
Ruinele impresionantei biserici bizantine din Efes inchinate Sfantului Ioan Teologul, marcheaza locul unde, potrivit traditiei, acesta ar fi fost inmormantat.
Sfantul Apostol Ioan si-a petrecut ultimii ani din viata in Efes unde a si scris Evanghelia. Sinaxarul consemneaza in acest sens un miracol ce a avut loc la mormantul sau: " Cand avea peste o suta de ani, Sfantul Ioan a luat sapte ucenici in afara Efesului si i-a pus sa sape un mormant in forma de cruce. Apoi, Sfantul Ioan s-a asezat in mormant si ucenicii l-au ingropat acolo de viu. Mai tarziu, cand mormantul sau a fost deschis, trupul Sfantului Ioan nu mai era acolo."
Biserica Sfantul Ioan Teologul se afla pe Dealul Ayasoluk, la aproximativ 3.5 km de situl arheologic Efes. Pe acest deal inca mai pot fi vazute ziduri de aparare ridicate in secolele VIII-IX ca mijloc de protectie impotriva atacurilor arabe. Intrarea principala pe deal se face prin poarta din partea de sud, asa-numita "Poarta a Persecutiei".
Initial, in secolele IV-V o biserica a fost ridicata pe locul mormantului Sfantului Ioan Teologul. In secolul al VI-lea imparatul Iustinian a ridicat o biserica impunatoare pe locul celei vechi.
Biserica a fost construita in forma de cruce inscrisa avand sase mari cupole. Aceasta constructie, realizata din piatra si caramida, se incadreaza in randul celor mai importante exemple ale arhitecturii bizantine specifice acelei perioade. Pe coloanele din cadrul ansamblului inca se mai pastreaza monogramele Imparatului Iustinian si ale sotiei sale Teodora.
Naosul a fost acoperit cu sase mari cupole, cel mai mare aflandu-se deasupra mormantului Sfantului Ioan Teologul. Domurile erau sustinute de stalpi din marmura si caramida. Mormantul Sfantului Ioan se afla sub marmura si mozaicul pavimentar al altarului bisericii.
Baptisteriul octogonal se afla in partea de nord a naosului fiind construit in secolul al V-lea. Unele mici incaperi situate in partile de est si vest ale baptisteriului erau probabil folosite pentru pregatirea dinaintea botezului. La est de baptisteriu, la capatul bratului nordic al bisericii, se afla "casa comorii " folosita sa adaposteasca obiectele de valoare ale bisericii precum si pe cele liturgice. Din secolele X-XI aceasta camera a fost transformata intr-o capela.
Odata cu declinul orasului Efes si dupa atacurile arabe, biserica a fost grav deteriorata. In anul 1330 a fost transformata in moschee. Edificiul a fost complet distrus de catre armata mongola a lui Tamerlan in 1402. In prezent , a fost restaurata in mica masura pe baza materialelor si obiectelor descoperite de catre arheologi. Poate fi vazuta in schimb o replica - la scara redusa - a vechii biserici bizantine ce dateaza din vremea Imparatului Iustinian.
Langa Biserica Sfantul Ioan se afla o fortareata construita in perioada bizantina dar modificata ulterior de catre selgiucizi si turcii otomani. In partea de sud-vest se afla Moschea Isa Bey. Construita in 1375, aceasta reprezinta un minunat exemplu al stilului arhitectural selgiucid, in special prin frumoasa ornamentatie aflata in interiorul moscheii.
Radu Alexandru
-
Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Suroti
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Zemen
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.