
Inaltarea Domnului este sarbatorita anul acesta pe 13 iunie. Mantuitorul S-a inaltat la ceruri la 40 de zile de la Invierea Sa, de pe Muntele Maslinilor. Din Scriptura aflam ca Mantuitorul i-a luat pe Apostoli si a urcat cu ei pe Muntele Maslinilor, vestindu-le sa nu plece din cetate pana ce nu vor primi pe Duhul Sfant; iar apoi sa mearga in intreaga lume si sa propovaduiasca Evanghelia tuturor neamurilor. Dupa ce a rostit aceste cuvinte, Hristos Si-a ridicat mainile si i-a binecuvantat pe toti. Si pe cand ii binecuvanta, iar ei I se inchinau, un nor L-a acoperit si nu L-au mai vazut. Doi ingeri imbracati in haine albe s-au aratat atunci ucenicilor si le-au spus ca Mantuitorul S-a inaltat la Dumnezeu Tatal si ca tot astfel va veni la sfarsitul veacurilor sa judece toti oamenii.
Norul arata prezenta Duhului Sfant. Parintele Patriarh Daniel marturisea intr-o predica inchinata acestui praznic: "Prin Duhul Sfant Hristos a coborat pe pamant, intrupandu-Se «de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria», si acum cand se inalta la cer se inalta in prezenta Duhului Sfant. De ce? pentru a ne arata ca Duhul Sfant curateste de pacate, sfinteste, lumineaza si ridica pe om, il inalta duhovniceste la cer".
In trecut, Inaltarea Domnului era sarbatorita impreuna cu Rusaliile, deci la 50 de zile de la Invierea lui Hristos. Spre sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea Inaltarii s-a despartit de Rusalii si astfel a inceput sa fie praznuita la 40 de zile de la Invierea Sa.
Inaltarea Domnului la cer ne descopera ca firea omeneasca pe care a asumat-o a fost deplin indumnezeita. Aceasta ridicare la cer a Domnului cu firea omeneasca ne arata ca omul a fost zidit pentru vesnicie. Inaltarea Domnului la cer inseamna inaltarea omului in lumina, sfintenia si iubirea vesnica a Preasfintei Treimi.
Parintele Dumitru Staniloae spune ca Inaltarea a insemnat si inaltarea firii omenesti la cer, caci Hristos este Unul din Treime si ca Om: "Ce-a insemnat propriu-zis inaltarea lui Hristos la cer nu putem sti. Ea nu a fost numai o intrare a trupului in lumina dumnezeiasca nevazuta de ochii trupului, ca celelalte ascunderi dupa unele aratari, ci a fost o ridicare reala ca om peste planul din care se putea arata oricand voia. El s-a inaltat cu umanitatea Sa la suprema indumnezeire, deasupra spiritualitatii tuturor treptelor ingeresti, ca sa fie si ca Om la dreapta Tatalui. S-a ridicat si ca om la treapta de Imparat al Imparatiei omenirii innoite. Acum a luat si ca Om toata puterea in cer si pe pamant".
In aceasta zi sunt pomeniti toti eroii jertfiti pentru tara noastra. Pomenirea eroilor neamului romanesc la praznicul Inaltarii Domnului a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1920 si a continuat pana la instaurarea regimului comunist, in 30 decembrie 1947. Dupa caderea regimului comunist, aceasta traditie a fost consfintita prin alte doua hotarari sinodale din anii 1999 si 2001. Mentionam ca prin Legea 379/2003 privind regimul mormintelor si operelor comemorative de razboi, sarbatoarea Inaltarii Domnului Iisus Hristos a fost proclamata Ziua Eroilor, ca sarbatoare nationala a poporului roman.
"Cel Care S-a inaltat intru slava, a trecut mai intai prin suferinta. De aceea, Biserica a randuit ca pomenirea eroilor, cinstirea lor deosebita, sa se faca la aceasta sarbatoare a Inaltarii Domnului pentru a ne aminti ca si ei si-au daruit viata pentru unitatea, libertatea si demnitatea poporului roman prin jertfa, lupta pana la moarte, implinind ceea ce a zis Mantuitorul Iisus Hristos ca Mai mare dragoste decat aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui sa si-l puna pentru prietenii sai (Ioan 15:13)" (Preafericitul Parinte Patriarh Daniel)
Iulian Predescu
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.