Manastirea Mar Mousa el Habashi


Manastirea Mar Mousa el Habashi

 

Manastirea antica siriana Sfantul Moise Etiopianul, cunoscuta mai mult sub denumirea de Manastirea Mar Mousa el-Habashi, este una dintre cele mai vechi manastiri din Siria. Aceasta se ridica pe una din culmile muntilor din estul micutului orasel Nebek, aflat la o distanta de 80 de kilometri de Damasc. Aflata la o altitudine de aproximativ 1.320 de metri, manastirea strajuieste imensa vale ce se intinde la poalele muntelui.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Zona in care se afla ridicata manastirea a fost locuita, pentru prima data, de catre vanatorii preistorici si de catre pastorii in cautare de un loc sigur pentru turmele lor. O alta cauza a alegerii acestui loc era constituita si de catre cisternele naturale aflate aici, adica sursele de captare si pastrare a apei, atat de pretioasa in aceste tinuturi.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Este posibil ca si romanii sa fi ridicat un edificiu in acest loc, si anume, un turn de observatie, data fiind inaltimea muntelui din capatul vaii largi.

 

Mai tarziu, eremitii crestini au inceput a folosi grotele si pesterile din aceste locuri ca spatii de vietuire in liniste si meditatie, ajungandu-se astfel la crearea primei comunitati monastice de aici. Mica la inceput, aceasta avea sa se mareasca usor.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Conform traditiilor locale, Sfantul Moise Etiopianul a fost fiul unui rege al Etiopiei. El a refuzat sa accepte coroana, onorurile imparatesti si casatoria, alegand in schimb devotarea totala imparatiei lui Dumnezeu. Urmand dorului de Dumnezeu, Moise a calatorit in Egipt, iar mai apoi la Locurile Sfinte. Urmarea fireasca a fost vietuirea lui ca monah in Qara si Siria.

 

Manastirea Mar Mousa

 

In cele din urma, cel aprins de dumnezeiesc dor are sa se stabileasca in calitate de eremit in apropiere de viitoarea manastire Mar Mousa. Aici, sfantul avea sa fie martirizat de soldatii bizantini. Istoria spune ca familia sa i-a luat trupul neinsufletit, insa unul dintre degetele mainii drepte avea sa se desprinda ca prin miracol sa si ramana in locul in care a adormit in Domnul. Aceasta particica din moastele sale este pastrata cu mare cinste in biserica siriana din Nebek.

 

Manastirea Mar Mousa

 

In urma cercetarilor initiate de arheologi si istorici aflam ca Manastirea Sfantului Moise a existat inca de pe la jumatatea secolului al VI-lea, si a apartinut ritului sirian antiohian.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Manastirea ce se gaseste astazi pe acest loc al martiriului Sfantului Moise a fost construita in anul 1058, conform inscriptiilor arabesti de pe peretii acesteia, care incep cu cuvintele: "In numele Milostivului Dumnezeu, Mangaietorului...".

 

Manastirea Mar Mousa

 

Frescele manastirii urca in istorie pana spre secolele al XI-lea si al XII-lea. In secolul al XV-lea manastirea avea sa fie partial reconstruita si largita, insa pana prin jumatatea intai a secolului al XIX-lea, aceasta avea sa fie complet abandonata, ajungand astfel prada ruinei.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Cu toate acestea, manastirea a ramas intotdeauna in administratia si grija diocezei siriene de Homs, Hama si Nebek. Locuitorii din Nebek au visitat intotdeauna manastirea, avand mare evlavie la acest loc, si au facut tot pasibilul in a o conserva, ingriji si pastra ca loc de rugaciune.

 

 Manastirea Mar Mousa          Manastirea Mar Mousa

 

In anul 1984, lucrarile de restaurare si renovare au inceput cu precadere din purtarea de grija a statului sirian, a Bisericii locale si a unui grup de voluntari arabi si europeni.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Frescele impresioneaza prin simplitatea si profunzimea lor. Printre ele gasim si o reprezentare a Judecatii de Apoi: Hristos inmaneaza lui Petru cheile Imparatiei, Iisus rastignit, purtand semnele patimirii, cei doisprezece apostoli si cei patru evanghelisti ca judecatori, Adam si Eva alaturi de copii lor in rai, si grupuri de episcopi ce plang cu amar in flacarile iadului.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Opera de restaurare a manastirii a fost terminata in anul 1994 multumita si cooperarii bune dintre doua state; statul sirian si cel italian. O scoala de restaurare a frescelor, realizare a conlucarii dintre italieni si sirieni, a fost deschisa in Deir Mar Musa. Aceasta va avea ca prim proiect terminarea lucrarilor necesare manastirii, urmand mai apoi sa se implice si in alte nevoi europene.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Astazi, manastirea Mar Mousa este o manastire cu viata activa, gazduind un numar redus de calugari ce se ingrijesc singuri, cu cele necesare vietii. Viata monahala de rugaciune din Manastirea Mar Mousa a fost reluata in anul 1991. Obstea este indrumata de catre Paolo, un calugar italian ce a ajuns la manastire in anul 1984.

 

Manastirea Mar Mousa          Manastirea Mar Mousa

 

Manastirea Mar Mousa este un loc nu usor accesibil, pentru a se ajunge la aceasta fiind nevoie de o parcurgere a multelor trepte cu urca serpuitor pana la aceasta. Drumul ce vine din Nabek se termina la poalele muntelui, de unde incep treptele de piatra.

 

Manastirea Mar Mousa

 

Vizitatorii sunt bine primiti de catre monahi, putand sta la manastire si peste noapte. Pentru gazduire nu se plateste nimic, insa fiecare ajuta obste cu ce poate sa faca.

 

Manastirea Mar Mousa

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 2240

Voteaza:

Manastirea Mar Mousa el Habashi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE