Biserica Sfanta Mavra - Koilani

Biserica Sfanta Mavra - Koilani

Biserica Sfanta Mavra este una dintre vechile biserici ortodoxe din Cipru. Urmand o arhitectura tipica secolului al XII-lea, biserica Sfintei Mavra pastreaza o serie de minunate fresce de secol XV. Bisericuta bizantina se afla in localitatea Koilani (Vasa Koilaniou), in regiunea Limassol, la o distanta de numai trei kilometri inspre sud de Pera Pedi, la poalele Muntilor Troodos. Sfintii Timotei si Mavra sunt doi sfinti casatoriti, martirizati impreuna pentru credinta si dragostea lor cea pentru Hristos.

Sfintii Timotei si Mavra s-au nascut in Egipt. Amandoi se trageau din familii crestine de seama. Timotei a luptat cu cuvinte aspre impotriva idolatriei. Datorita cuvantarilor lui, el a fost inchis in temnita, la numai 20 de zile dupa casatoria lui cu Mavra. Amandoi au suferit nespus de mult, pentru ca nu au vrut sa renunte la credinta cea intru Hristos, fiind torturati fara masura de catre Arianos, ighemonul din Tebaida. In cele din urma, cei doi sfinti au murit pe cruce, fiind rastigniti fata in fata, dupa noua zile.

Biserica Sfanta Mavra din Koilani - scurt istoric

Nu se stie inca nici acum modul in care cinstirea celor doi sfinti a luat nastere in insula Cipru. Se stie insa ca, la inceputul erei crestine, comunitati intregi de crestini se mutau, din loc in loc, cautand locuri mai linistite si lipsite de persecutii. Atat insula Cipru, cat si Egiptul, fiind sub conducere romana, este usor de acceptat venirea aici a unor crestini egipteni.

In localitatea Koilani se gasesc referiri la Sfanta Mavra, inca din perioada medievala. Tot de atunci se si praznuieste amintirea celor doi sfinti casatoriti, in data de 3 mai. In legatura cu Sfanta Mavra, in partile locului circula o serie de legende diferite intre ele. Astfel, o vom aminti pe cea mai cunoscuta dintre ele.

Se crede ca Sfanta Mavra s-a nascut in localitatea Pera Pedi (sau din localitatea Koilani), iar parintii ei vroiau sa o casatoreasca, impotriva vointei ei. Pentru aceasta, cu o noapte inainte de nunta, Sfanta Mavra a mers in curte, spre a curata cuptorul de lemne, unde se gatise mancarea. Curatand cuptorul, fata ei s-a innegrit de funingine, lucru care este amintit si de numele ei, "mavra” insemnand "neagra”. Dupa aceasta, in secret, ea a fugit in muntii din apropiere.

Fiind urmarita de catre localnici, ea s-a retras intr-o pestera. Pe aceasta pestera este ridicata actuala biserica inchinata ei. Localnicii au ajuns insa la gura pesterii, motiv pentru care sfanta a inceput sa planga si sa se roaga lui Dumnezeu sa o scape de aceia, spre a nu o casatori impotriva vointei ei. In acel moment, piatra muntelui s-a deschis, iar tanara a intrat in crapatura, aceasta astupandu-se peste ea.

Cand au ajuns in interiorul pesterii, localnicii au dat peste un izvor puternic de apa, care i-a impiedicat sa intre mai mult in interior. Negasind-o, ei au plecat. Aceasta apa, numita Izvorul Sfintei Mavra, curge si astazi, pe sub temelia bisericii.

Se mai crede insa si faptul ca bisericuta actuala, inchinata Sfintei Mavra, este ridicata pe locul martiriului celor doi sfinti casatoriti.

Pe locul actualei biserici, in localitatea Koilani, a functionat Manastirea Sfanta Mavra. Arhimandritul Ciprian, care a venit din Koilani, ne-a lasat o maiestroasa opera de arta poetica, in care descrie manastirea si locatia acesteia (1778). Tot de la acesta aflam ca manastirea Sfintei Mavra a functionat pana in vremea lui. Desi nu sustine nasterea Sfintilor Timotei si Mavra in Cipru, ci undeva in Egipt, arhimandritul sustine insa faptul ca acestia au fost martirizati in Cipru.

Inaintea acestuia, pelerinul rus Vasile Barsky a vizitat bisericuta din Koilani in anul 1734. Din jurnalul sau de calatorie aflam ca bisericuta apartinea unei mici manastiri. Construirea bisericutei cu o singura absida, anume cea a Sfantului Altar, cu un dom inchis si cu o a doua bisericuta de lemn, poate fi datata in secolul al XII-lea.

Biserica Sfintei Mavra este zidita pe un platou de piatra, fiind construita pe doua nivele. In biserica se intra prin doua usi amplasate pe peretele nordic. Peretele vestic este intregime format din stanca muntelui. Interiorul bisericutei are 6.10 metri pe 3.40 metri, iar Altarul este continuat cu o absida de 1.75 metri pe un metru.

Din secolul al XII-lea nu au mai ramas decat prea putine urme de fresca. Cea mai mare parte dintre fresce dateaza de pe la inceputul secolului al XVI-lea. Icoana Sfintilor Timotei si Mavra, care a supravietuit pana in zilele noastre, dateaza inca din secolul al XIII-lea, ea savarsind multe vindecari de raceala.

De o importanta deosebita este infatisarea Fericitului Augustin, pe unul dintre peretii Altarului. Acest barbat de seama apartine Bisericii Romano-Catolice, el nefiind zugravit in bisericile ortodoxe. In jurul anului 1950, musulmanii turci, de un fanatism incult, au razuit ochii sfintilor zugraviti pe peretii bisericii. Daunele sunt incalculabile si ireversibile.

In podeaua bisericii se afla o scobitura in piatra, pe unde se vede si se aude curgand apa, anume Izvorul Sfintei Mavra. Apa curge inspre Sfantul Altar, in partea sudica a curtii ea dunandu-se intr-o fantana de marmura. Biserica isi serbeaza praznicul in data de 3 mai, dar si in data de 1 septembrie.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3077

Voteaza:

Biserica Sfanta Mavra - Koilani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact