
Catedrala din Berna
Catedrala din orasul Berna dateaza din anul 1421. Aceasta este una dintre cele mai noi biserici gotice din Elvetia, avand totodata si cea mai inalta spira din tara. Berna este capitala Elvetiei si a cantonului Berna. Din punct de vedere religios, populatia este impartita intre doua confesiuni: evanghelici reformati: 64% si romano-catolici: 27%.
Prima biserica ridicata vreodata pe acest loc este, probabil, capela ridicata odata cu infiintarea orasului Berna, adica in anul 1191.
La data de 11 martie 1421, un mic meserias din Strasbourg, purtand numele Matthaus Ensinger, a inceput construirea unei noi catedrale pe acest loc. Acesta mai lucrare la alte trei catedrale mai inainte, deci lucrarile au decurs sub supravegherea unui specialist de seama. La acea data, orasul Berna era populat de doar 5.000 de locuitori.
Lucrarile la catedrala au continuat pana spre mijlocul secolului al XIV-lea. Dupa o intrerupere a lucrarilor pe o durata de aproape trei decenii, catedrala orasului este in sfarsit terminata in anul 1893. Tot acum se adauga cu turla clopotnita ce impresioneaza prin marimea acesteia.
|
Intre timp, orasul Berna se converteste in mare parte la protestantism. Prin urmare, ceea ce a fost inceput cu gandul de a servi pe post de catedrala catolica, a ajuns in cele din urma catedrala protestanta.
Printre cele mai impresionante detalii ale catedralei se numara scena Judecatii de Apoi, aflata deasupra portalului central. Aceasta este alcatuita din mai bine de 200 de statui sculptate in lemn si piatra. Aceasta opera este una dintre putinele exemple de sculptura tarziu-gotica intalnita in Europa.
Cele 170 de figurine mai micute sunt opere originale apartinand secolului al XV-lea. Celelalte 47 de statui mai mari sunt copii fidele ale celor originale; cele originale se afla in Muzeul de Istorie din Berna.
|
In centrul acestei scene se afla Dreptatea, care este flancata de ingeri, apoi se observa Fecioarele cele Intelepte si cele Nebune. Deasupra acestora este asezat Arhanghelul Mihail, care are in mana o sabie si o balanta. Din fericire pentru aceasta opera de arta, reprezentarea a placut suficient reformatilor, pentru ca acestia sa nu o distruga.
Interiorul imens al catedralei din Berna este impresionant, alaturi de boltile tavanului apartinand anilor 1572-1573, de nava lunga cu pilastrii ce o strajuiesc, cat si de cele doua abside laterale longitudinale care sunt captusite cu capele. Ca urmare a transformarii acesteia in catedrala protestanta, capelele laterale nu mai au altare in ele, ci strane. Balconul de predica - amvonul - dateaza din anul 1470.
Privind spre nava, privirea se indreapta automat spre minunatele si imensele vitralii ale acesteia - acestea dateaza din anii 1441-1450. Ferestrele de pe partea dreapta au fost distruse in urma unei furtuni cu grindina din anul 1520, fiind inlocuite abia in anul 1868. Printre cele mai impresionante ferestre-vitraliu se numara cea care poarta numele de "Dansul Mortii". Aceasta poate fi observata in Capela Matter, care este ultima pe partea dreapta.
Frumoasele coloane ale corului, sculptate cu o multime de profeti si imagini din viata de zi cu zi, dateaza din anul 1520. Multe alte lucrari de factura catolica au supravietuit reformei, unele dintre ele doar datorita faptului ca erau la prea mare inaltime ca sa fie ajunse.
Turla catedralei, inalta de 100 de metri, este cea mai inalta din intreaga Elvetie, aceasta putand fi vazuta din intregul oras Berna. Din aceasta, vizitatorii se pot bucura de o priveliste unica a orasului si a imprejurimilor. Pana la platforma de sus, este necesata parcurgerea a 254 de trepte inalte de piatra.
Clopotul gigantic al catedralei din Berna, cu o greutate totala de 10 tone si jumatate, a fost lucrat in anul 1611, fiind, ca si spira, cel mai mare din intreaga tara.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.