Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca

Larnaca este unul dintre cele mai vechi orase din Europa. In Larnaca veti gasi numeroase obiective turistice si culturale, fiecare avand ceva aparte, o poveste interesanta si colectii de obiecte fascinante. Printre marile obiective din Larnaca se numara si unul dintre cele mai importante locuri sfinte din Grecia, Biserica Sfantul Lazar, sfantul ocrotitor al orasului Larnaca.

Biserica Sfantul Lazar este un locas de cult foarte important pentru crestinii ortodocsi, atat datorita legendei care o inconjoara, cat mai ales datorita frumusetii arhitecturale, icoanelor si podoabelor din interior si in special icoanei Sfantului Lazar, despre care se spune ca face minuni.

Biserica Sfantul Lazar - traditita si istoricul locului

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca a fost construita in secolul al IX-lea pentru a adaposti mormantul lui Lazar - omul pe care Hristos l-a inviat din morti in orasul Betania. Reconstruita in secolul al XVII-lea, biserica din Larnaca este unul dintre cele mai importante si impresionante locuri ale orasului.

Potrivit traditiei ortodoxe grecesti, dupa ce Lazar a fost inviat din morti de catre Hristos, acesta a venit in Cipru, unde, mai tarziu, avea sa fie ales episcop de Kition de catre Pavel si Barnaba. Lazar a mai trait in Larnaca pret de 30 de ani, fiind apoi inmormantat in interiorul bisericii.

Mormantul lui Lazar aflat in Larnaca - diferit de mormantul sau din Betania, unde a venit Hristos - a fost dat uitarii in vremea raidurilor arabe. Sfintele sale Moaste au fost redescoperite in anul 890; dupa o slujba solemna de punere a lor intr-o Sfanta Lacra, acestea au fost transportate la Constantinopol de catre imparatul Leon al VI-lea, in anul 901.

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca a fost ridicata, cum am amintit mai sus, in secolul al IX-lea, deasupra mormantului episcopului Lazar. Mormantul sau era amplasat intr-o retea de catacombe, mai multe sarcofage fiind gasite in zona.

Exista si o alta legenda legata de sfarsitul si Moastele Sfantului Lazar, si anume: Lazar si sora lui, Maria, au ajuns in Provence, iar mormantul lui Lazar a fost sapat in Autun, Franta. Inainte de Revolutia Franceza, aici exista Catedrala Sfantul Lazar. Astazi, o micuta biserica din Marseilles sustine ca pastreaza capul Sfantului Lazar.

In anul 1589, biserica a trebuit sa fie rascumparata de la turcii care cucerisera zona. De atunci si pana in anul 1758, biserica Sfantul Lazar a fost impartita de catre ortodocsi si romano-catolici.

Biserica Sfantului Lazar a fost reconstruita in secolul al XVII-lea. Un incendiu a izbucnit in anul 1970, urmarile fiind dureroase. Interiorul a fost grav avariat, biserica ramanand mai austera chiar decat toate bisericile cipriote.

Biserica Sfantul Lazar - arhitectura si podoabele bisericesti

Impresionantul turn-clopotnita a fost ridicat de-alungul reconstruirii bisericii din secolul al VII-lea, fiind unul dintre foarte putinele acceptate de turci in acea vreme, inainte de anul 1857. De obicei, turcii interziceau asemenea structuri - clopotnitele - din teama ca prezenta clopotelor ar putea fi o metoda de strangere a unui grup mare de oameni revoltati.

Biserica Sfantului Lazar are un pridvor cu portal deschis, ale carui trepte coboara in incinta bisericii. Portalul pastreaza inscriptii grecesti, latine si franceze.

Interiorul impresionant este alcatuit dintr-o nava centrala, doua abside si trei domuri. Acoperisul este sustinut de piloni dubli terminati cu capiteluri bizantine. Intr-unul dintre pilastri, o serie de trepte duce la un amvon elaborat vechi de peste 300 de ani, realizat in stil Rococo.

Aceasta biserica de secol IX a fost renovata integrala in secolul XVII, cand a fost schimbat si iconostasul, astazi un minunat exemplu de arta baroca. Impresionantul iconostas, apartinand secolului al XVIII-lea, a fost grav avariat de catre incendiul din anul 1970.

Ulterior, iconostasul a fost partial restaurat. Dintre icoanele cele mai importante ale bisericii amintim pe cea a Fecioarei Maria cu Pruncul, aflata pe unul dintre pilastrii nordici, pe cea a Sfantului Gheorghe omorand balaurul - 1717.

Sambata lui Lazar - marea procesiune din Larnaca

Lazar are si el doua icoane foarte frumoase in incinta bisericii care ii poarta numele: icoana realizata in filigram de argint infatisand Invierea lui Lazar - 1659, si o alta icoana a Invierii lui Lazar din mormant, in care un participand la eveniment se tine cu mana de nas, datorita mirosului greu.

Aceasta icoana este purtata in procesiune in prezenta episcopului de Kition, cu opt zile inainte de Pasti. In aceasta zi, strazile din Larnaca sunt pline de credinciosi.

Cripta bisericii, in care este pastrat si sarcofagul de marmura al Sfantului Lazar, se afla sub podeaua bisericii, in ea ajungandu-se coborand sirul de trepte ce pornesc din absida sudica.

Teodor Danalache

Pe aceeaşi temă

19 Aprilie 2019

Vizualizari: 25601

Voteaza:

Biserica Sfantul Lazar din Larnaca 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact