
MANASTIREA BALAMAND
De aproape zece secole, manastirea Balamand din Liban este o marturie a tariei credintei si a istoriei zbuciumate a crestinilor din Orientul Mijlociu. Construita de ordinul monahal cistercian in timpul perioadei cruciadelor, in secolele XII-XIII, ea este situata in nordul orasului Beirut si la aproximativ 8 km sud de Tripoli, pe un platou cu vedere spre Marea Mediterana. Calugarii cistercieni au ramas in aceste locuri pana cand orasul Tripoli (actuala capitala a Libanului de nord) a cazut sub dominatie musulmana, in 1289. Parasita timp de patru secole, manastirea a reinviat in secolul al XVII-lea, dupa ce aici au venit monahii ortodocsi ce au facut eforturi uriase pentru refacerea ei.
Manastirea "Adormirea Maicii Domnului" din Balamand a fost in istorie un centru important, nu numai pentru ospitalitatea pe care in mod traditional monahii o ofereau populatiei crestine sau musulmane din regiune, in timpul perioadelor istorice intunecate, ci si prin rolul sau pastoral si cultural. Pelerinii si credinciosii se intalneau aici si puteau sa-si intareasca credinta, gratie liturghiei precum si lecturii scrierilor sfinte ori lucrarilor patristice, copiate aici de-alungul secolelor in sute de manuscrise. Acest prestigios nucleu de raspandire a credintei ortodoxe a fost si pastratorul unei lungi traditii de pietate populara, lucru ce a facut pe multi credinciosi crestini, indiferent de confesiune si regiune, sa faca donatii manastirii. Se gasesc marturii emotionante in acest sens, in nenumaratele inscriptii de pe icoane sau de pe paginile manuscriselor.
Planul cladirilor in jurul curtii manastirii este caracteristic manastirilor cisterciene. Exista aici doua biserici. inchinate Fecioarei Maria si Sfantului Gheorghe, impodobite cu iconostase bogate in lemn si in marmura. Reflectand o pluralitate de stiluri, icoanele lor ofera un veritabil rezumat al istoriei artei. Atat biserica inchinata Fecioarei Maria ce se evidentiaza prin turnul ei alb. cat si actuala intrare in manastire, au fost construite in secolul al XH-lea.
Astazi langa manastire se afla si o cunoscuta facultate de teologie - "Sfantul loan Damaschin" -infiintata in 1970. Prestigiul teologic si istoric al acestui loc a facut ca la Balamand sa se semneze, in 1993, unul dintre cele mai importante acorduri al comisiei de dialog ortodoxo-catolice, acord prin care uniatismul este condamnat, iar cele doua Biserici se recunosc ca "Biserici surori".
Adevarata stralucirea a manastirii, ce a devenit cunoscuta azi in toata lumea, isi gaseste insa sursa intr-un trecut in care pelerinii si monahii de aici se aflau in rugaciune permanenta in fata icoanelor. in meditatie in fata manuscriselor, patrunzandu-se de cuvintele dumnezeiesti si insusindu-si dogmele esentiale ale credintei ortodoxe.
Baraganul Ortodox
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.