Abatia Nonnberg

Abatia Nonnberg


Abatia Nonnberg

Abatia Nonnberg este situata chiar sub aripa sudica a fortaretei Hohensalzburg din Salzburg. Aceasta abatie este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale cu slujire continua din lume. Este o manastire de maici urmatoare ordinului benedictin.

Asezamantul din Nonnberg a fost infiintat in anul 700 de catre Sfantul Rupert (episcopul Rupert de Worms), in cinstea caruia este dedicata si Catedrala din Salzburg. Nepoata episcopului Rupert, Sfanta Erentrudis este si prima maica ce a indeplinit rolul de abate al manastirii noi infiintate - aceasta este infatisata si de o statuie realizata in stilul gotic tarziu, situata in incinta manastirii.

          

Cea mai veche manastire aflata pe acest loc, situata probabil langa cripta Sfintei Ernetrudis, se crede ca a fost distrusa de foc. Imparatul Heinrich II si satia sa, Kunigunde, au construit o basilica in stil romanic, inchinata Fecioarei Maria, in anul 1009, facand din aceasta a doua biserica inchinata Fecioarei, in orasul Salzburg.

Magnificele fresce pastrate din aceasta perioada sunt printre cele mai semnificative fresce romanice de pe teritoriul Austriei.

Manastirea a adoptat regulamentul monahal al Sfantului Benedict in secolul al XIX-lea. Manastirea a fost reconstruita in stilul romanic in jurul anului 1000.

In anul 1241, arhiepiscopul Eberhard a oferit abatelui de aici gradul de episcop si dreptul de a purta carja, crucifix si mitra in loc de coroana. Astfel, abatii din aceasta abatie au fost pusi pe picior de egalitate cu cei din Abatia Sfantului Petru.

          

Cu toate ca o mare parte a manastirii a fost reconstruita dupa incendiul din anul 1423, parti din cladirile originale in stil romanic pot fi inca vazute in portalul central si in frescele corului, pictate in stil bizantin in timpul secolului al X-lea. Unele fresce, situate dedesubtul clopotnitei, se innumara printre cele mai vechi fresce din Austria.

          

In anul 1423, biserica initiala, ridicata in stilul romanic, a pierit in flacarile unui incendiu devastator, iar in anul 1464, abatele Agatha von Haunsberg a inceput reconstruirea bisericii, tot pe locul celei initiale, insa intr-un stil gotic.

Lucrari de extindere a bisericii au avut loc si intre anii 1895 si 1951. Regula conform careia, la intrarea in abatie era absolut necesara provenienta aristocratica, a fost abolita in anul 1848.

Asezamantul monahal din Nonnberg este alcatuit din Biserica Sfanta Maria Himmelfahrt (ridicata in stilul gotic tarziu si reconstruita intre anii 1464-1506), mai multa anexe de studiu si locuit, chilii, un reflectoriu, vechea abatie, Capela Sfantul Ioan, Capela Pieta si un numar de alta cladiri mai mici.

          

Cripta manastirii, cu coloanele ei detasate si tavanul boltit, este unica in intreg orasul Salzburg. Mormantul Sfintei Erentrudis este asezat in absida.

Un altar realizat in stilul gotic tarziu, datand din anul 1498, donat de catre Wolf Dietrich, este asezat in Capela Sfantul Ioan, care este situata in imediata apropiere a intrarii in manastire. Aceasta capela a fost folosita pe post de cripta pana la reconstruirea ei in stilul gotic.

 

Abatia mai pastreaza si o intraga serie de artefacte si obiecte de cult. Astfel, aici se mai gaseste si scaunul episcopal, cu fildes sculptat si picioare de bronz, un crucifix din anul 1300, coroane ale abatilor, sculpturi si alte opere de arta.

Aceasta abatie, o conglomeratie de cladiri deosebite intre ele, ridicate in perioada dintre secolele XIII si XIX, nu are o arhitectura predominanta sau deosebita.

Astazi, asezamantul este cunoscut mai ales sub denumirea de "Abatia Sfintei Maria". In fiecare dimineata din luna mai, la orele 7:00, maicile din Abatia Nonnberg canta cate 15 minute. Acest serviciu matinat este numit Maiandacht si este sustinut in stilul muzical vechi gregorian. Acesta se repeta in dimineata zilei de 24 decembrie.

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 3115

Voteaza:

Abatia Nonnberg 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact