Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Suroti

Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Suroti Mareste imaginea.

Manastirea Sfantul Ioan Teologul este o manastire ortodoxa cu obste de maici aflata in localitatea Suroti, la o distanta de numai 25 de kilometri de Tesalonic, in Grecia. Din orasul Tesalonic, se iese pe autostrada ce porneste spre Halkidiki, pana in dreptul indicatorului spre Tagarades, unde se coteste spre Tagarades, Agia Paraskevi si Suroti.

Suroti este o localitate din prefectura de Tesalonic. Aceasta localitate este una dintre multele localitati intemeiate de imigranti, dupa razboaiele din Balcani si schimbul de populatie, intre Grecia si Turcia.

Dupa anul 1912, regiunea se numea "Surukli", dupa cuvantul de origine turca "suru", care inseamna "turma de vite", si era detinuta de cinci turci instariti. Acestia vor vinde locul unor evrei din Tesalonic. Primii greci care s-au asezatin Suroti a fost o familie de vlahi, veniti din localitatea Vlasti, prefectura de Kozani, anume familia lui Christos Lolas. Fiind crescatori de vite, acestia si-au vandut turmele si au cumparat locul de la evrei.

 

Regiunea Suroti a fost data imigrantilor, de catre statul grec, mai intai in anul 1914, iar mai apoi, in anul 1932. In anul 1922, odata cu schimbul de populatie, aproape cincizeci de familii din Asia Mica s-au oprit in acest loc.

Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Suroti

Manastirea Suroti este inchinata Sfantului Ioan Teologul si Sfantului Arsenie Capadocianul, ale carui Sfinte Moaste se afla asezate, cu mare evlavie, in biserica mare. Manastirea este ocrotita si de Cuviosul Paisie Aghioritul, care este inmormantat in curtea manastirii.

 

Parintele Paisie Aghioritul este unul dintre cei mai iubiti parinti care au vietuit la Sfantul Munte Athos. El s-a nascut in localitatea Farasa, langa Capadocia, in Asia Mica, fiind botezat de Sfantul Arsenie Capadocianul. In anul 1924, familia sa este mutata in Grecia, stabilindu-se in Konita.

In anul 1966, parintele Paisie s-a imbolnavit si a fost internat, vreme de mai multe luni, in Spitalul Papanicolau, din Tesalonic. Pe toata durata bolii l-au slujit vietuitoarele din Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din Suroti, care in acea vreme inca nu erau calugarite. Simtind o mare recunostinta fata de aceste surori, parintele s-a legat mult de aceasta manastire, pe care a iubit-o si pe care nu a parasit-o nici dupa adormirea sa.

In data de 22 octombrie / 4 noiembrie 1993, parintele Paisie a iesit pentru ultima oara din Sfantul Munte Athos, pentru a fi prezent, ca de obicei, la privegherea sarbatorii Sfantului Arsenie Capadocianul, praznuit in ziua de 10 noiembrie, la Manastirea Sfantul Ioan Teologul, din Suroti.

In data de 4 februarie 1994, parintele Paisie a fost internat in Spitalul Theaghenio, din Tesalonic, unde a fost operat de cancer. Mai apoi, in data de 12 iulie 1994, aproape de miezul noptii, parintele Paisie Aghioritul a trecut la cele vesnice, fiind inmormantat in apropiere de biserica manastirii, potrivit dorintei sale, langa un frumos foisor din lemn.

 

Manastirea Suroti este deschisa zilnic, tot anul, intampinandu-si pelerinii cu mari bucurii duhovnicesti. Vara, in timpul saptamanii, manastirea este deschisa intre orele 10.00 - 13.00 si 16.00 - 19.00, iar duminica, intre orele 4:00 - 07:30, 09:00 - 12.00 si 16.00 - 19.00. Iarna, in timpul saptamanii, manastirea este deschisa intre orele 10.00 - 13.00 si 15.00 – 18.00, iar duminica, intre orele 03:00 - 06:30, 08:00 - 12.00 si 15.00 - 18.00.

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

06 Septembrie 2012

Vizualizari: 14383

Voteaza:

Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Suroti 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE