Catedrala din Palma de Malorca

Catedrala din Palma de Malorca


Catedrala din Palma de Malorca

Catedrala din Palma de Malorca, Spania, cunoscuta intre locuitori cu numele de Seo, a fost construita pe locul unei foste moschei arabe, urma unei promisiuni a lui Jaime I.

Intr-o noapte a anului 1229, in timp ce Jaime I al Catalonia se indrepta spre Malorca (spre a o recuceri), flota sa a fost cuprinsa de o mare furtuna. Chiar in acel moment, acesta a jurat Fecioarei Maria ca daca il va ajuta sa scape cu viata din teribila furtuna, va ridica o biserica in cinstea ei. Imediat ce furtuna s-a termiat si a vazut ca atat el cat si intregul echipaj este in siguranta, s-a apucat de proiectul viitoarei biserici.

La scurt timp dupa cucerirea insulei Malorca, in 1230, au inceput lucrarile la catedrala care va fi terminata abia in anul 1601.

Facuta din piatra galbena din carierele de la Santanyi, aceasta urmeaza stilul gotic francez, atingand urmatoarele dimensiuni: lungime este de 121 de metri, latimea este de 55 de metri, iar inaltimea este de 44 de metri (clopotnita are 52 de metri).

Nava centrala a bisericii este inconjurata de o multime de coloane si spire, in spatele carora se afla peretii si absida intarita cu un rand duble de arce. Clopotnita, inca neterminata, are o inaltime de 52 de metri prezentand trei arce specifice. Aceasta poarta noua clopote, cel mai renumit dintre ele fiind cel numit "N'Eloi", avand un diametru de doi metri si o greutate de peste 5.700 de kilograme.

          

Fatada catedralei, care da spre palatul Almudaina, a picat in timpul cutremurului din anul 1851 fiind ridicata din nou putin mai tarziu. Doar usa apartine erei renascentiste, purtand semnatura lui M. Verger.

Reparatiile au inceput in 1852, fiind cerut si ajutorul Guvernului din Madrid, care a desemnat pe arhitectul Peyronnet in conducerea proiectului. Astfel, renovarea catedralei s-a intins intre anii 1903 si 1914.

In noiembrie 1899, episcopul din Malorca, Pere Cam Campins, a vizitat Barcelona pentru a cere parerea arhitectului Antoni Gaudi in legatura cu renovarea catedralei. Campins a fost atat de placut surrins de ideile clare ale lui Gaudi, incat, doi ani mai tarziu, in 1901, acesta i-a propus lui Gaudi sa ia conducerea proiectului.

Dupa ceteva luni, Gaudi a prezentat un proiect de renovare cu mai multe puncte, care aveau sa infrumuseteze mult catedrala. Cele mai importante contributii ale sale sunt extraordinarul candelabru alaturi de intreaga mobila decorativa cat si impresionantele vitralii.

                              

Gaudi a abandonat lucrarile la catedrala din Palma in anul 1914 dupa o neintelegere avuta cu cei ce il adusesera, in legatura cu unele detalii ale "Portii Mirador".

Fatada catedralei dinspre port, poarta o alta usa celebra, de factura gotica spaniola. Este numita "Poarta Mirador" sau "Poarta Marii", si este lucrarea colectiva a unor artisti ca Pedro de Moret (care a sculptat statuia "Fecioara cu pruncul" din Muzeul Diocezan) si Juan de Valenciennes (care a creat "Cina cea de Taina" si "Sfanta Treimi"), alaturi de alti mari artisti.

Un alt artist ce si-a adus contributia la catedrala este Guillermo Sagrera, care si-a concentrat toata finetea artei sale in cele doua statui infatisand pe Sfintii Petru si Pavel, din dreapta si stanga portalului.

          

Interiorul, foarte aerisit impresioneaza prin imensa scara la care a fost rezlizat. Poarta trei nave asezate pe coloane inalte de 44 de metri si cate opt capele pe lateralele navei.

Impresionanta este maiestroasa "Capela Regala", care este aproape la fel de mare ca biserica, avand o lungime de 25 de metri si o latime de 16 metri.

Altarul central, sfintit la 1 octombrie 1346, este definit de imensul candelabru de fier forjat, purtand amprenta lui Antoni Gaudi, fiind un fel de baldachin al acestuia (al altarului).

In spatele sau, se observa 110 strani sculptate in stil gotic si un balcon renascentist lucrat de J. de Salas. In spatele stranilor gotice, putin mai sus, se afla capela Sfintei Treimi, care gazduieste amintirea regilor din Malorca si in special: corpul mumificat al lui Jaime II un mormant gotic din anul 1948 lucrat de catre Federico Mares purtand ramasitele lui Jaime III, ultimul din scurta dar bogata dinastie din Malorca.

          

Catedrala din Palma mai gazduieste si alte doua renumite morminte: cel al apiscopului Antonio Gallina (care a murit in 1375) si Clement VIII (asezat in Capela Pietatii). Gil Sanchez Munoz, ultimul antipapa de la Avignon, care a fost episcop al Palmei pana la moartea sa din 1449, este de asemenea inmormantat in catedrala.

          

Locul unde sunt pastrate bogatiile artistice si nu numai, se alfa in doua camere special amenajate in acest scop, dominate de o monumentala usa. Prima camera, purtand amprenta lui Guillermo Sagrera, este gotica, in timp ce a doua este de factura baroca. Din multimea obiectelor inestimabile aflate aici, mentionam imensul chivot de argint placat cu aur, lucrat in stil gotic si cele doua candelabre baroce din argint cu o greutate de 250 kilograme fiecare. Acestea sunt lucrate la inceputul secolului XVIII de catre argintarul Juan Matons din Barcelona la cerinta unui anume Juan Roig.

Catedrala din Palma de Malorca domina intreaga zona a insulei si a portului.

          

          

.

17 Ianuarie 2007

Vizualizari: 8654

Voteaza:

Catedrala din Palma de Malorca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact