Chilia Sfantului Siluan Athonitul

Chilia Sfantului Siluan Athonitul Mareste imaginea.

Chilia Sfantului Siluan Athonitul, in care Cuviosul s-a nevoit duhovniceste multi ani de zile, se afla la mica distanta de Manastirea Sfantul Pantelimon (Rusikon), din Sfantul Munte Athos, Grecia.

Simeon Ivanovici Antonov, dupa numele sau de mirean, s-a nascut in anul 1866, in satul Sovsk, judetul Lebedinsk, regiunea Tambov, Rusia. In anul 1892, la varsta de 26 de ani, Simeon a ajuns in Sfantul Munte Athos, unde a intrat in obstea manastirii rusesti "Sfantul Pantelimon - Rusikon". A fost tuns in mantie, in anul 1896, apoi in schima, in anul 1911. Numele sau, Siluan. A trecut prin urmatoarele ascultari: la moara, la metocul Kalamareia, la Vechiul Rusikon si la Iconomat. Cuviosul Siluan a trecut la cele vesnice in ziua de 24 septembrie 1938. A fost canonizat in ziua de 26 noiembrie 1987.

Chilia Sfantului Siluan Athonitul

La mica distanta de Manastirea Sfantul Pantelimon, inspre nord, se afla vechea moara a manastirii, astazi ruinata, care a funtionat pana odinioara cu ajutorul unei roti uriase, pusa in miscare prin caderea apei. Langa aceasta moara se afla o bisericuta, inchinata Sfantului Proroc Ilie Tesviteanul, si un corp de chilii.

Inchinandu-si intreaga viata lui Dumnezeu, adica gandurile, cuvintele si faptele, in scurta vreme, Sfantul Siluan a primit marele dar al rugaciunii neincetate. Mai mult, pe cand se afla in bisericuta de la moara, el s-a invrednicit de a-L vedea intru slava pe Mantuitorul Iisus Hristos, in dreptul icoanei sale, aflata pe catapeteasma.

Odata cu primirea marelui dar al rugaciunii curate, Sfantul Siluan s-a vazut asaltat de diavoli. Cand ii venea in minte gandul mandriei: "Duci o viata sfanta, toate ascultarile le implinesti fara efort, te rogi neincetat, deci esti desavarsit!", cand ii veneau ganduri de deznadejde: "Poate te vei mantui, dar ajungand in rai, nu vei afla acolo pe cei pe care ii iubesti si nu vei avea nici o bucurie!"

Spre anul 1906, in miez de noapte, cand diavolii nu-i mai dadeau voie nici macar sa se inchine inaintea icoanei, Sfantul Siluan a strigat catre Dumnezeu: "Vezi ca ma silesc sa ma rog Tie cu cuget curat, dar demonii ma impiedica. Invata-ma ce trebuie sa fac ca ei sa inceteze sa ma mai tulbure." Atunci, indata, el a primit in suflet urmatorul cuvant: "Cei mandri sunt chinuiti mereu de demoni." Si a zis: "Doamne, invata-ma ce sa fac, ca sufletul meu sa se smereasca." La care, a auzit: "Tine-ti mintea ta in iad si nu deznadajdui."

Primirea si parasirea nedeplina a Harului, sunt marturii ale purtarii de grija a lui Dumnezeu fata de noi. El vrea sa ne fereasca de mandrie si sa ne conduca prin smerenie catre mantuire. Si, cu cat te smeresti mai mult, cu atat ai parte de mai multe daruri de la Dumnezeu. Daca prin mandrie, Duhul Sfant se departeaza din suflet, lasandu-l prada patimilor, prin smerenie, redobandim vechea sanatate a sufletului si lepadam boala pe care pacatele ne-au pricinuit-o.

Sfantul Siluan Athonitul spune: "Gandeam in mine insumi: sunt un ticalos vrednic de toata pedeapsa, dar, in loc de pedeapsa, Domnul mi-a daruit Duhul Sfant. O, dulce este Duhul Sfant, mai presus de toate lucrurile pamantesti!" El mai spune: "Chiar daca ar studia toate cartile pamantului, omul mandru nu-L va cunoaste niciodata pe Domnul. Caci mandria lui nu lasa loc in el pentru harul Sfantului Duh."

Astazi, chilia Sfantului Siluan Athonitul, in care acesta s-a invrednicit de mari daruri ale Duhului Sfant, precum si de crunte lupte venite din partea diavolilor, se afla in stare de ruina. Se doreste renovarea intregului corp de chilii. Cei care ajung in acest loc sfintit se pot inchina in Biserica Sfantul Ilie Tesviteanul, in care s-a rugat si Sfantul Siluan, si pot vedea vechea moara si vechiul corp de chilii.

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

24 Septembrie 2023

Vizualizari: 6481

Voteaza:

Chilia Sfantului Siluan Athonitul 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE