Biserica Tuturor Natiunilor

Biserica Tuturor Natiunilor Mareste imaginea.

Biserica Tuturor Natiunilor

La baza Muntelui Maslinilor, in celebrul loc biblic cunoscut sub numele de Gradina Ghetsimani, intr-unui din cele mai frumoase peisaje din Ierusalim este situata "Basilica Agoniei" sau "Biserica Tuturor Natiunilor".

Denumirea ei vine de la faptul ca a fost construita pe locul unde, dupa traditie, Domnul nostru Iisus Hristos s-a rugat in noaptea prinderii Sale. Inca din secolul al IV-Iea exista aici o "frumoasa" bazilica, dupa cum consemneaza in jurnalul ei pelerina Egeria, dar aceasta se pare ca a fost distrusa de un cutremur de pamant, iar ulterior a fost ridicata pe locul ei o capela de catre cruciati, lasata insa si aceasta in parasire dupa 1345.

Desi nu este sigur ca acesta e si punctul exact in care s-a desfasurat scena biblica, asezarea se potriveste descrierii din Evanghelii, ba mai mult actuala biserica, proiectata de arhitectul italian Antonio Barluzzi si realizata intre anii 1919-1924 la initiativa calugarilor franciscani, are in interiorul ei o bucata din piatra, pe care traditia spune ca Iisus a ingenuncheat sa se roage in noaptea dinaintea Patimilor.

Numele sub care mai e cunoscuta, anume "Biserica Tuturor Natiunilor", aminteste ca la constructia ei au contribuit mai multe tari. Arhitectura ei este foarte interesanta, imbinand linii tipice ale basilicii crestine (fatada), cu aspecte intalnite la cladirile islamice (in special partile laterale si acoperisul, care are numeroase domuri).

Fatada, inchisa de un gard de fier forjat decorat foarte elegant, este asezata deasupra unui grup de trepte. Mai multi stalpi sustin arcurile mari si suple ce inconjoara atriumul, in timp ce timpanul este decorat cu un mozaic modern in care este reprezentat Iisus ca Mijlocitor intre Dumnezeu si oameni.

In interior, se mai pastreaza cateva urme de mozaic ce au apartinut vechii basilici bizantine, construite se pare de imparatul Teodosie cel Mare. Ferestrele, facute din alabastru, sunt translucide, ceea ce face ca lumina din interior sa fie difuza. Sase coloane monolite sustin douasprezece cupole, interiorul fiecareia fiind decorat in mozaic, cu elemente si embleme nationale, specifice tarilor ce au ctitorit acest veritabil monument eclesial. Steagurile natiunilor care au ridicat aceasta biserica sunt si ele reprezentate in interiorul micilor domuri, care, prin forma lor semiovoidala, dau intregului edificiu un aer oriental puternic.

Partea bisericii care atrage cel mai mult atentia insa, este altarul, in fata caruia se afla asezata, inconjurata in intregime de o coroana de ghimpi realizata din fier forjat, insasi piatra pe care Iisus a stat si S-a rugat pentru Sine, pentru Apostoli si pentru intreaga lume. in absida altarului exista de asemenea un mozaic ce reprezinta scene precum: "Iisus rugandu -Se consolat de un inger", iar in absidele laterale alte episoade, tot in mozaic, ale patimirii lui Hristos: "Sarutul lui Iuda" sau "Prinderea lui Iisus".

Numele de Ghetsimani al gradinii in care este situata biserica, ce tradus ar insemna "presa de ulei", este legat de abundenta maslinilor din aceasta zona, dintre care cativa au crescut cu siguranta din tulpinile celor ce au fost martori la scena biblica a prinderii lui Iisus.

Unica si atragatoare prin stilul ei arhitectonic, "Biserica Natiunilor" este un loc de pelerinaj pentru toti credinciosii crestini, indiferent de confesiune, ce vin la Ierusalim si vor sa se reculeaga acolo unde Hristos S-a rugat pentru mantuirea intregii lumi.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Pe aceeaşi temă

29 Iunie 2012

Vizualizari: 12208

Voteaza:

Biserica Tuturor Natiunilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE