Fantana lui Iosif - Jubb Yussef

Fantana lui Iosif - Jubb Yussef Mareste imaginea.

Ruinele de la Jubb Yussef, din Galileea, sunt cunoscute ca fiind groapa din Dothan, in care Iosif, un personaj biblic, a fost aruncat de catre fratii sai, urmand sa fie vandut mai tarziu unei caravane de Ismaeliti care se indreptau spre Egipt. Timp de secole, locul a servit drept rascruce pe Via Maris, legand Egiptul, Siria (Damasc) si Mesopotamia. Incepand din secolul al X-lea, este mentionat ca un reper, un loc sfant si ca o sursa de apa pentru caravane.

Din secolul al XIII-lea, in aceasta zona era o asezare, mentionata pana in secolul al XVII-lea. La sfarsitul secolului al XVI-lea, un caravanserai (khan, han) mic a fost construit aici. Acesta este reprezentativ ca urmare a constructiei sale solide si a starii bune de conservare, in comparatie cu alte caravanseraiuri din aceeasi perioada. Insa, in ultimii ani hanul a inceput sa se deterioreze atat de mult, incat este pe punctul de a pune in primejdie vizitatorii sai.

Fantana lui Iosif - Jubb Yussef

Jubb Yussef se afla langa Kibbutz Amiad, in Galileea, la o altitudine de 246 metri, pe latura vestica a unui deal stancos si singuratic. Consta dintr-o groapa cu diametrul de un metru si adancimea de aproximativ 4 metri, acoperit de o cupola sprijinita de patru piloni si inconjurat de morminte antice.

Fantana lui Iosif - Israel

Jubb Yussef este mentionat pentru prima data la mijlocul secolului al X-lea, insa structura actuala apartine unei perioade tarzii. Conform unor marturii ale calatorilor, putul, care a avut 10 metri adancime, continea apa buna de baut pana in secolul al XIX-lea. Pe urma, ca urmare probabil a cutremurului din Galileea din 1837, putul s-a prabusit si de atunci nu a mai fost mentionat ca o sursa de apa. Fantana si cupola erau localizate intr-un patrulater care a avut de asemenea si o mica moschee; acest lucru era inca mentionat de catre calatori in secolul al XIX-lea, desi nu a mai ramas nicio dovada pana astazi.

Potrivit povestirii biblice (Geneza 34), Iosif a fost trimis de la Hebron de catre tatal sau, Iacob, la fratii sai, care pastoreau oi in Shechem (Nablus). Cand a ajuns acolo, a aflat ca fratii s-au mutat in Dothan, unde s-a intalnit cu acestia mai tarziu. Distanta intre Shechem si Dothan nu este precizata, nici cea dintre Hebron si Shechem, insa se obisnuieste sa se asocieze Dothan-ul cu Tel Dotan, aflat intre Shechem si Jenin.

Nu este tocmai clar cum traditia a asociat initial Jubb Yussef cu putul in care a fost aruncat Iosif. In Coran, Jubb Yussef este mentionat in doua versete: Sura 12 versetele 10 si 15. Versetul 10 spune ca unul dintre fratii lui Iosif s-a opus uciderii lui Iosif si a spus ca ar fi mai bine sa-l arunce pe fundul unui put, astfel incat una dintre caravane sa poata sa-l ia de acolo. Versetul 15 spune ca atunci cand Iosif a fost aruncat in fantana, Dumnezeu – a afirmat ca el, Iosif, le va reaminti intr-o zi fratilor sai despre acest incident.

Fantana lui Iosif - Israel

Comentatorii musulmani nu se pun de acord cu privire la locatia fantanii. Unii o plaseaza in Ierusalim, in timp ce altii spun ca putul se afla in Siria. Al-Istakhari, geograf de la mijlocul secolului al X-lea, plaseaza fantana in Galileea, iar acest punct de vedere a fost mult mai acceptat decat localizarea intre Sangil si Shechem. Aceasta a fost cunoscut, conform traditiei, incepand din secolul al X-lea, cand Jubb Yussef servea ca punct de reper in regiune: Qudamah din Bagdad, care a trait in prima jumatate a secolului al X-lea, mentioneaza Jubb Yussef ca o locatie aflata intre Kfar Leila si Tiberias. Al-Muqaddasi ofera mai multe detalii in 985 si, de asemenea, mentioneaza Jubb Yussef ca pe un punct de reper si noteaza distantele dintre diversele destinatii.

Nu este clar de ce acest loc a fost legat de Iosif. Jubb Yussef nu se afla pe drumul dintre Midian spre Egipt. Este posibil ca musulmanii sa fi trecut pe aici, vazand un put secat sau o adancitura in calcar (groapa carstica) care le-a reamintit de povestea lui Iosif, vandut ca sclav si devenit mai tarziu vizir sef al Faraonului Egiptului. Povestea era fascinanta si emotionanta, ar fi putut sa capteze imaginatia cititorilor generatii de-a randul. Iosif este un personaj important in Coran. Multe situri au fost denumite dupa el, iar aceste locuri sunt sfinte pentru musulmani.

Fantana lui Iosif - Israel

Jubb Yussef a fost venerat ca un loc sfant pe parcursul intregii sale existente. In secolul al XII-a sau XIII-a, cruciatii au acceptat aceasta poveste a musulmanilor despre loc. Insa de cand in Biblie se mentioneaza ca aceasta fantana se afla in Dothan, au numit regiunea Dothan. In ciuda naturii problematice a descrierii locului de catre cruciati, este evident ca au considerat si ei acest loc ca fiind unul sfant, avand in vedere faptul ca l-au mentionat in relatie cu Iosif. Mai multe descrieri detaliate despre Jubb Yussef urmau sa fie gasite in surse arabe. In anul 1189, Saladin a trecut prin acest loc in drumul sau spre Scaunul din Acre. In anul 1125, Yaqut al-Hamawi descrie Jubb Yussef: Jubb Yussef, groapa in care fratii sau l-au aruncat, pe care Allah l-a mentionat in preasfanta carte (Coranul), si se afla in Urdan (in Galileea), intre Banias si Tiberias, la 12 mile de Tiberias, pe drumul spre Damasc. Astfel a spus Istakhari (in 951 e.n.) si altii spun ca Iacob a trait in Shechem in Palestina, iar fantana in care a fost aruncat Iosif se afla intre Kfar Makhparia, numit Sangil si intre Shechem.

Mamelucii erau cei responsabili pentru pazirea acestui drum important, din Egipt in Damasc si au construit caravanseraiuri si forturi de-a lungul lui. In anul 1440, mamelucul Sultan, Jaqmaq a construit un lant de caravanseraiuri in tara, intre altele, Khan El Miniah in Tabha si caravanseraiul de la podul Bnot Yaacov. Distanta dintre acestea doua este, asa cum se obisnuia, de o zi de mers cu caravana. Se pare ca Jubb Yussef era privit ca un loc sfant la acea vreme si se poate sa fi fost un sat mic in apropierea lui, insa un han inca nu fusese construit. 30 de ani mai tarziu, in 1470, calatorul belgian Anselme Adorno a trecut prin Jubb Yussef impreuna cu fiul sau, Jan, iar aceasta este prima mentionare a unui caravanserai, descris ca fiind „un han frumos, care a fost construit acum nu mult timp, o piatra aruncata departe de oras”.

Fantana lui Iosif - Israel

Pe vremea mamelucilor, regiunea se pare ca s-a bucurat de prosperitate si in acea perioada a fost construit hanul. Safed si Gaza erau la acea vreme orase foarte importante. Spre deosebire de Gaza, care se afla pe drumul principal (Via Maris) si in apropiere de coasta marii, Safed era un oras montan, care servea drept capitala a unui „regat” -  Regatul lui Safed. Statutul sau ca fiind unul oficial sub autoritatea lui Safed apare din documente mai tarzii, aratand ca era un punct de colectare a taxelor de trecere, condus de o unitate militara.

Exista, de asemenea, o asezare in aceasta locatie a carui locuitori plateau taxe, desi marturii despre existenta acestora sunt numai din perioada otomana. Oricum, de la scrierile lui Adorno si de la faptul ca Safed era un oras important in special in perioada mamelucilor, se poate presupune ca in acea perioada era o asezare de factura non-militara in acea zona.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Fantana lui Iosif - Israel

29 Iunie 2012

Vizualizari: 3076

Voteaza:

Fantana lui Iosif - Jubb Yussef 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE