprijina pe coloane de piatra, colorate cu marmura rosie, alba si neagra.
Arcele din cele trei lunete, de deasupra portalului, pastreaza scene sculptate in piatra. Astfel, luneta cea mare infatiseaza Sfanta Treime, alaturi de doi ingeri, de Dreptul Iosif si de Fecioara Maria. Tatal sta asezat pe un tron gotic, avand asezat pe genunchi un crucifix, iar pe Hristos de-a dreapta Sa; deasupra lor se afla un Porumbel. Vedem ca aceasta reprezentare a Sfintei Treimi nu este una ortodoxa, ci catolica si eretica.
In cele doua arce mai mici, asezate chiar deasupra portalului, este infatisat un episcop, in fruntea poporului venetian, si Sfantul Petru de Verona, in fruntea calugarilor. Sfantul poarta insemnele dominicanilor, anume simbolul specific, colorat in alb-negru.
Tot pe elementele portalului se afla si alte cateva scene din viata Mantuitorului Iisus Hristos, anume: Buna Vestire, Nasterea Domnului, Inchinarea Magilor, Drumul Crucii, Rastignirea si Invierea. Pe coloana centrala, asezata intre cele doua usi, se afla asezati calugarul Dominic, Petru de Verona si Sfantul Toma.
Interiorul basilicii, zidita in forma de cruce latina, este impartit in trei parti, anume in nava centrala si in cele doua culoare laterale, specifice traditiei apusene. Tavanul este boltit, nenumarate arce intinzandu-se de o parte si de alta a navei. Interiorul este separat de randuri de cate sase coloane, lucrate in marmura de Vrona, alba si rosie, avand in capat terminatii gotice.
Teodor Danalache
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.