
Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel, a parohiei Herastrau, este o biserica ortodoxa aflata in partea nordica a orasului Bucuresti. Biserica se afla in partea de rasarit a parcului Herastrau, construit in anul 1936, pe o suprafata de peste o suta de hectare, si in partea nordica a lacului Floreasca.
Datele istorice despre cartierul Herastrau sunt foarte putine. Informatiile orale, transmise din generatie in generatie, vorbesc despre cele dintai asezari, care ar fi aparut in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Familiile respective lucrau ca robi, pe mosia statului, care se intindea dincolo de periferia orasului.
Biserica Sfintii Apostoli Petru si Pavel - Herastrau
In anul 1835, aflat la marginea orasului Bucuresti, actualul cartier Herastrau era un sat cu doar cateva case, dependent de comuna Baneasa. Dupa anul 1864, in urma legii de inproprietarire, comunitatea s-a extins, noi familii stabilindu-se in acest loc. In anul 1929, odata cu reforma administrativa locala, satul a fost alipit orasului Bucuresti.
Datorita nevoilor spirituale ale credinciosilor din aceasta comunitate, in ziua de 29 iunie 1886, cand erau praznuiti Sfintii Apostoli Petru si Pavel, a fost pusa piatra de temelie a actualei biserici, iar lucrarile s-au terminat in doar un an, sfintirea locasului avand loc in ziua de 29 iunie 1887.
Biserica Sfintii Apostoli a fost ridicata cu ajutorul populatiei locale si cu sprijinul familiilor de chiristigii, din cartierul Filantropia, si anume: Ion Apostol, Pavel Leonte, Constantin Tibisoiu si Constantin Gavrilescu; acestora li s-a alaturat si preotul Ion Lacureanu, propietar al unui teren situat in apropiere.
Biserica a fost ridicata in mijlocul cartierului, pe un teren cu o suprafata de aproximativ patru mii de metri patrati. Ea poarta urmatoarele hramuri: Sfintii Apostoli Petru si Pavel, praznuiti in ziua de 29 iunie, Sfintii Imparati Constantin si Elena, praznuiti in ziua de 21 mai, si Sfintii Parinti Ioachim si Ana, praznuiti in ziua de 9 septembrie.
Numele constructorului nu se cunoaste cu precizie, dar, din informatiile orale transmise de persoanele in varsta, se pare ca ar fi fost un cunoscut constructor italian, prieten al familiei Apostol, primul ctitor al bisericii.
Biserica este zidita in forma de cruce, cu ziduri groase, din caramida, avand doua turle din lemn, acoperite cu tabla galvanizata, a caror elasticitate a privat biserica de stricaciuni, cu prilejul cutremurului din anul 1940.
Prima pictura s-a datorat cunoscutului pictor de biserici Anton Serafim, care a terminat lucrarea in anul 1887, odata cu sfintirea bisericii. Pictura, lucrata in ulei, a fost restaurata de pictorul Nicolae Calonitiu, fost ucenic al pictorului Anton Serafim.
Singurele interventii in pictura originala constau in adaugirea decoratiunilor florale si a patru scene, pe arcade, in pronaos, sub scena cu Inaltarii Domnului: Incredintarea lui Toma, Vindecarea Orbului, Ruga din Ghetsimani si Sfintii 40 de Mucenici. Aceasta lucrare s-a efectuat in anul 1932, cheltuielile fiind suportate de un locuitor din cartier, pe nume Nicolae Radulescu.
Pana in anul 1925, cand este infiintata actuala parohie, biserica a fost o filie a parohiei Baneasa. Conform marturiei localnicilor in varsta , primul slujitor al bisericii a fost parintele Ion Nucsoreanu, fost preot la Manastirea Pasarea, care a slujit in aceasta pana in anul 1930, cand a trecut la cele vesnice. El a fost inmormantat in curtea bisericii, in partea dreapta a Sfantului Altar.
Primul preot paroh al acestei biserici a fost parintele Gheorghe Popescu Lahovari, care a slujit in aceasta din anul 1925, pana in anul 1968. In anul 1926, el a inceput reparatia bisericii, fiind ajutat de catre Nicolae si Maria Radulescu, noi ctitori ai acestui lacas. Cu aceasta ocazie, s-a innoit curtea si invelisul bisericii, a fost cumparat un clopot nou, precum si vasele liturgice.
In anul 1950, biserica a fost renovata, de catre zugravul Andrei Vladut, iar in anul 1969 a fost curatata pictura exterioara. In anul 1971, protoiereu fiind preotul Iuliu Man, prin staruinta preotului paroh Ion Berbeceanu, pictura a fost curatata si restaurata in intregime, de catre pictorul profesor Gheorghe Teodorescu. In anul 2003, in timpul slujirii parintelui paroh Paraschivescu Ioan si a preotului Neatu Mihail, s-au executat lucrari de reparatii generale si de restaurare a picturii.
Rodica Marinescu
-
Biserica Udricani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserici din Bucuresti cu hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat in : Sfanta Cuvioasa Parascheva -
Catedrala Sfantul Iosif
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Domnita Balasa
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.