Biserica Sfanta Sofia - Ohrida

Biserica Sfanta Sofia - Ohrida Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Sofia se afla in regiunea Ohrida, din sud-vestul Macedoniei. Orasul macedonean Ohrida, de mare importanta nationala si cu o deosebita istorie, este asezat pe malul Lacului Ohrida, la poalele Muntelui Galicica. Cuibarit intre crestele muntilor inalti de pana la 2.800 de metri si Lacul Ohrida, orasul nu este impresionant doar prin istoria sa, ci si prin frumusetea deosebita a asezarii sale. Trecut in lista Patrimoniului Mondial UNESCO, in anul 1980, orasul Ohrida este cu siguranta una dintre bijuteriile Macedoniei.

Arheologii considera ca orasul Ohrida este cea mai veche asezare umana din Europa, numai lacul in sine avand o vechime de peste trei milioane de ani. Orasul Ohrida este mentionat pentru prima data in niste documente grecesti din anul 353 i.Hr., cand era cunoscut sub denumirea de Lychnidos, adica "orasul luminii". Orasul avea sa-si primeasca actualul nume, Ohrida, abia in anul 879. Numele orasului vine probabil de la cuvintele "vo hrid", care inseamna "pe deal".

 

Orasul Ohrida, asa cum il vedem astazi, a fost construit, in mare parte, intre secolele VII-XIX. De-a lungul perioadei bizantine, Ohrida a devenit un loc deosebit de important, atat cultural cat si economic, acesta servind drept resedinta episcopala. Orasul a gazduit si prima universitate, condusa de catre Sfintii Clement si Naum de Ohrida, pe la sfarsitul secolului al IX-lea. La inceputul celui de-al XI-lea secol, Ohrida a devenit capitala Imperiului lui Samuil, a carui fortareata se poate vedea si astazi in oras.

Pe langa marele lac si muntii ce strajuiesc Lacul Ohrida, orasul se mandreste inca si cu o serie de minunate biserici, basilici si manastiri. Dintre acestea, cele mai de seama sunt Manastirea Sfantului Naum de Ohrida si Manastirea Sfantului Clement. Cu ajutorul regelui Boris I si cu cele invatate de la Sfintii Chiril se Metodie, cei doi sfinti din Ohrida au scris multe invataturi duhovnicesti, alaturi de alfabetul chirilic, care va ajunge sa fie folosit atat in Republica Macedonia, cat si in tarile vecine Bulgaria, Serbia si Muntenegru, Rusia si alte tari din Uniunea Sovietica.

 

In Ohrida se afla inca si multe alte biserici si minunate manastiri. Dintre acestea le amintim pe urmatoarele: Biserica Sfanta Sofia, Biserica Sfantul Pantelimon - Clement, Biserica Sfantul Ioan Teologul din Kaneo, Biserica Sfantul Zaum, Biserica Sfantul Stefan si Biserica Petka.

Biserica Sfanta Sofia din Ohrida - scurt istoric

Biserica Sfanta Sofia este una dintre cele mai importante biserici medievale din Macedonia. In trecut, biserica a fost folosita drept catedrala, in timpul domniei tarului Samuel. Acesta a mutat, in secolul X, tronul de la Prespa la Ohrid. Biserica Sfanta Sofia este reprezentativa pentru arhitectura Evului Mediu. A fost construita in timpul Primului Imperiu Bulgar, dupa convertirea oficiala la crestinism. Se crede ca biserica a fost cladita in perioada 851 - 889, in timpul domniei cneazului Boris. In interiorul bisericii se gaseste cea mai mare compozitie murala din secolul XI conservata, din lume.

 

Biserica din zilele noastre a fost restaurata in perioada arhiepiscopului Leo, care s-a aflat la conducerea tronului bisericii in perioada 1035 - 1056. Biserica originala era formata dintr-o singura cupola. In secolul al XIV-lea a fost construit un pronaos extern. Era format din capele separte deasupra altarului. Trei secole mai tarziu, in timpul arhiepiscopului Gregorius, a fost construita o noua dependinta.

In perioada ocupatiei otomane, biserica a fost transformata in moschee. Otomanii au renovat biserica, astfel incat sa semene cat mai mult cu o moschee. Ornamentele si icoanele au folosite pentru a construi scari interne, iar in parteade nord a cupolei a fost construit un minaret. Aceste modificari au distorsionat intreaga structura a bisericii. Intre anii 1950 - 1957 au fost realizate importante lucrari de restaurate a bisericii. Frescele au fost curatate si conservate, iar picturile au fost readuse la lumina. Aceste picturi sunt unele dintre cele mai frumoase din perioada medievala a Macedoniei.

 

Fresce datand din secolele XI, XII si XIV exista si in zilele noastre in templul din Biserica Sfanta Sofia. Frescele din zona altarului si cele din zona proanosului dateaza din secolul XI. La aceste fresce au lucrat mai multi pictori, insa au fost realizate intr-un concept artistic unitar. Unele fresce infatiseaza portrere ale unor patriarhi, arhiepiscopi si preoti. De asemenea, in biserica se gasesc si portretele a sase papi romani. O serie de fresce datand din secolul XII lea, au fost de asemenea conservate. Una dintre aceste fresce o infatiseaza pe Fecioara Maria, deasupra unei icoane cu Iisus pruncul. Alte fresce infatiseaza suferintele apostolilor.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 5400

Voteaza:

Biserica Sfanta Sofia - Ohrida 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE