Muzeul Bizantin din Atena este unul dintre cele mai importante muzee nationale ale Greciei. Muzeul Bizantin a fost infiintat in anul 1914 cu scopul de a pastra si expune opere ale mostenirii bizantine si post-bizantine de pe intreg teritoriul elen si nu numai. Colectia muzeului cuprinde peste 30 000 de exponate constand in icoane, sculpturi, ceramica, vesminte bisericesti, picturi, bijuterii si elemente arhitecturale (picturi murale si mozaicuri).
Expozitia permanenta este impartita in doua parti principale: prima este inchinata Bizantului (sec. IV-XV) si contine aproximativ 1200 de artifacte, iar cea de-a doua, intitulata "Din Bizant pana in epoca moderna", prezinta peste 1500 opere de arta ce dateaza din secolele XV-XX.
Istoria Muzeului Bizantin din Atena este strans legata Societatea Arheologica Crestina (ChAE) ce a fost infiintata in 1884. Inca de la inceput, intemeietorii ChAE au luat in calcul infiintarea unui muzeu, iar prima institutie de acest fel si-a gasit adapost in 1890, in cladirea Sfantului Sinod din Atena. In 1893, muzeul s-a mutat intr-o camera a Muzeului National de Arheologie, unde a ramas pana in 1923.
Muzeul Bizantin Crestin a luat fiinta in 1914, primul sau director fiind Adamantios Adamantiou. Baza colectiilor permanente se va forma insa pana in anul 1923. In acest an a fost numit director al Muzeului George Sotiriou. Una din primele sale obiective a fost sa uneasca Societatea Arheologica Crestina si Muzeul Bizantin pe care il considera "unul dintre muzeele de frunte ale Greciei" ce avea sa serveasca drept "un muzeu de referinta in Rasarit" . Sotiriou a organizat colectiile in anii urmatori si le-a expus public pentru prima data in anul 1924, in cinci camere, din Academia din Atena.
Obiectivul principal al lui Sotiriou a fost insa gasirea unui adapost permanent acestor colectii. In final, in 1930, muzeul s-a mutat in locul actual, casa Ilissis. Acest complex, aflat in apropierea raului Ilissos, fusese ridicat de Stamatios Kleanthes pentru Sophie de Marbois-Lebrun, Ducesa de Plaisance, in 1848. Interiorul cladirii au fost transformat de Aristotel Zachos. Tot Sotiriou a fost cel care a organizat noua expozitie permanenta a muzeului. Deschiderea oficiala a Muzeului Bizantin a avut loc in luna septembrie a anului 1930, si a coincis cu cel de-al treilea Congres International de Studii Bizantine, desfasurat la Atena.
Muzeul a fost redeschis publicului dupa al Doilea Razboi Mondial, in 1946, cand a fost construit un nou spatiu expozitional iar atelierul de conservare a fost reorganizat.
In anul 1950 Muzeul Bizantin din Atena a gazduit pentru prima data expozitii temporare : prima constand in icoane pictate de Fotios Kontoglou, iar ceqa de-a doua cu replici ale mozaicurilor de la Ravena.
Sotiriou –au urmat in functia de director al Muzeului Bizantin Manolis (1960-1975), Paul Lazaridis (1975-1982), Myrtali Acheimastou-Potamianou (1983-1995) si Chrysanthi Baltoyanni (1995-1999), Dimitrios Konstantios (1999-2010), Eugenia Chalkia (2010-2011), toti bizantinisti de renume, ce au transformat aceasta institutie intr-una de renume international.
Incepand cu anul 1980 cand au inceput lucrari ample de extindere a muzeului si de rearanjare a colectiilor sale. Rearanjarea colectiilor crestine timpurii si bizantine s-a finalizat in 2004, iar cea a colectiilor post-bizantine s-a finalizat in 2010.
Muzeul Bizantin din Atena - Colectia de sculptura
Muzeul Bizantin poseda impresionanta de sculpturi (cca. 2000 de piese). Cele mai importante lucrari dateaza din perioada bizantina (324-1453). Marea majoritate sunt piese arhitecturale, adunate de-a lungul timpului din cadrul diferitelor monumente si locuri din Atena. La acestea s-au adaugat sculpturi din restul Greciei, Peloponez, Tesalonic si Asia Mica.
De asemenea, in cadrul colectiei sunt prezente lucrari ce provin din insulele aflate sub sfera de influneta venetiana sau genoveza (Creta, Insulele Ioniene si Chios, Cicladele, Tinos). Colectia Muzeului mai cuprinde si o serie de sculpturi de factura romana si copta (busturi, monumente cu caracter funerar)
Muzeul Bizantin din Atena - Colectia de picturi murale
Colectia de picturi murale a Muzeului Bizantin, desi nu este foarte mare, este de nepretuit, deoarece ofera o perspectiva asupra dezvoltarii picturii religioase monumentale din Grecia in perioadele bizantina si post bizantina.
Cele mai vechi picturi murale din cadrul colectiei provin dintr-un complex, probabil cladiri publice, descoperit recent in Atena, situat pe Strada Irod Atticus. Cel mai important grup de picturi murale provine insa din Biserica Adormirea Maicii Domnului sitauta pe malul raului Megdova, Evrytania. Aceasta biserica se afla in prezent pe fundul unui lac artificial creat in anul 1960. Picturile recuperate la inceputul anilor 1960 din acest loca sde cult dateaza din secolele IX, XI si XIII.
Multe din picturile apartinand acestei colectii provin din biserici mai mici din Grecia.
Un grup unic de picturi murale, datate intre 1449-1450, provin din Panagia Hodegitiria din Apoplena, Lefkas. Acestea combina trasaturi din perioada paleologilor cu influente gotice tarzii.
Colectia cuprinde si picturi murale post-bizantine din Biserica Sfantul Andrei, catoliconul Manastirii Sfantul Filoteu din Attica (sec. XVII), din Biserica Maicii Domnului din Merenda, tot din Attica, si din Biserica Maicii Domnului din Delphi (sec. XVIII).
Muzeul Bizantin din Atena - Colectia de icoane
Colectia de icoane bizantine si post-bizantine este cea mai mare dintre colectiile muzeului numarand aproximativ 3000 de obiecte. Valoarea colectiei nu este data insa numai de numaral exponatelor, cat de spectrul temporal-artistic pe care acestea il strabat. In cadrul acestei colectii intalnim lucrari nu numai din Grecia, ci si din Asia Mica, Balcani si Rusia.
Colectia initiala, care a inceput cu icoane apartinand Societatii Arheologice Crestine a fost sporita treptat cu icoane aduse de refugiatii veniti in Grecia dupa Masacrul din Asia Mica in 1922 si schimbul populatiilor din 1923. Inca de atunci colectia s-a imbogatit constant.
Cea mai veche icoana (cu doua fete) infatiseaza Rastignirea (sec. IX-XIII) si Maica Domnului Hodigitria (sec. XVI). Icoana provine din manastirea Evangelistira din Peta.
Colectia cuprinde de asemenea un numar mare de lucrari post-bizantine ce atesta continuitatea picturii religioase de factura bizantina intre secolele XV-XIX in intreaga lume ortodoxa. Colectia cuprinde lucari ale unor pictori cretani precum : Angelos, Michael Damaskinos, Thomas Bathas, Emmanuel Lambardos and Viktor; as well as by Emmanuel Tzanes, Philotheos Skoufos, Theodore/Theodoros Poulakis and Elias Moskos, care toti au parasit Creta dupa cucerirea acesteia de catre turci in 1669 stabilindu-se in Insulele Ioniene.
Colectia de icoane mai cuprinde peste 300 triptice si diptice din secolele XV-XIX.
Una dintre cele mai mari si importante colectii de arta post-bizantina din cadrul Muzeului Bizantin din Atena a apartinut lui Dionisie P. Loverdos (1878-1934), un bancher din Chefalonia.
Muzeul Bizantin din Atena mai detine o serie de colectii de ceramica, obiecte de cult, textile, mozaicuri si manuscrise, la randul lor, deosebit de valoroase.
Radu Alexandru
-
Cirene - Atena Africii
Publicat in : Pelerinaje
-
Sfanta Filoteia din Atena
Publicat in : Vietile sfintilor
-
Sfanta Mucenita Filoteia din Atena
Publicat in : Vietile sfintilor
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.