Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul

Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul

Manastirea Poganovo este una dintre vechile manastiri ortodoxe din Serbia, biserica acesteia fiind inchinata Sfantului Ioan Teologul. Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Poganovo - este o manastire ortodoxa aflata in defileul raului Jerma, intre culmile muntilor Vlaska si Greben, in imediata vecinatate a localitatii Poganovo, regiunea Dimitrovgrad, Serbia.

De pe drumul ce pleaca din localitatitea Pirot spre Sofia, dupa 30 de kilometri, un drum porneste in partea dreapta, spre localitatea Sukovo; de aici, drumul coteste spre sud, manastirea urmand sa apara imediat la marginea drumului.

Numele manastirii - "poganovo" - este pus in legatura cu cultul pagan intalnit in aceasta zona, mai inainte de increstinarea sarbilor. Datorita accesului dificil in canion, pana in anul 1927, locul a ramas destul de izolat.

Manastirea Poganovo se afla sub protectia Serbiei inca din anul 1949, in lista Patrimonului Cultural UNESCO fiind trecuta abia in anul 1979, ca locas religios de mare insemnatate. Biserica Sfantul Ioan Teologul din Poganovo este una dintre cele mai bine pastrate biserici vechi din Serbia. Frescele care imbraca pana astazi biserica acestei manastiri sunt lucrate de zugravi greci, acestea fiind unele dintre cele mai reusite ale vremii.

Manastirea Poganovo - scurt istoric

Manastirea Poganovo a fost construita in jurul anului 1390, aceasta fiind ctitoria nobilului sarb Gospodin Constantin Dragas si a fiicei sale, Jelena, care, mai tarziu, se va casatori cu imparatul bizantin, ea fiind mama ultimilor doi imparati bizantini, Ioan al VIII-lea si Constantin al XII-lea.

Constantin a fost unul dintre scutierii despotului Stefan Lazarevic. Este posibil ca manastirea sa fi fost zidita intre anii 1413-1423, intr-o scurta perioada in care regiunea a fost eliberata de sub turci.

Dreptcredinciosul sarb Constantin, care conducea si stapanea aceasta regiune din estul Serbiei si al Macedoniei, in acea vreme, a fost fortat sa isi implineasca datoriile de vasal catre turcii asupritori. Astfel, in anul 1395, pentru a-si apara libertatea si credinta, el a luptat pana la moarte in razboiul dintre turci si unguri, in tentativa acestora de a subjuga Serbia. Alaturi de Konstantin a luptat si eroul legendar Marko Kraljevic.

Biserica este inchinata Sfantului Ioan Teologul, aceasta infatisand o parte dintre inovatiile aparute in arhitectura, odata cu dezvoltarea Scolii Morava. Astfel, deasupra pronaosului, biserica pastreaza un mare turn clopotnita.

Numele ctitorilor stau marturie pana astazi, fiind sapate in trei lespezi de piatra, zidite in zidul exterior al bisericii. Pe peretele vestic al bisericii, deasupra usii de intrare, trei medalioane din piatra pastreaza numele ctitorilor si al sfantului ocrotitor, Sfantul Ioan Teologul. Pe coloana din fereastra cea mai sudica a bisericii se afla scris "Jovan Teolog", in alfabet grecesc. In partea nordica, se afla coloana cu inscriptia "Constantin".

Pridvorul de lemn, construit in fata intrarii in biserica, dateaza din secolul al XIX-lea, ca si celelalte dependinte ale manastirii. Arhitectura ansamblului monahal este o marturie excelenta a stilului arhitectural popular local.

Datorita haosului politic din vremea ctitorului, biserica din Manastirea Poganovo a ramas nezugravita in fresca pana in anul 1499. Pisania zugravita deasupra usii de intrare in biserica marturiseste ca frescele au fost lucrate in luna octombrie a anului 1499. Frescele bisericii au fost lucrate de zugravi din nordul Greciei. Acestea sunt niste capodopere ale vremii, pana astazi ele ramanand greu de egalat.

Frescele de la Poganovo pastreaza amprenta zugravilor ce au lucrat in perioada sultanei Mara, care a avut o influenta semnificativa asupra artei crestine, in perioada de dominatie otomana. Mara, nobila sarba din familia Brankovic, a fost mama sultanului Mohamed al II-lea Cuceritorul. In frescele de la Poganovo se simte o influenta italiana, in special a celei de la sfarsitul Evului Mediu.

Fiecare personaj zugravit in biserica este extrem de bine individualizat, detaliu care poate trimite cu gandul spre picturile gotice tarzii. Printre frescele acesteia se afla si cea care il infatiseaza pe Sfantul Hristofor, sfantul cu cap de caine sau de magar.

Pana la ivirea Primului Razboi Mondial, o renumita icoana cu doua fete, una dintre cele mai valoroase si reusite din cadrul secolului al XV-lea, donata manastirii Poganovo de catre sotia ultimului imparat bizantin, Constantin al XI-lea, era pastrata in biserica manastirii. Icoana cea cu doua fete se afla astazi in Muzeul de Icoane din Sofia, ca si minunatul iconostas al bisericii, datand din secolul al XVII-lea, luat tot de bulgari, in cadrul Razboiului.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3244

Voteaza:

Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact