Catedrala York

Catedrala York Mareste imaginea.


Catedrala York

Catedrala York este o frumoasa catedrala gotica ridicata in orasul York aflat in nordul Angliei. Aceasta catedrala este folosita pe post de resedinta episcopala de catre cel de-al doilea episcop, ca importanta, din intreaga Anglie - primul episcop in rang este cel ce are resedinta in Catedrala Canterbury. Catedrala York este renumita pentru colectia imensa de ferestre-vitraliu pe care o detine inca din perioada medievala.

Catedrala York - scurt istoric

Crestinismul a pastruns in tinutul York inca de la inceputurile erei crestine. Astfel, primele semne crestine din zona apartin anilor 300. Prima biserica ridicata pe locul pe care astazi este inaltata catedrala a fost probabil una de lemn. Se crede ca aceasta biserica a fost ridicata in graba in anul 627, fiind folosita tot atunci la oficierea Botezului lui Edwin, viitorul rege al Northumbriei.

Inceputul lucrarilor pentru ridicarea unei biserici de piatra, mult mai mari si mai solide, a avut loc in jurul anilor 630, sapte ani mai tarziu fiind terminata o biserica inchinata Sfantului Apostol Petru (637). Aceasta biserica a fost ridicata sub purtarea de grija a lui Oswald.

Biserica din York a ajuns, nu dupa multi ani, in stare proasta, pana in anul 670, aceasta ajungand de-a dreptul in ruina. In anul 670, Sfantul Wilfred, ajungand in York si vazand starea foarte proasta a bisericii, si-a pus in lucru toate fortele pentru reabilitarea acesteia. El a innoit structura de rezistenta a bisericii si a rearanjat interiorul. Tot acum se infiinteaza si scoala si libraria din apropierea bisericii. Pana in secolul al XVIII-lea, aceasta scoala a fost una de renume in Europa de Nord.

In anul 741, Biserica din York a cazut prada flacarilor mistuitoare ale unui incendiu. Dupa aceasta cumpana, biserica a fost reconstruita si mai mareata, acesteia adaugandu-i-se 30 de altare. In aceasta perioada, biserica, alaturi de toate celelalte cladiri din zona, a cazut prada in mainile mai multor invadatori. Despre aceasta perioada grea din istoria ei nu se stiu prea multe lucruri. Abia din secolul al X-lea istoria reincepe sa spuna mai multe.

In aceasta biserica au slujit, de-a lungul timpului, mai multi arhiepiscopi benedictini, printre care si Sfantul Oswald, Wulfstan si Ealdred,care au mers la Westminster in anul 1066 pentru a-l incorona pe regele William. Ealdred a murit in anul 1069, fiind inmormantat in interiorul bisericii.

Biserica a fost avariata din nou in anul 1069, insa primul arhiepiscop norman, ajungand in aceasta, in anul 1070, incepe imediat restaurarea. Danezii au distrus biserica in anul 1075, aceasta fiind reconstruita in anul 1080. Construita in stilul norman, aceasta avea o lungime de 113 metri.

           

Interiorul acesteia era colorat in linii rosii si albe. Noua structura a fost si ea avariata de catre un incendiu in anul 1137, fiind iarasi reparata. Corul si cripta au fost remodelate in anul 1154, tot acum fiind ridicata si o noua capela - toate in stil norman.

Stilul gotic al catedralelor a ajuns pe aceste meleaguri pe la jumatatea secolului al XII-lea. Walter de Gray, care a fost inscaunat episcop in anul 1215, a ordonat ridicarea unei structuri gotice, asemanatoare celei din Canterbury. Lucrarile la aceasta au inceput in anul 1220.

Transeptele de nord si sud au fost primele parti ridicate din noua Catedrala York. Intreaga structura a fost terminata in anul 1250, aceasta fiind fidela stilului gotic timpuriu. Nu dupa mult timp, catedralei i s-a adaugat si un substantial turn central. Acesta era incununat cu o spira de lemn. Lucrarile la catedrala au continuat pana prin secolul al XV-lea, Catedrala York fiind deplin aranjata si finisata in anul 1472.

Reforma a dus la aparitia aici a primului arhiepiscop protestant, la imprastierea multora dintre bogatiile catedralei si la pierderea multor terenuri. Sub regina Elisabeta I s-a depus o intreaga serie de eforturi pentru a indeparta toate urmele de factura catolica din Catedrala York. Acum au avut loc multe distrugeri, precum vandalizarea mormintelor existente in interior, spargerea ferestrelor-vitraliu si a altarelor.

In anul 1644, in cadrul Razboiului Civil Englez, orasul si Catedrala York au cazut in mana trupelor lui Cromwell. Multumita lui Thomas Fairfax, catedrala a fost ferita, in mare parte, de la o distrugere mai ampla.

Imediat dupa detensionarea religioasa din zona, Catedrala York a intrat iarasi intr-un intreg proces de restaurare. Intre anii 1730 si 1736 intreaga podea a bisericii a fost acoperita cu marmura. O alta serie de lucrari interioare au inceput in anul 1802.

In orice caz, catedrala nu a scapat prea mult timp de incercari, astfel incat, in anul 1829, aripa dreapta a acesteia a fost grav avariata, iar in anul 1840, un incendiu a innegrit peretii navei si ai turnului vestic, lasand fara acoperis si absida sudica. Catedrala a ajuns astfel subjugata de datorii, in anul 1850 slujbele din acesta nemaitinandu-se. Din anul 1858, Augustus Duncome a inceput, usor-usor, sa reinvie monumentala catedrala.

In secolul al XX-lea, restaurarile din interior si exterior au acoperit o multime de ani, mai ales dupa anul 1967, cand Catedrala York a fost la un pas de distrugere totala. Doua milioane de lire sterline s-au strans si cheltuit, pana in anul 1972, doar pentru intarirea structurii de rezistenta si a acoperisului.

          

Un nou incendiu din anul 1984 a distrus acoperisul transeptului sudic, alte 2.5 milioane de lore cheltuindu-se pentru repararea acestuia. Lucrarile de restaurare au luat sfarsit in anul 1988.

Catedrala York - arhitectura si podoabele interioare

Catedrala York incorporeaza toate etapele stilului arhitectural gotic din Anglia. Biserica este alcatuita dintr-o foarta incapatoare nava gotica (1275-1290), o trapeza (1275-1290), un cor perpendicular gotic, aflat in capatul estic al cladirii, si doua transepte (1220-1255). Turnurile vestice, fatada de vest si turnul central au fost construite tot in stilul perpendicular gotic (1470-1472).

Nava este foarte lata si inalta, aceasta fiind acoperita de un tavan boltit din lemn; acesta este lucrat in asa fel incat sa para din piatra. In capatul vestic al catedralei se afla imensa fereastra-vitraliu, construita in anul 1338, in partea ei superioara formandu-se o inima. Pe langa aceasta mai sunt prezente si alte minunate ferestre asezate de-a lungul peretilor, datand de prin secolul al XIV-lea.

In transeptul de nord se afla Fereastra Celor Cinci Surori, cu cinci segmente a cate 16 metri fiecare. Sticla acesteia dateaza, in mare parte, din anul 1250. Aceasta fereastra a fost de curand inchinata tuturor femeilor ce si-au pierdut viata in timpul celor doua Razboaie Mondiale.

     

Din transeptul sudic, o lunga scara conduce pasii pelerinilor spre turnul catedralei sau spre cripta. Treptele, in numar de 275, sunt abrupte, atat in sus, spre turnul central, cat si in jos, spre cripta de sub catedrala. Pe langa o serie de ruine aranjate pe post de muzeu, aici se gaseste si trezoreria Catedralei York - pastrand artefacte liturgice si artistice din secolul al XI-lea, alaturi de alte relicve sau morminte ale unor arhiepiscopi medievali.

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 7088

Voteaza:

Catedrala York 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE