Manastirea Dafni - Dafne

Manastirea Dafni - Dafne

Manastirea Dafni - Daphni, Dafne, Daphne - este una dintre cele mai renumite biserici din Grecia, fiind de factura bizantina si foarte veche. Manastirea este situata la o distanta de 11 kilometri vest de Atena, inspre localitatea Eleusis, pe autostrada Atena - Corint.

Manastirea Daphne dateaza inca din secolul al XI-lea, ea apartinand stilului arhitectural bizantin. Mozaicurile acesteia sunt renumite in toata lumea ortodoxa, fiind unele dintre cele mai apreciate opere bizantine de acest fel. Astazi, biserica este deschisa ca muzeu, ea facand parte din lista monumentelor mondiale UNESCO.

Manastirea Dafni / Daphni / Dafne / Daphne - scurt istoric

Manastirea este numita astfel (Dafni, Dafne, Daphni, Daphne) de la numele unui templu pagan, inchinat zeului Apolo, care numea dafinul drept o planta sfanta. In regiune se spune ca existau o multime de arbusti de dafin, lucru mentionat de pelerini si localnici.

Templul pagan a fost distrus in anul 395, cand paganismul a fost interzis, iar crestinismul a devenit religie imperiala. Una dintre coloanele originale ale templului lui Apolo poate fi vazuta in apropierea intrarii in manastire.

In secolul al VI-lea, o micuta manastire ortodoxa a fost zidita peste ruinele templului pagan. Se crede ca prima biserica zidita pe acest loc a fost o basilica, o hala perpendiculara si lunga, avand o absida in capatul ei estic si posibil impartita in trei nave, separate de coloane.

Manastirea inchinata Maicii Domnului a fost parasita in urma invaziilor slave, undeva prin secolele VII-VIII. Abia in anul 1080, biserica va fi rezidita, la o scara mult mai mare decat cea veche. Noua manastire a fost inchinata Adormirii Maicii Domnului.

Lipsa documentelor dintre secolele VII-XI indica o perioada de declin, ori chiar de parasire a locului. Dupa aceasta data, locul este renovat sistematic, noua biserica fiind zidita intr-un mod exceptional, atat ca rezistenta, cat si ca arhitectura. De forma cruce inscrisa, tipic bizantina, biserica a fost in intregime acoperita cu mozaic.

De-a lungul timpului, manastirea a fost jefuita si distrusa de mai multe ori insa, ea fiind de fiecare data reparata, ori partial rezidita. Biserica din anul 1080 se pastreaza pana astazi, desi cea mai mare parte a cladirilor ansamblului monahal au fost pierdute.

Manastirea de langa Atena a avut legaturi semnificative cu Biserica Maicii Domnului, numita tot "Daphne", din Constantinopol. Se crede ca manastirea de langa Atena este ctitorie imperiala, atat pentru arhitectura si valoarea ei culturala, cat si pentru legaturile acesteia cu capitala bizantina.

 

Biserica Dafni a functionat ca si biserica centrala a manastirii intemeiate in jurul ei. Manastirea avea chilii si arhondaric, pentru primirea pelerinilor, fiind inconjurata in intregime cu un puternic zid de aparare. Aflandu-se departe de oras, pe o ruta importanta si foarte circulata, manastirea avea nevoie de protectie.

In anul 1205, manastirea va fi vandalizata de catre cruciatii franci, iar in anul 1211, ea va fi preluata de catre cistercieni. Calugarii cistercieni, care venisera aici de la Abatia franceza Bellevaux, au adaugat bisericii o aripa si doua arce pe fatada, in stilul gotic, tipic apusean. Manastirea a fost cisterciana vreme de aproape 250 de ani, doi duci franci din Atena fiind inmormantati in interiorul bisericii: Otho de la Roche si Walter de Brienne.

Dupa ce otomanii au cucerit Atena, in anul 1458, acestia au returnat Manastirea Dafni calugarilor ortodocsi. Cu toate acestea, lucru s-a petrecut numai in acte, caci slujbele nu au fost savarsite in ea, pe perioada dominatiei otomane. Intr-o perioada, biserica a fost folosita chiar ca resedinta pentru regimentul de armata.

Abia in secolul al XVI-lea, calugarii greci se vor intoarce in manastire, savarsind slujbe si rugaciuni neincetate. Calugarii au stat in manastire pana la Razboiul de Independenta, in anul 1821, cand biserica a fost oficial inchisa. Biserica a fost folosita iarasi drept cazarma, iar intre anii 1883-1885, in interiorul acesteia a fost amenajat un spital de nebuni.

Intre anii 1889-1897, cutremurele au daunat bisericii, reparatiile fiind savarsite de catre Societatea Nationala de Arheologie. Mozaicurile au fost curatate de catre artisti italieni, iar partea vestica a pronaosului, cat si domul bisericii, au fost reconstruite. Intreaga structura a fost consolidata in anul 1920.

Intre perioada anilor 1955-1957, un amplu proces de restaurare a fost demarat, la initiativa Departamentului de Restaurari, din catrul Ministerului de Cultura. Manastirea a fost restaurata, biserica a fost reparata, iar mozaicurile au fost din nou curatate. In anul 1960, peretii ce umplu arcele de pe peretele vestic al bisericii au fost indepartati, iar in anul 1968, intrarea de pe peretele vestic a fost si ea curatata.

 

Dupa cutremurul din anul 1999, manastirea a fost inchisa pentru reparatii. In luna iunie 2009, manastirea si biserica se aflau inca inchise, data deschiderii acestora nefiind inca anuntata.

Manastirea Dafni / Daphni / Dafne / Daphne - arhitectura

Biserica este zidita intr-un plan de cruce inscrisa, tipic arhitecturii bizantine. Datorita localiei vulnerabile a manastirii, peretii acesteia sunt ziditi foarte puternic, fiind intariti cu contraforti si deosebit de grosi. Spatiul central, patrat, apara ca dreptunghi, dupa adaugarea pronaosului si a pridvorului, in capatul vestic al bisericii.

Intrarea in manastire se face prin partea ei sudica, prin randul de cladiri zidite de catre cistercieni, undeva prin secolul al XIII-lea. Chiliile au fost adaugate in secolul al XVI-lea. In manastire pot fi vazute pietrele funerare ale mormintelor celor doi duci franci din Atena, decorate cu flori de iris si cruci latine.

Desi mozaicurile interioare ale bisericii sunt pastrate fragmentar, ele constituie unul dintre cele mai veloroase seturi de mozaicuri vechi bizantine din sudul Greciei. Datand inca din secolul al XI-lea, mozaicurile infatiseaza scene biblice, sfinti si profeti, toate pe un fundal auriu bizantin.

 

Domul central Il infatiseaza pe Hristos Pantocrator. Potrivit canoanelor erminiei bizantine, Buna Vestire, Nasterea Domnului, Botezul Domnului si Schimbarea la Fata imbraca cele patru nise ce sprijina domul central. Intre ferestrele domului se afla infatisati cei 16 profeti mari. Absida altarului ne-o infatiseaza pe Maica Domnului, inconjurata de ingeri.

Cele mai bine pastrate mozaicuri se afla in capatul sudic al naosului, acestea infatisand Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si pe Dreptii Ioachim si Ana. Bolta, imediat dupa intrarea sudica, prezinta Inchinarea Magilor si Invierea, iar bolta nordica infatiseaza Intrarea in Ierusalim, Rastignirea si Nasterea Maicii Domnului. Pe langa mozaicuri, biserica mai pastreaza si cateva fresce, in partea de jos a zidurilor.

Teodor Danalache

 

 

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5729

Voteaza:

Manastirea Dafni - Dafne 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact