Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul

Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul Mareste imaginea.

Manastirea Poganovo este una dintre vechile manastiri ortodoxe din Serbia, biserica acesteia fiind inchinata Sfantului Ioan Teologul. Manastirea Sfantul Ioan Teologul - Poganovo - este o manastire ortodoxa aflata in defileul raului Jerma, intre culmile muntilor Vlaska si Greben, in imediata vecinatate a localitatii Poganovo, regiunea Dimitrovgrad, Serbia.

De pe drumul ce pleaca din localitatitea Pirot spre Sofia, dupa 30 de kilometri, un drum porneste in partea dreapta, spre localitatea Sukovo; de aici, drumul coteste spre sud, manastirea urmand sa apara imediat la marginea drumului.

Numele manastirii - "poganovo" - este pus in legatura cu cultul pagan intalnit in aceasta zona, mai inainte de increstinarea sarbilor. Datorita accesului dificil in canion, pana in anul 1927, locul a ramas destul de izolat.

Manastirea Poganovo se afla sub protectia Serbiei inca din anul 1949, in lista Patrimonului Cultural UNESCO fiind trecuta abia in anul 1979, ca locas religios de mare insemnatate. Biserica Sfantul Ioan Teologul din Poganovo este una dintre cele mai bine pastrate biserici vechi din Serbia. Frescele care imbraca pana astazi biserica acestei manastiri sunt lucrate de zugravi greci, acestea fiind unele dintre cele mai reusite ale vremii.

Manastirea Poganovo - scurt istoric

Manastirea Poganovo a fost construita in jurul anului 1390, aceasta fiind ctitoria nobilului sarb Gospodin Constantin Dragas si a fiicei sale, Jelena, care, mai tarziu, se va casatori cu imparatul bizantin, ea fiind mama ultimilor doi imparati bizantini, Ioan al VIII-lea si Constantin al XII-lea.

Constantin a fost unul dintre scutierii despotului Stefan Lazarevic. Este posibil ca manastirea sa fi fost zidita intre anii 1413-1423, intr-o scurta perioada in care regiunea a fost eliberata de sub turci.

Dreptcredinciosul sarb Constantin, care conducea si stapanea aceasta regiune din estul Serbiei si al Macedoniei, in acea vreme, a fost fortat sa isi implineasca datoriile de vasal catre turcii asupritori. Astfel, in anul 1395, pentru a-si apara libertatea si credinta, el a luptat pana la moarte in razboiul dintre turci si unguri, in tentativa acestora de a subjuga Serbia. Alaturi de Konstantin a luptat si eroul legendar Marko Kraljevic.

Biserica este inchinata Sfantului Ioan Teologul, aceasta infatisand o parte dintre inovatiile aparute in arhitectura, odata cu dezvoltarea Scolii Morava. Astfel, deasupra pronaosului, biserica pastreaza un mare turn clopotnita.

Numele ctitorilor stau marturie pana astazi, fiind sapate in trei lespezi de piatra, zidite in zidul exterior al bisericii. Pe peretele vestic al bisericii, deasupra usii de intrare, trei medalioane din piatra pastreaza numele ctitorilor si al sfantului ocrotitor, Sfantul Ioan Teologul. Pe coloana din fereastra cea mai sudica a bisericii se afla scris "Jovan Teolog", in alfabet grecesc. In partea nordica, se afla coloana cu inscriptia "Constantin".

Pridvorul de lemn, construit in fata intrarii in biserica, dateaza din secolul al XIX-lea, ca si celelalte dependinte ale manastirii. Arhitectura ansamblului monahal este o marturie excelenta a stilului arhitectural popular local.

Datorita haosului politic din vremea ctitorului, biserica din Manastirea Poganovo a ramas nezugravita in fresca pana in anul 1499. Pisania zugravita deasupra usii de intrare in biserica marturiseste ca frescele au fost lucrate in luna octombrie a anului 1499. Frescele bisericii au fost lucrate de zugravi din nordul Greciei. Acestea sunt niste capodopere ale vremii, pana astazi ele ramanand greu de egalat.

Frescele de la Poganovo pastreaza amprenta zugravilor ce au lucrat in perioada sultanei Mara, care a avut o influenta semnificativa asupra artei crestine, in perioada de dominatie otomana. Mara, nobila sarba din familia Brankovic, a fost mama sultanului Mohamed al II-lea Cuceritorul. In frescele de la Poganovo se simte o influenta italiana, in special a celei de la sfarsitul Evului Mediu.

Fiecare personaj zugravit in biserica este extrem de bine individualizat, detaliu care poate trimite cu gandul spre picturile gotice tarzii. Printre frescele acesteia se afla si cea care il infatiseaza pe Sfantul Hristofor, sfantul cu cap de caine sau de magar.

Pana la ivirea Primului Razboi Mondial, o renumita icoana cu doua fete, una dintre cele mai valoroase si reusite din cadrul secolului al XV-lea, donata manastirii Poganovo de catre sotia ultimului imparat bizantin, Constantin al XI-lea, era pastrata in biserica manastirii. Icoana cea cu doua fete se afla astazi in Muzeul de Icoane din Sofia, ca si minunatul iconostas al bisericii, datand din secolul al XVII-lea, luat tot de bulgari, in cadrul Razboiului.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 2908

Voteaza:

Manastirea Poganovo - Sfantul Ioan Teologul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE