
Manastirea Andronikov, situata pe malul estic al raului Yausa. Este una dintre numeroase manastiri-fortarete din sudul Moscovei din Rusia. Cel mai cunoscut calugar al manastirii a fost Andrei Rubliov, calugar si pictor iconoclast din secolul al XVI-lea, care a fost inmormantat in cripta manastirii.
Manastirea Andronikov - scurt istoric
Mitropolitul Alexei al Moscovei a jurat ca va cladi o manastire si o catedrala in Moscova daca va supravietui unei furtuni pe mare, in anul 1358, in calatoria sa de intoarcere la Moscova de la Constantinopol. Mitropolitul a spus ca manastirea va primi numele sfantului sarbatorit in ziua in care va ajunge la Moscova.
Ziua in care a ajuns la Moscova era dedicata Mantuitorului Nostru. In anul 1361, mitropolitul a cladit manastirea dedicata Manatuitorului, pe malul raului Yausa. Atunci cand mitropolitul Alexei a plecat in Serai pentru a o alina pe sotia hanului hoardei Kypchak, l-a insarcinat pe calugarul Andronik sa aiba grija de manastire. Acesta a devenit primul staret al manastirii. Mai apoi, manastirea a luat numele calugarului.
Intre anii 1425 – 1427, actuala catedrala a Mantuitorului, cea mai veche cladire din Moscova, a fost cladita de catre staretul Alexandru. Noua cladire din piatra a inlocuit-o pe cea veche, din lemn. Interiorul catedralei a fost decorat cu fresce pictate de Sfantul Andrei Rubliov. Picturile realizate de Rubliov in aceasta manastire au fost printre ultimele, inainte de a deceda, in anul 1430.
In secolul al XVII-lea pereti si turnuri crenelate cu piatra alba au fost contruite in jurul manastirii. In aceasta perioada a fost construita si resedinta staretului. De-a lungul timpului, manastirea a primit mai multe dependinte. Biserica Arhanghelul Mihail, construita in stil baroc rusesc, a fost construita in anul 1694 in partea vestica a manastirii.
In ultima decada a secolului al XVIII-lea, arhitectul Moscovei, Rodion Kazakov, a fost acreditat sa construiasca o clopotnita. Clopotnita planificata de arhitect era cea mai mare din Moscova. A fost insa sfatuit de Tarul Paul I sa reduca inaltimea cloptnitei, deoarece nicio alta cladire din Moscova nu trebuia sa fie mai inalta decat Kremlinul.
Clopotnita de 72 de metri a Manastirii Andronikov a fost insa distrusa in anul 1930, de catre bolsevici. Cimitirul Manastirii Andronikov a devenit in secolul al XVIII-lea si locul de odihna pentru numerosi membri ai elitei aristocratice din Moscova. Printre cei inmormantati aici se numara parintii si rudele tarinei Evdokia Lopukhina, Baryantinsky sau Trubetskoy.
Manastirea a trecut de-a lungul timpului prin numeroase perioada dificile. A fost jefuita de numeroase ori. In septembrie 1812, soldatii francezi din armata lui Napoleon au petrecut doua zile la aceasta manastire, inainte de a o incendia.
Dupa instalarea la putere a regimului bolsevic, in anul 1917, manastirea a fost inchisa. In anul 1919, cladirile manastirii au fost folosite de catre muncitorii din regiunea Rogozhsko Simoovsky. Cimitirul manastirii a fost folosit ca teren de fotbal.
Dupa Primul Razboi Mondial au fost incepute mai multe lucrari de restaurare a manastirii Andronikov. In anul 1947, cimitirul manastirii a fost declarat monument national. In anul 1949 a fost construit si un muzeu al picturii ruse.
In anul 1960 a fost deschis muzeul Andrei Rubliov, pentru a celebra 600 de ani de la nasterea acestuia. Chiar daca muzeul nu contine nicio lucrare a lui Rubliov, aici pot fi admirate peste 15 opere ale Scolii Rubliov.
In anul 1989, manastirea a fost redata Bisericii Ortodoxe Ruse. Pe 17 iulie 1989 a fost organizata o liturghie pentru a aniversa glorificarea lui Andrei Rubliov. In prezent, catedrala manastirii functioneaza ca parohie.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Manastirea Antifonitis - Arhanghelul Mihail "care raspunde"
Publicat in : Biserica in lume -
Sfintii Mihail si Gavriil
Publicat in : Sfintii Mihail si Gavriil -
Pomenirea minunii Sfantului Arhanghel Mihail in Colose
Publicat in : Calendar ortodox -
O icoana inedita a Sfantului Arhanghel Mihail
Publicat in : Pictura
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.