
Un cunoscut om politic de la noi a facut recent o declaratie, cu prilejul exprimarii unei optiuni de vot: "Am votat cu mine”. Declaratia mi s-a parut emblematica pentru lumea politica, mai ales de la noi. In plus, respectivul om politic isi amintea greu cu cine mai votase cu un minut in urma declaratiei. Si nu cred ca din cauza emotiilor.
Inca de la inceputul acestui text, draga cititorule, vreau sa fac o precizare. Cand vine vorba de politica, ca om al Bisericii, nu ma intereseaza partizanatul politic, nici macar persoanele fizice implicate, ci doar fenomenele care se intampla si care ne afecteaza pe toti. Aceasta dintr-un motiv foarte simplu: Hristos nu poate fi cap de partid si nu face partizanat politic, dar este preocupat de deciziile politicienilor, deoarece afecteaza si viata poporului lui Dumnezeu. Sambata, agitatie mare pe televiziuni. Alegeri in conducerea unui partid. Nu conteaza care, cred ca fenomenul descris mai jos se poate regasi oriunde in lumea politica. La un moment dat, unul dintre candidati iese din cabina de vot si declara presei cu cine a votat. Spune clar si scurt: "Am votat cu mine”. Imediat, gandul mi-a zburat la increderea si perceptia cetatenilor asupra clasei politice. Nu stiu daca respectivul om politic s-a gandit bine la impactul imagistic al declaratiei sale. Cert este ca situatia a continuat cu un alt moment, si mai sugestiv pentru mine: candidatul uitase cu cine a mai votat (se stampilau mai multe buletine). Din situatia prezentata eu am inteles ca, de fapt, unii politicieni sunt niste oameni care doresc puterea politica doar pentru a-si rezolva niste interese personale, prin beneficiile ce recurg din posesia ei. Pentru a ajunge aici, ei se grupeaza in anumite grupari de interese, numite impropriu partide (asa vrea cica democratia, sistem pluri-partinic, dar ei s-ar adapta la orice sistem). Aceste grupari nu prea mai au legatura cu ideologia politica, ci doar cu interesul comun si concret.
Daca le-ar pasa de ideologiile partidelor, nu ar trece asa usor de la un partid la altul si nu ar incheia aliante politice pe criterii strict electorale. Asa ca, singura regula identificabila asupra partidelor actuale mi se pare a fi: Nu conteaza cu cine esti, cata vreme ajungi unde iti doresti. Analizeaza, negociaza, totul e ca treaba sa-ti iasa. De aici probabil si fastaceala candidatului nostru cand a fost intrebat cu cine a mai votat. De altfel, combinatorica politic-economic nu este ceva nou. De ceva vreme se discuta despre legatura politicului cu economicul si invers. Cheia intregii ecuatii este insa votul, caci el te duce in zona puterii si a resurselor publice ale unei tari, de unde poti sa-ti rezolvi muuult mai multe treburi personale decat simpli cetateni. Prin urmare, toata zdroaba politicienilor nostri este sa culeaga cat mai multe voturi, pentru a ajunge unde isi doresc. Pentru aceasta se fac eforturi considerabile pe linie de imagine publica, deoarece ea este decisiva intr-un proces electoral.
Adiacent, se mai practica si "investitiile strategice”: dai unde trebuie si cat trebuie pentru a obtine ce trebuie. Care ar fi solutia? Greu de gasit, in opinia mea, cata vreme lumea politica se vrea cu dinadinsul a ramane o lume seculara. In secularism, principiile morale sunt relativizate si instabile, functie de interesele aruncate in joc. Din acest motiv, secularismul are marele dezavantaj ca provoaca rapid criza valorilor: morala, politica, sociala, etc. Iar de aici incepe haosul in toata societatea. Si uite-asa, politica actuala nu mai are legatura cu polis-ul (cetatea si cetatenii ei) ci cu gruparea de interese umane private, ale unor cetateni ce isi spun politicieni. Sper insa ca nu toti fac la fel. Oare sunt naiv?! Sunt sigur insa ca nu mai trebuie sa ne intrebam: de ce poporul are o incredere slaba in politicieni? Hristos ne arata ca demagogia nu are viata lunga: …dupa roada se cunoaste pomul…Caci din prisosul inimii graieste gura.
Parintele Eugen Tanasescu
(Acest text a fost publicat prima data pe blogul Parintelui Eugen Tanasescu de pe adevarul.ro)
-
Morala ortodoxa
Publicat in : Morala -
Morala sexuala
Publicat in : Morala -
Constiinta morala
Publicat in : Morala -
Morala crestina si etica filosofica
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.