Catedrala Gloucester

Catedrala Gloucester Mareste imaginea.


Catedrala Gloucester

Catedrala Gloucester, aflata in tinutul Gloucester, Anglia, este asezata in partea de nord a orasului, in apropierea raului cu acelasi nume. Aceasta catedrala a fost ridicata pe locul unui locas de cult mai vechi. Acest locas era o abatie inchinata Sfantului Petru de prin anii 681. Abatia a cazut prada ordinului de dizolvare a manastirilor dat de regele Henry al VIII-lea al Angliei.

Piatra de temelie a prezentei catedrala din Gloucester a fost asezata de catre abatele Serlo (1072-1104), abate ce in scurt timp avea sa devina prim "dean" de Exeter.

          

Walter Gloucester (m.1412) istoricul acesteia, avea sa fie inscaunat ca abate in anul 1381. Pana in anul 1541, Gloucester se afla in purtarea de grija a centrului de la Worcester, insa despartirea de acesta avea sa aiba loc in scurt timp, odata cu inscaunarea lui John Wakeman, ultimul abate de Tewkesbury, drept prim episcop aici.

Dioceza acopera, dupa aceasta schimbare administrativa, cea mai mare parte din tinutul Gloucestershire, alaturi de unele mici parti din Herefordshire si Wiltshire.

Catedrala pastreaza, intre vitraliile sale, si cele mai vechi marturii fotografice cu jocul de golf. Golful este infatisat in vitraliile Catedralei Gloucester, alaturi de alte scene si momente istorice. Aceste vitralii dateaza din anul 1350, cu mai bine de 300 de ani inaintea primelor imagini realizate cu renumitul joc de golf, in Scotia.

Alaturi de aceste imagini timpurii cu jocul de gol, aflate pe vitraliile Catedralei Gloucester, in catedrala se mai gasesc sculptate si unele imagini cu oameni jucand un joc cu minge. Se crede ca este vorba despre una dintre primele insemnari istorice a fotbalului medieval.

Catedrala este alcatuita dintr-un nucleu de stil norman, in care este inmormantat Walter de Lacy, dotat cu toate detaliile arhitecturii gotice. Catedrala are o lungime de aproape 130 de metri, si o latime de 45 de metri.

          

Tutnul central al catedralei apartine secolului al XV-lea si atinge inaltimea de aproape 70 de metri. Acesta este strajuit de patru turnulete, fiind totodata si un bun element de orientare in zona.

Nava catedralei este o incapere masiva in stil norman si este acoperita cu un acoperis englezesc timpuriu. Cripta catedralei, aflata sub corul acesteia, impreuna cu absidele si capelele, apartine stilului norman. Tot asemenea si casa de oaspeti.

Cripta Catedralei Gloucester este una dintre cele patru cripte aflate in catedrale cu abside din Anglia. Celelalte trei cripte se afla in catedralele Worcester, Winchester si Canterbury.

Portalul sudic al Catedralei Gloucester este realizat in stilul perpendicular, avand si un acoperis boltit. Acelasi element poate fi gasit si in transeptul nordic, cel sudic fiind decorat in stil gotic.

          

Intre anii 1873-1890, si mai apoi in 1897, Catedrala Gloucester a fost restaurata intensiv de catre sir George Gilbert Scott.

           

In Catedrala Gloucester se tine, anual, spectacolul muzical al Celor Trei Coruri, urmand ca, dupa ce este sustinut aici, sa fie continuat in Catedrala Worcester si in Catedrala Hereford.

Catedrala Gloucester a fost folosita, incepand cu anul 2000, drept platou de filmare pentru realizarea filmului Harry Potter. Acest lucru a inclus catedrala intr-un nou val de publicitate. Totusi, acest lucru a iscat oarecare controverse intre cei care sustineau ca subiectul filmului nu este unul tocmai decent.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 4189

Voteaza:

Catedrala Gloucester 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE