Biserica Sfanta Sofia din Niceea

Biserica Sfanta Sofia din Niceea Mareste imaginea.

Biserica Sfanta Sofia a fost construita in secolul al VI-lea, in timpul imparatului Justinian I, pentru a servi drept principal locas de cult in Niceea bizantina. Biserica este cunoscuta mai ales pentru faptul ca a gazduit cel de-al saptelea Sinod Ecumenic, in 787. Excavatiile facute de catre profesorul Scheneder au evidentiat existenta a trei cladiri construite succesiv, pe locul bisericii Sfanta Sofia.

Biserica veche, cea din vremea lui Justinian, s-a pastrat pana in 1065, cand un cutremur de pamant a distrus-o. Din vremea acesteia se mai pastreaza, o pictura aflata in naos, ce dateaza din secolul al VIII-lea, reprezentand scena Deisis, precum si podeaua, realizata din mozaic de marmura.

Noua biserica a fost ridicata pe acelasi loc, insa la un nivel mai inalt, si o putem vedea in zilele noastre. Peretii acesteia erau impodobiti cu mozaic din marmura. Otomanii au transformat biserica in moschee, imediat dupa ce au ocupat orasul Niceea, in 1331.

Cu aceasta ocazie moscheea a fost renovata pentru a implini nevoile populatiei musulmane primind numele Moscheea Orhan, dupa numele sultanului cuceritor. Tot acum, constructiei i-a fost adaugat un minaret.

Un incediu la mijlocul secolului al XV-lea a avariat grav locasul care fusese deja deteriorat, in 1402, de catre atacurile mongole. In vremea in care orasul Iznik (Niceea) a renascut, odata cu prosperitatea atelierelor care produceau faianta, cladirea a fost renovata de catre arhitectul Mimar Sinan, in secolul al XVI-lea, urmand ordinul lui Suleiman I.

Arhitectul a inaltat nivelul bisericii si a redecorat-o in interior cu faianta produsa in atelierele din Iznik. Renovarea planuita de acesta, pe de alta parte, au introdus interventii arhitecturale considerabile asupra structurii originale.

Doua secole mai tarziu, moscheea necesita insa reparatii considerabile si a fost abandonata, nu dupa mult timp, cand acoperisul ei s-a prabusit.

Cercetarile arheologice din anii 1935 si 1953 au curatat interiorul de pamant, scotand la iveala mozaicurile colorate de pe podea. In sapaturile recente, suprafata din jurul cladirii a fost excavata, scazand nivelul pamantului cu 2,5 m sub nivelul initial pentru a pune in evidenta exteriorul peretilor.

Biserica-moschee are un plan bazilical. Pana astazi, structura peretilor s-a pastrat intacta, in timp ce acoperisurile navei centrale si cel al turlelor s-au prabusit. Cele trei abside care incheie nava au supravietuit.

Biserica Sfanta Sofia a fost transformata in muzeu inca din primii ani ai Republicii Turce.

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

17 Septembrie 2014

Vizualizari: 4475

Voteaza:

Biserica Sfanta Sofia din Niceea 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE