Biserica Sfantul Atanasie - Arbanasi

Biserica Sfantul Atanasie - Arbanasi Mareste imaginea.

Arbanasi - Arbanassi - este o localitate din provincia Veliko Tarnovo, asezata in zona central nordica a Bulgariei. Aceasta isi inalta acoperisurile pe un platou mai inalt, la mica distanta de marile orase Veliko Tarnovo si Gorna Oryahovitsa. Fosta capitala a Bulgariei - Veliko Tarnovo - se afla la o distanta de doar 3-4 kilometri nord-est.

Arbanasi este foarte cunoscuta pentru bogata ei istorie, dar mai ales pentru minunatele ei locasuri de cult, cu arhitectura simpla, dar profunda, si vechile fresce. Bisericutele care inca impodobesc localitatea dateaza din secolele XVII-XVIII, fiind exemple perfecte ale renasterii arhitecturale nationale.

Numele locului vine de la cuvantul de origine albaneza "arberes" sau "arbanas", care inseamna "agricultor", "lucrator al pamantului". Din acest cuvant vine si turcescul "arnavut", care desemneaza pe albanezi si pe cei veniti de prin partile Macedoniei si Albaniei, indiferent de nationalitate.

Incepand cu anul 1921, Arbanasi a fost declarat drept complex de vacanta, printr-un decret regal. Din anul 2000, locul este general recunoscut drept monument istoric de importanta nationala. Arbanasi este astazi un intreg muzeu national si arhitectural, in aer liber. Muzeul Arbanasi cuprinde 144 de vechi casa fortificate, 5 biserici in intregime restaurate si 2 manastiri. Locasurile de cult sunt urmatoarele: Biserica Nasterii Domnului, Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Biserica Sfantul Dimitrie, Biserica Sfantul Atanas’, Biserica Sfantul Gheorghe, Manastirea Maicii Domnului si Manastirea Sfantul Nicolae.

Din punct de vedere arhitectural, toate bisericutele sunt foarte asemanatoare: basilici cu o singura absida, cu tavanul boltit si acoperite cu un acoperis in doua ape. Acestea sunt constructii din piatra, avand ferestruicile micute si protejate de bare de fier, iar podelele din caramizi. Fiecare are cate un naos si in pronaos, pe laterala nordica, un culoar ducand intr-o micuta capela. Toate bisericutele isi pastreaza frescele originale. Frescele arata fata picturii din perioada Renasterii Bulgare, toate stand in stransa legatura cu capitala celui de-Al Doilea Regat Bulgar - Tarnovgrad.

Biserica Sfantul Atanasie din Arbanasi - scurt istoric

Biserica Sfantul Atanasie, numita intre localniti "Atanas", este cea mai mica bisericuta din Arbanasi. Aceasta a fost construita in cea de-a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in partea nord-estica a localitatii.

Intreaga bisericuta este pictata in fresca, lucrarile originale pastrandu-se pana astazi. Analizele au scos la iveala mai multe straturi de pictura in fresca, datand din secolele XVII-XVIII. Unele dintre cele mai interesante scene sunt Judecata de Apoi si Sfanta Treime (intr-o reprezentare mult mai rara).

Pe laterala sudica a bisericii se afla Capela Sfantul Haralambie. Aceasta capela a fost pictata de catre profesorii Tzoyu si Nedyu, in anul 1726. In curtea bisericii se afla mai multe lespezi de morminte, din piatra, purtand inscriptii grecesti. Acestea dateaza din secolele XVII-XVIII.

         

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2366

Voteaza:

Biserica Sfantul Atanasie - Arbanasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE