Catedrala Exeter


Catedrala Exeter

Catedrala Exeter se afla in orasul cu acelasi nume din sud-vestul Angliei. Inceputurile catedralei Exeter, inchinata Sfantului Petru, isi au radacinile pana spre anul 1050, cand scaunul episcopal de Devon si Cornwall a fost mutat aici din Credition, ca urmarea a fricii de raidurile maritime inamice.
 

Catedrala Exeter

In oras exista din-nainte un locas inchinat Fecioarei Maria si Sfantului Petru. Acesta a fost folosit de catre episcopul Leofric ca locuinta de resedinta episcopala. Serviciile erau tinute de multe ori in afara usilor locasului, in apropiere de locul prezentei catedrale.
 

Catedrala Exeter

In anul 1107, William Warelwast, un nepot al imparatului William Cuceritorul, a vizitat locul pe care urma sa fie ridicata catedrala. Aceasta vizita a fost catalistul necesar inceputului lucrarilor de ridicare a maretului locas de inchinare in stil norman.
 

Catedrala Exeter

Lucrarile ar fi trebuit sa fie terminata in anul 1133, dupa calculele si timpul alocat de Warelwast, insa pana la terminarea definitiva a acesteia au mai trecut destui ani.
 

Catedrala Exeter

Urmand inscaunarii episcopala a lui Walter Bronescombe ca intaistatator in anul 1258, cladirea catedralei a fost declarata ca fiind demodata, hotarare ce a dus imediat la p serie de lucrari asupra ei. Aceasta a fost reconstruita si redecorata in stilul gotic, urmand canoanele catedralei din apropiere - Salisbury.
 

Catedrala Exeter

In orice caz, o mare parte din vechea catedrala in stil norman a fost pastrata, incluzand si cele doua turnuri masive ale catedralei si unele portiuni intregi de zid. In lucrarile acesteia, mesterii au folosit in pietre procurate in totalitate din zona.
 

Catedrala Exeter

Noua catedrala a fost terminata in anul 1400, neluand in seama ridicarea casei cu incinta si capelele auxiliare.
 

           Catedrala Exeter             Catedrala Exeter

Ca si toate celelalte catedrale din Anglia, si catedrala Exeter a avut de suferit in urma ordinului de dizolvare a manastirilor, dar, din fericire, nu atat cat ar fi fost firesc datorita faptului ca aceasta avea inca de atunci un statut de fundatie monastica.
 

Catedrala Exeter

De asemenea, catedrala a avut de suferit si in urma Razboiului Civil din Anglia, cand micile locasuri au fost daramate.
 

           Catedrala Exeter             Catedrala Exeter

In urma restaurarii initiate de regele Charles II, o magnifica noua orga a fost construita special pentru catedrala, de catre John Loosemore.
 

Catedrala Exeter

In timpul erei victoriene, au avut loc si alte mici amenajari si reconditionari, din grija lui George Gilbert Scott.
 

                        Catedrala Exeter

Bombardarea orasului Exeter in timpul celui de al doilea Razboi Mondial a afectat intr-o masura foarte mare si catedrala, una dintre urmarile celei mai triste fiind distrugerea vitraliilor in proportie destul de mare.
 

Catedrala Exeter

Reparatiile ulterioare si curatarea locurilor imprejuratoare ale catedralei, in special in capatul de vest al complexului, a dus la descoperirea unor ruine timpurii, incluzand in mare parte ruine ale vechiului oras roman si ale catedralei originale in stil norman.
 

Catedrala Exeter

Dintre obiectele importante din interior mentrionam marele ceas si tavanul bogat, care infatiseaza si moartea lui Thomas Becket.
 

          Catedrala Exeter              Catedrala Exeter

Datorita faptului ca biserica nu prezinta o turla centrala, catedrala Exeter are cel mai lung tavan boltit neintrerupt din Anglia.
 

Catedrala Exeter

Ceasul catedralei se innumare printre cele cateva forte valoroase din secolele XIV-XVI, fiind un ceas astronomic din vestul Angliei. Partea inferioara a ceasului este si cea mai veche a acestuia, datand probabil din anii 1480. Partea superioara a ceasului este mai noua, apartinand probabil anului 1760. Floarea mana indica timpul si pozitia soarelui pe cer folosind un analog de 24 de ore. Numerotarea se face folosindu-se numerele romane de la I la XII. Sfera de argint din centru arata luna si fazele acesteia.
 

          Catedrala Exeter              Catedrala Exeter

Orga catedralei Exeter se afla asezata cu solemnitate pe fundalul unui perete medieval.
 

Catedrala Exeter

Catedrala Exeter

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5087

Voteaza:

Catedrala Exeter 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE