Biserica Sfantul Dimitrie - Pec

Biserica Sfantul Dimitrie - Pec Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Dimitrie se afla la nord de Biserica Apostolilor si a fost construita de catre arhiepiscopul Nikodim. Acest lucru este mentionat in Cronica de la Pec. In aceasta cronica se arata ca arhiepiscopul a construit biserica in patriarhatul sau, mentionand ca ramanasitele sale sa fie pastrate intr-un sicriu in aceasta biserica. Biserica Sfantul Demetrius a fost construita intre anii 1320 - 1324.

Biserica Sfantul Dimitrie avea o structura simpla. Sanctuarul acestei biserici este mult mai spatios decat al altor biserici din Serbia, construite in secolul XIV. Biserica este considerata dependenta de biserica - mama, Biserica Apostolilor. Simplitatea arhitecturala a acestei biserici contribuie la aspectul sau monumental. In timpul patriarhului Jovan, inainte de 1614, partile distruse ale bisericii, in special peretii nordici au fost reconstruiti, insa aspectul arhitectural general nu a fost alterat.

 

Intrarea in biserica este incadrata intr-un portal de piatra in stilul neoclasic, caracteristic epocii in care a trait dinastia Paleologilor. Portalul este bine finisat, decorat cu ornamente florale realizate in relief. Cele doua sarcofage din biserica, unul continand ramasitele patriarhului Jefrem, celalalt pe cele ale patriarhului Sava al IV-lea, sunt sculptate in acelasi stil. Sarcofagul patriarhului Jefrem este realizat din marmura rosie si este plasat in partea nordica a bisercii. Sarcofagul patriarhului Sava al IV-lea este ornat cu sculpturi variate.

Iconostasul bisericii are o inaltime de aproape trei metri. Este decorat cu ornamente din lemn si dateaza inca de la constructia bisericii. Frescele bisericii au fost insa adaugate doua decenii mai tarziu de la constructia bisericii. Aceastea au fost realizate in timpul lui Joanikije al II- lea, Arhiepiscopul Serbiei.

Chiar daca in secolul XIV frescele bisericii au fost distruse, acestea au fost refacute cu acuratete in secolul XVII. Picturile bisericii infatiseaza o serie de sfinti si calugari. O alta serie de picturi infatiseaza patimile si miracolele Sfantului Demetrius de Salonic, patronul bisericii.

Picturile din Biserica Sfantul Dimitrie infatiseaza cicluri iconografice interesante, aranjamente inedite ale scenelor si concepte teologice remarcabile. Valoroase sunt si portretele Imparatului Dusan, al fiului sau Uros si al Patriarhului Joanikije. Trei sfinti si lideri ai Bisericii Sarbe, Nikodim, Arsenije si Maksim, au fost pictati in secolul XIX, pe peretii sudici ai bisericii.

 

Din anul 1999, biserica adaposteste o serie de obiecte si documente care au apartinut bisericilor desacralizate din Kosovo si Metohija. Printre aceste obiecte se numra icoane, carti bisericesi, cruci si alte obiecte sfinte.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

 

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2012

Vizualizari: 1150

Voteaza:

Biserica Sfantul Dimitrie - Pec 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE