Biserica Sfintii Apostoli - Capernaum

Biserica Sfintii Apostoli - Capernaum Mareste imaginea.

Biserica Sfintii Apostoli este o biserica ortodoxa aflata in Capernaum, Israel. Aceasta biserica se afla la mica distanta de Sinagoga si de Casa Sfantului Apostol Petru. Localitatea numita Capernaum, al carui nume inseamna "Satul lui Naum", se afla asezata pe malul nordic al Lacului Ghenizaret (Marea Galileei), fiind un sat de pescari.

Pentru ca Iisus Hristos a locuit pentru un timp in acest loc, orasul Capernaum mai este numit si "orasul lui Iisus". Capernaumul era locul central de unde pleca si unde revenea Mantuitorul, dupa fiecare calatorie savarsita in Galileea. In acest oras locuiau Apostolii Petru si Andrei, Iacov si Ioan, precum si Matei, vamesul.

"Iisus, auzind ca Ioan a fost intemnitat, a plecat in Galileea. Si, parasind Nazaretul, a venit de a locuit in Capernaum, langa mare, in hotarele lui Zabulon si Neftali, ca sa se implineasca ce s-a zis prin Isaia proorocul, care zice: "Pamantul lui Zabulon si pamantul lui Neftali, spre mare, dincolo de Iordan, Galileea neamurilor; poporul care statea in intuneric a vazut lumina mare si celor ce sedeau in latura si in umbra mortii lumina le-a rasarit". (Matei 4, 12-16) 

Biserica Sfintii Apostoli - Capernaum

Biserica Sfintii Apostoli este o biserica ortodoxa construita chiar in mijlocul ruinelor orasului Capernaum, care, spre deosebire de ruinele sinagogii si ale cladirilor din jurul ei, nu au fost inca excavate si cercetate. Din cele sase hectare de ruine, doua hectare se afla in posesia acestei biserici ortodoxe grecesti.

Orasul Capernaum a fost intemeiat in perioada elenista, fiind organizat cu strazi drepte. In perioada ocupatiei romane si bizantine, orasul a prosperat, el fiind distrus abia prin secolul al VI-lea, de catre armata persilor.

Biserica greceasca, zidita in forma de cruce, avand sapte turle, a fost construita de greci, in anul 1931. Biserica este inchinata Sfintilor Apostoli, urmand traditiei potrivit careia Mantuitorul si-ar fi ales ucenicii in acest loc de pe malul marii.

Pe cand locuia in Capernaum, precum ne spune Sfantul Apostol Matei, Mantuitorul a inceput sa propovaduiasca imparatia cerurilor. Tot acum, El a inceput sa-si aleaga ucenicii, precum citim: "De atunci a inceput Iisus sa propovaduiasca si sa spuna: Pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor. Pe cand umbla pe langa Marea Galileii, a vazut pe doi frati, pe Simon, ce se numeste Petru, si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni." Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El. Si de acolo, mergand mai departe, a vazut alti doi frati, pe Iacov al lui Zevedeu si pe Ioan, fratele lui, in corabie cu Zevedeu, tatal lor, dregandu-si mrejele, si i-a chemat. Iar ei, indata, lasand corabia si pe tatal lor, au mers dupa El. Si a strabatut Iisus toata Galileea, invatand in sinagogile lor si propovaduind Evanghelia imparatiei si tamaduind toata boala si toata neputinta in popor" (Matei 4, 17-23).

Dupa ce a predicat in sinagoga, Mantuitorul Iisus a mers la casa lui Petru si a lui Andrei, impreuna cu ceilalti ucenici. In casa, soacra lui Petru era bolnava si zacea in pat. Atunci, Iisus a luat-o de mana si a ridicat-o din pat, iar boala a lasat-o, precum citim: "Si, indata, iesind ei din sinagoga, au venit in casa lui Simon si a lui Andrei, cu Iacov si cu Ioan, iar soacra lui Simon zacea, prinsa de friguri, si indata I-au vorbit despre ea. Si, apropiindu-Se, a ridicat-o, apucand-o de mana, si au lasat-o frigurile si ea le slujea" (Marcu 1, 29-31).

 

Capernaum este locul unde Iisus Hristos si-a inceput propovaduirea, dupa ispitirea de catre diavol, in pustie; in acest loc si-a ales Mantuitorul primii ucenici; in sinagoga din Capernaum a vindecat Iisus un demonizat; tot aici a vindecat un paralitic, adus pe pat de catre prietenii sai; in casa lui Petru a vindecat-o pe soacra acestuia si pe multi alti bolnavi, adunati de peste tot; in sinagoga din Capernaum a zis Iisus: "Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi" (Ioan 6, 53-54).

"Intrand in corabie, Iisus a trecut si a venit in cetatea Sa (in Capernaum). Si, iata, I-au adus un slabanog, zacand pe pat. Si Iisus, vazand credinta lor, a zis slabanogului: "Indrazneste, fiule! Iertate sunt pacatele tale!" Dar unii dintre carturari ziceau in sine: "Acesta huleste." Si Iisus, stiind gandurile lor, le-a zis: "Pentru ce cugetati rele in inimile voastre? Caci ce este mai lesne a zice: Iertate sunt pacatele tale, sau a zice: Scoala-te si umbla?" Dar, ca sa stiti ca putere are Fiul Omului pe pamant a ierta pacatele, a zis slabanogului: "Scoala-te, ia-ti patul si mergi la casa ta." Si, sculandu-se, s-a dus la casa sa" (Matei 9, 1-7).

 

"Pe cand intra in Capernaum, s-a apropiat de El un sutas, rugandu-L si zicand: "Doamne, sluga mea zace in casa, slabanog, chinuindu-se cumplit." Si i-a zis Iisus: "Venind, il voi vindeca." Dar sutasul, raspunzand, I-a zis: "Doamne, nu sunt vrednic sa intri sub acoperisul meu, ci numai zi cu cuvantul si se va vindeca sluga mea. Ca si eu sunt om sub stapanirea altora si am sub mine ostasi si-i spun acestuia: Du-te, si se duce; si celuilalt: Vino, si vine; si slugii mele: Fa aceasta, si face." Auzind, Iisus S-a minunat si a zis celor ce veneau dupa El: Adevarat graiesc voua: la nimeni, in Israel, n-am gasit atata credinta. Si zic voua ca multi de la rasarit si de la apus vor veni si vor sta la masa cu Avraam, cu Isaac si cu Iacov, in imparatia cerurilor, iar fiii imparatiei vor fi aruncati in intunericul cel mai din afara; acolo va fi plangerea si scrasnirea dintilor. Si a zis Iisus sutasului: "Du-te, fie tie dupa cum ai crezut." Si s-a insanatosit sluga lui in ceasul acela" (Matei 8, 5-13).

Privitor la credinta si viata celor din Capernaum, Mantuitorul s-a intristat, caci nicaieri nu facuse El atatea minuni ca in mijlocul lor. Pentru aceasta, a zis: "Si tu, Capernaume: N-ai fost inaltat pana la cer? Pana la iad te vei cobora. Caci de s-ar fi facut in Sodoma minunile ce s-au facut in tine, ar fi ramas pana astazi, dar zic voua ca pamantului Sodomei ii va fi mai usor in ziua judecatii decat tie" (Matei 11, 23-24).

Teodor Danalache

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 5646

Voteaza:

Biserica Sfintii Apostoli - Capernaum 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE