Catedrala Nidaros


Catedrala Nidaros


Simbol al regalitatii norvegiene, milenara catedrala Nidaros din Trondheim este cea mai mare cladire ridicata in Evul Mediu in Peninsula Scandinava. A fost catedrala arhidiocezei Norvegiei, infiintata in 1152. Dupa Reforma, a fost catedrala episcopilor luterani de Trondheim, al treilea oras ca marime din Norvegia, fiind situata chiar in centrul orasului. Locul este unul cu o semnificatie deosebita, si anume mormantul regelui Olav Haraldsson, cunoscut mai mult drept sfantul Olav. Botezat crestin, lui i s-a vestit in vis ca va deveni rege al vikingilor in Nidaros (vechiul nume al orasului Trondheim), dar in urma unei batalii ce a avut loc in 1130 a fost ucis si ingropat pe malul raului Nid. Peste numai cinci zile sicriul sau a fost gasit afara din groapa, in timp ce trupul sau arata ca al unui om viu. Minunile nu au intarziat sa apara. La scurta vreme episcopul locului avea sa-l declare sfant si martir, astfel ca a inceput un pelerinaj la moastele sale, asemanator cu cele spre Roma sau Santiago de Compostella in Spania.
 

Catedrala Nidaros

Traditia spune ca altarul catedralei se afla pe locul unde a fost mormantul regelui. Constructia a inceput in 1070 si a fost finalizata in toata splendoarea ei in jurul anului 1300. Distrus in cateva randuri de incendii, ea a fost reconstruita in stil gotic, desi cele mai vechi parti din jurul transeptului arata ca stilul original era cel romanic. Peretele din partea de vest este principala fatada a bisericii. Bogat ornamentat in piatra, este impodobit cu motive biblice dispuse in trei siruri de statui: scene biblice, regii si episcopii norvegieni. Intreaga catedrala a fost decorata cu vitralii elegante. Dimensiunile ei sunt: 100 metri lungime, 50 de metri latime si 100 metri inaltime.

Catedrala Nidaros

 Ca mai toate lacasurile Evului Mediu ea este dedicata Mantuitorului, fiind numit "Kristkirken", adica "biserica lui Hristos". Vechimea si valoarea ei simbolica nationala se datoreaza faptului ca aici este locul in care sunt incoronati, de sute de ani, regii Norvegiei. Toate acestea au transformat-o in mandria orasului Trondheim (al doilea simbol al vechiului centru viking fiind echipa de fotbal locala).
O adevarata institutie care este legata de aceasta catedrala, este Corul Baietilor de la Catedrala din Nidaros. Desi actualul cor dateaza din 1927, aflandu-se sub patronajul coroanei norvegiene, el are la baza o traditie ce depaseste 900 de ani. Formatia include 50 de baieti si 25 de barbati, fiind cunoscut peste tot in lume prin premiile obtinute la cele mai exigente concursuri din lume.

           Catedrala Nidaros            Catedrala Nidaros  

 

Din 1550 pana la Reforma, catedrala a fost un important punct de pelerinaj. Aceasta traditie a reinceput in zilele noastre din 1997. in 1990, cu ocazia implinirii unui mileniu de la intemeierea orasului, locuitorii din Trondheim au fost intrebati care este trasatura cea mai profunda a orasului. Tehnologia dezvoltata aici, caracterul universitar, simbolul regalitatii, echipa de fotbal sau Trondheim - vechi oras al vikingilor? Raspunsul a fost afirmativ la toate intrebarile, dar pe langa toate acestea intervievatii au mai adaugat un alt aspect al identitatii, si anume reinvierea unei vechi traditii crestine medievale, care a devenit din ce ince mai evidenta: Trondheim orasul pelerinilor care merg sa se inchine anual la milenara catedrala Nidaros.

Baraganul Ortodox

Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2012

Vizualizari: 5927

Voteaza:

Catedrala Nidaros 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE