
Catedrala Patriarhiei Antiohiei si a Intregului Orient, dupa numele ei oficial, sau "Al Mariamia", dupa cum este numita in popor, se afla in localitatea Damasc, din Siria. Pastrandu-si vechiul hram, actuala catedrala este inchinata Adormirii Maicii Domnului.
Patriarhia Antiohiei
Catedrala Adormirea Maicii Domnului - Damasc
Catedrala a fost construita in secolul al II-lea si a fost reconstruita de mai multe ori de-a lungul anilor. La inceput, actuala catedrala era o biserica modesta. Cand credinta crestina a fost recunoscuta in Imperiul Roman, datorita Sfantului Imparat Constantin cel Mare, aceasta biserica din Damasc a fost reconstruita si a ajuns renumita.
In anul 614, cand Ierusalimul a fost cucerit de armata persilor, crestinii din regiune au inceput sa-si ascunda relicvele si comorile duhovnicesti. Racla cu cinstitele Moaste ale Sfantului Ioan Botezatorul, aflata in Damasc, a fost asezata intr-un cufar din lemn, impreuna cu un pergament scris in limba greaca, si ascunsa sub podeaua catedralei inchinate sfantului.
In anul 636, orasul Damasc a fost cucerit de catre arabii musulmani. Armata acestora a asediat orasul din doua parti opuse. Prin partea de rasarit s-a intrat cu multa violenta, multi locuitori au fost omorati si bisericile au fost transformate in moschei. Prin partea de apus s-a intrat pasnic, in urma unor tratative de pace conduse de bunicul Sfantului Ioan Damaschin. Bisericile din partea de apus a orasului au fost inchise, fara a fi atacate sau transformate in moschei. Cand armata s-a reunit, in mijlocul orasului, acesta a capitulat. Biserica inchinata Adormirii Maicii Domnului, aflata aproape de centrul orasului, a fost declarata proprietate a statului.
In anul 706, cele cincisprezece biserici din partea de apus a Damascului au fost redeschise, in afara de Biserica Sfantului Ioan Botezatorul, pe care califul acelei vremi a transformat-o in moschee. Aceasta din urma este Moscheia Ummayazilor, in care se pastreaza cinstitul Cap al Sfantului Ioan Botezatorul, cinstit de musulmani ca profet.
In timpul lucrarilor de construire a actualei moschei, arabii au descoperit cinstitele Moaste ale Sfantului Ioan Botezatorul. Acesta din urma, fiind cinstit si de catre musulmani, arabii au hotarat pastrarea Moastelor, in schimbul lor ei dand crestinilor Biserica Adormirea Maicii Domnului.
De la inceputul secolului al VIII-lea si pana astazi, actuala catedrala a fost asediata si incendiata de mai multe ori, dupa cum urmeaza: in anul 950, de catre califul Ahmad ibn Tulun; in anul 1009, de catre califul fatimid al-Hakim Amrihi; in anul 1260, de catre tatari; in anul 1401, de catre Timur Lenk.
In anul 1342, cand scaunul patriarhal, aflata pana atunci in Antiohia, a fost mutat in Damasc, actuala catedrala a ajuns in purtarea de grija a grecilor. Catedrala, impreuna cu credinciosii ei, a mai trecut si prin alte mari greutati. In anul 1540, crestinii din Damasc au fost omorati de catre tatari, capetele celor dintai fiind aruncate pe un deal din nordul orasului. Biserica a fost afectata de cutremurul din anul 1759.
In anul 1861, peste trei mii de crestini sirieni si libanezi au fost omorati de catre druzi, iar bisericile grecesti au fost distruse. Printre crestinii martirizati in acest an de catre otomani s-a numarat si Sfantul Ioan Damaschin, canonizat de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Antiohiei si a Intregului Orient, in toamna anului 1993.
Incepand cu anul 1863, cu ajutorul Guvernului sirian si al Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Ierotei al Antiohiei (1850-1885) a reconstruit Biserica Adormirea Maicii Domnului. De atunci si pana astazi, aceasta biserica a mai fost reparata o singura data, in anul 1953. Astazi, aceasta este una dintre cele mai frumoase biserici ortodoxe din Damasc. In jurul Altarului central, aceasta catedrala deosebite mai are inca patru Altare mai mici, inchinate Sfintei Mucenite Tecla, Sfintei Mari Mucenite Ecaterina, Sfintilor Mucenici Ciprian si Iustina si Sfantului Ierarh Nicolae.
Teodor Danalache
-
Capela Sfantul Pavel din Damasc - Bab Kisan
Publicat in : Biserica in lume -
Casa Sfantului Anania - Damasc
Publicat in : Biserica in lume -
Moscheea Umayyad din Damasc
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.