Biserica Chalkeon

Biserica Chalkeon Mareste imaginea.


Biserica Chalkeon

Biserica Chalkeon este o biserica ortodoxa din Tesalonic, Grecia. Biserica Chalkeon se afla pe o parte a ceea ce odata era Agora Romana din Tesalonic, ea fiind ridicata in mod special pentru aramarii ce isi aveau atelierele in aceasta zona. Maica Domnului din Chalkeon era ocrotitoarea aramarilor si a mesterilor fierari.

Biserica Chalkeon se afla la o altitudine mai mica decat nivelul strazilor din Tesalonic. Langa biserica mai exista si astazi unele dintre atelierele fierarilor din vechime, de la care biserica si-a tras si numele, cu secole in urma. Datorita caramizilor rosiatice din care sunt alcatuiti peretii, ocalnicii o numesc si "biserica rosie”.

Orasul Tesalonic, intemeiat in anul 315 i.Hr si indeplinind functia de capitala provinciala si port la mare, a fost unul dintre focarele de raspandire a crestinismului in lume.

Dintre monumentele crestine ridicate in acest oras, cu forma de cruce inscrisa sau de basilica cu trei nave, o parte au supravietuit pana in zilele noastre. Datorita unicitatii si diversitatii monumentelor din oras, in anul 1988, Tesalonicul a fost trecut in lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Biserica Chalkeon - scurt istoric

Inchinata Maicii Domnului, Panagia Chalkeon a fost intemeiata de catre guvernatorul civil si militar Christophoros din Longobardia, o personalitate de seama din lumea bizantine. Potrivit inscriptiei de pe placa de marmura asezata deasupra usii de intrare in biserica, in partea vestica, locasul de cult a fost inaltat in anul 1028, in vecinatatea atelierelor fierarilor.

    

Biserica Chalkeon este un monument deosebit de important, atat din punct de vedere arhitectural, cat si din punct de vedere artistic, pictura originala a acesteia datand inca din anii 1030-1040. Intentia ctitorului a fost ca arhitectura si fresca bisericii sa reflecte curentele artistice ce caracterizau Constantinopolul vremii sale.

Dupa cucerirea orasului Tesalonic de catre turci, in anul 1430, aceasta minunata biserica a fost transformata in moschee. Abia in anul 1912, odata cu eliberarea orasului de sub jugul otoman, sfantul locas a fost inapoiat Bisericii Ortodoxe.

    

Cladirea bisericii este un model traditional de structura cu forma de cruce inscrisa, cu patru coloane si o supra-structura tot in forma de cruce, specifica lumii crestine incepand cu secolul al IX-lea. Biserica este incununata cu trei deosebit de frumoase cupole, una mare pe centra si doua mai mici in lateral.

In zona naosului, patru coloane si patru arce dau bisericii forma de cruce. Centru naosului este acoperit cu un dom cu opt laterale, iar capatul vestic al navei este acoperit cu cele doua cupole mai mici.

Biserica a fost pictata de doua ori, o data in secolul al XI-lea si o data in secolul al XIV-lea, ambele straturi putand fi admirate de pelerini.

Odata cu eliberarea orasului de sub turci, pictura Bisericii Chalkeon a fost eliberata si ea de sub tencuiala grea pusa de otomani.

Pictura bisericii, in fresca, sta in stransa legatura cu arhitectura cladirii. Programul iconografic are aspecte atat inovatoare cat traditionale (ex. Scena cu Parusia fiind asezata in pridvor), iar pictura este executata intr-un mod original, aceasta fiind cel mai vechi exemplu de arta greceasca din perioada dinastiei macedonene.

Fatadele bisericii impresioneaza orice pelerin, acestea parand extrem de aglomerate datorita multimii de arce, ferestre si decoratii.

      

Cu toate acestea, arhitectura intregii cladiri este armonioasa si odihneste privirea.

Cladirea bisericii a avut de suferit de pe urma cutremurului din anul 1932, insa in scurt timp a fost reparata si intarita.

             

Cu aceasta ocazie, pridvorul si o parte din aripa sudica au fost reconstruite. Lucrari similare au avut loc si dupa cutremurul din anul 1978.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 3182

Voteaza:

Biserica Chalkeon 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE