Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Fantana Maicii Domnului - Nazaret Mareste imaginea.

Fantana Maicii Domnului este un loc de pelerinaj din Tara Sfanta. Aflata langa Biserica Sfantul Arhanghel Gavriil, in centrul orasului Nazaret, unde Fecioara Maria a primit Buna Vestire, aceasta fantana aminteste, de fapt, de un izvor de apa foarte vechi, consemnat istoric inca din cele mai vechi timpuri.

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Fantana Maicii Domnului este, astazi, o fantana publica, construita deasupra unei fantani foarte vechi, folosita inca din antichitate. Aceasta este alimentata cu apa din izvorul Maicii Domnului, aflat sub biserica ortodoxa inchinata Sfantului Arhanghel Gavriil.

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Biserica Sfantul Arhangel Gavriil este construita deasupra "Izvorului Fecioarei Maria", un izvor natural ce izvoraste de langa o fantana antica, cunoscuta sub denumirea de "Fantana Mariei". Aceasta biserica, zidita probabil pe ruinele unei biserici vechi bizantine, din secolele VI-VII, a fost intotdeauna ortodoxa. Biserica actuala dateaza din anul 1750. Din absida nordica a bisericii, sapte trepte coboara pana la capela aflata sub biserica, unde se afla izvorul. In toata istoria ei, indiferent de greutatile prin care a trecut sau de starea cladirii, accesul la izvorul facator de minuni al Maicii Domnului nu a fost niciodata intrerupt.

Fantana Maicii Domnului se afla deasupra celei originale. Structura actuala a fantanii dateaza insa din anul 1967, cand vechea fantana a fost reconstruita. O serie de excavatii recente, efectuate intre anii 1997-1998, au descoperit o retea de tunele subterane (pentru apa), bizantine si cruciate, care pornesc de la fantana, spre casele invecinate. In acestea au fost gasite fragmente de ceramica din secolul al II-lea. In anul 2000, fantana a fost restaurata, forma veche a acesteia fiind pastrata intocmai.

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Potrivit traditiei ortodoxe locale, Fecioara Maria a primit vestea ca va naste pe Mantuitorul, de la Sfantul Arhanghel Gavriil, in momentul in care aceasta se afla la fantana din apropierea casei unde locuia, spre a scoate apa.

Buna Vestire, la fantana din Nazaret

Desi nementionata in Sfanta Scriptura, traditia conform careia, in momentul Bunei Vestiri, Fecioara Maria se afla la fantana din apropiere, sa scoata apa, este una foarte veche. Aceasta traditie este amintita in unele documente ale secolului al II-lea. "Protoevanghelia lui Iacov" este unul dintre aceste documente. Potrivit acestei surse, Fecioara Maria era una dintre cele sapte fecioare nascute din radacina lui David, alese pentru a tese o noua dvera, pentru Sfanta Sfintelor, din Templu.

"Protoevanghelia lui Iacov", scriere neinclusa in canonul Sfintelor Scripturi, spune urmatoarele: "Ea a luat vasul pentru apa si a iesit sa il umple de la izvor. In acel moment, o vece s-a auzit spunandu-i: "Bucura-te, caci ai aflat har. Domnul este cu tine, cea binecuvantata intre femei." In acel moment, ea s-a intors spre locul din care s-a auzit vocea, dar nu era nimeni. Apoi a inceput sa tremure de teama. Intrand in casa, si punand apa deoparte, s-a asezat jos si a reinceput sa coasa la panza. In acel moment, un inger s-a infatisat inaintea ei..."

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Sfantul Apostol Luca, in Evanghelia sa, marturiseste urmatoarele: "Iar in a sasea luna a fost trimis ingerul Gavriil de la Dumnezeu, intr-o cetate din Galileea, al carei nume era Nazaret, catre o fecioara logodita cu un barbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria. Si intrand ingerul la ea, a zis: Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei.

Iar ea, vazandu-l, s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si ingerul i-a zis: Nu te teme, Marie, caci ai aflat har la Dumnezeu. Si iata vei lua in pantece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau. Si va imparati peste casa lui Iacov in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit.

Si a zis Maria catre inger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu stiu de barbat? Si raspunzand, ingerul i-a zis: Duhul Sfant Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfantul care Se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zamislit si ea fiu la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea, cea numita stearpa. Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta. Si a zis Maria: Iata roaba Domnului. Fie mie dupa cuvantul tau! Si ingerul a plecat de la ea." (1, 26-38)

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Desi, in marturia Sfintei Scripturi nu este mentionat nici cel mai mic detaliu despre locul in care se afla Fecioara sau despre lucrul pe care il facea in acel moment, traditia marturiseste totusi ca ea se afla afara din casa, la fantana de apa.

Teodor Danalache

Fantana Maicii Domnului - Nazaret

Pe aceeaşi temă

08 August 2012

Vizualizari: 9485

Voteaza:

Fantana Maicii Domnului - Nazaret 5.00 / 5 din 5 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • cristel alexandruPostat la 2012-08-08 12:51

    DOAMNE IISUSE HRISTOASE TE ROG FRUMOS SA NE DAI SI NOUA DIN APA VIETII SI SA NE STERGI PACATELE. DOAMNE CRED CA MINUNATA ESTE APA DIN FANTANA MAICII DOMNULUI SI TARE MULT AS VREA SA MERG SI EU LA LOCURILE SFINTE SI MAI ALES LA MORMANTUL TAU DOAMNE IN IERUSALIM SA POT SA-MI PLING PACATELE CU LACRIMI MARI SI FIERBINTI . DOAMNE SUNT FERICIT CA TE AM CU MINE MEREU SI TARE MULT AS VREA DOAMNE IISUSE HRISTOASE SA INTRI SI SA LUMINEZI INTUNERICUL DIN INIMA MEA DOAMNE TE IUBESC MAI MULT DECIT ORICE TE ROG SA MA IERTI SI VA ROG SI PE VOI SA MA IERTATI .

  • Dan Gheorghe Somnea Postat la 2012-08-08 04:44

    Buna ziua, Adresa acestui articol instructiv a fost inclusa in situl http://dan.somnea.free.fr/PELERINAJ/ la ziua respectiva. Situl este atat unul turistic cat si unul spiritual. Sunt impresiile de pelerin ale subsemnatului cu ocazia pelerinajului din perioada 19 – 30 aprilie a.c. in Tara Sfanta, Iordania si Sinai. Doamne ajuta, Dan Gh Somnea, prof. univ. pensionar

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE