Capela Regala Sfanta Ecaterina - Pyrga

Capela Regala Sfanta Ecaterina - Pyrga Mareste imaginea.

Capela Sfanta Ecaterina, cunoscuta si sub numele de Vassiliko Parekklisio sau Capela Regala, se afla in satul Pyrga din Cipru, la 35 de kilometri sud de Nicosia. Caepal Regala a fost construita in anul 1421 de catre regele Janus Lusignan al Ciprului. O fresca din interiorul capelei il infatiseaza pe rege alaturi de sotia sa. Pana la sfarsitul secolului XIX, capela a fost inconjurata de ruine. Aceste ruine au apartinut unei manastiri.

Capela Sfanta Ecaterina este situata in apropierea autostrazii Lefkosia - Lemesos, la vest de satul Pyrga. Este construita pe un mic deal, care strajuieste malurile raului Trimithos. Potrivit unei inscriptii, pierduta insa in zilele noastre, capeala a fost construita si decorata cu picturi intre anii 1421 - 1422. Se crede ca biserica a fost dedicata Patimilor lui Hristos.

Capela este micuta, formata dintr-o singura incapere, fara nicio absida. In trecut, exista si un portic, care imprejmuia intreaga capela, exceptand partea estica. Pana la finalul secolului XIX, in apropierea capelei puteau fi vazute ruinele unei manastiri. In zilele noastre mai sunt vizibile doar cateva dintre aceste ruine.

In forma sa originala, capela era in intregime pictata, in stilul bisericilor bizantine de pe muntele Troodos. Multe dintre picturile murale au fost insa distruse de-a lungul timpului. In bisericile ortodoxe contemporane din Cipru se poate observa un stil in care elementele bizantine sunt amestecate cu cele de origine franciscana. Stilul mural prezent in capela Sfanta Ecaterina poate fi observat si in numeroase monumente romane.

Se crede ca biserica a fost decorata de un pictor grec, care a folosit si elemente de origine franciscana. Inscriptiile franceze de pe pereti sunt redate fonetic. Se crede astfel ca pictorul a invatat limba franceza in mod strict acustic.

In partea de jos a picturii care infatiseaza scena Crucificarii se pot observa doua figuri cu coroana care ingenunchiaza in fata crucii. Aceste persoanaje ii infatiseaza pe regele Janus Lusignan (1398-1432) si pe cea de-a doua sa sotie, Charlotte de Bourbon. Personajul care ingenunchiza la picioarele lui Iisus in scena Inmormantarii lui Iisus este Hugh Lusignan, episcopul Nicosiei si fratele regelui Janus.

In picturile murale care decoreaza capela sunt incorporate si o serie de blazoane medievale ale regatului Ciprului. De asemenea, frescele murale adapostesc si numeroase inscriptii caligrafiate. Aceste inscriptii apartin numerosilor pelerini care au vizitat capela intre secolele XV- XVI.

Capela Sfanta Ecaterina din Pyrga este considerata una dintre cele mai valoroase biserici pastrate pana in zilele noastre din perioada franciscana.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

01 Iulie 2011

Vizualizari: 909

Voteaza:

Capela Regala Sfanta Ecaterina - Pyrga 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE