
Manastirea Durdevi Stupovi, cunoscuta si sub numele de "Manastirea Coloanele Sfantului Gheorghe, este o veche manastire ortodoxa din Serbia. Ansamblul monahal de la Durdevi Stupovi se afla zidita pe colina unui deal impadurit de langa localitatea Novi Pazar.
Manastirea Durdevi Stupovi - scurt istoric
Inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, manastirea este ctitoria marelui domn sarb Stefan Nemanja, aceasta fiind construita in al optulea deceniu al secolului al XII-lea. Nemanja a construit aceasta manastire in urma unei promisiuni facute in vreme de mare necaz. Astfel, pe cand se afla inchis intr-o pestera el a promis sa zideasca o manastire inchinata Sfantului Gheorghe - Djordje.
Complexul monahal cuprindea biserica cea mare, fortificata, trapeza, corpul de chilii si cisterna de apa, toate acestea fiind inconjurate de marete ziduri de aparare. Biserica a fost construita de catre conducatorul Prvoslav, verisorul lui Stefan Nemanja, la sfarsitul secolului al XII-lea. Initial, pe acest loc se afla resedinta arhiepiscopiei de Budim, anulat de catre otomani.
Aspectul exterior al acestei biserici emana un duh apusean romanic: nava centrala este impartita in trei parti, de o parte si de alta a bisericii se afla pronaosuri, iar in capatul ei vestic se inalta doua turnuri masive de piatra.
Frescele interioare ale bisericii celei mari, pastrate intr-o oarecare masura si astazi, in parte transferate la Muzeul National din Belgrad, au fost lucrate si ordonate in stilul specific perioadei comnene bizantine. Datorita formei unice a bisericii, ansamblul iconografic a fost foarte greu de asezat si ordonat in spatiile avute la dispozitie.
Intre anii 1282-1283, bisericii i-a fost adaugata o absida aditionala, in partea ei estica, iar unul dintre turnurile laterale a fost transformat in capela si mormant pentru domnitorul sarb Dragutin.
Urmatorul mare ocrotitor al Manastirii Durdevi Stupovi este domnitorul sarb Dragutin, care a marit biserica si a pictat o mare parte din aceasta. Domnitorul sarb Dragutin a trait in Srem de unde, cand a murit, in anul 1316, a fost adus si inmormantat in Manastirea Sfantului Gheorghe.
Pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea, capela din turn a fost zugravita in fresca, in mare parte ea fiind imbracata cu scene istorice. Tot acum a fost zidita si o noua trapeza si o cladire mai incapatoare de chilii, iar o serie de noi fresce au fost zugravite in naosul bisericii celei mari.
Declinul acestei marete manastiri ortodoxe a inceput in vremea dominatiei otomane. Lucrarile de restaurare si cercetarile arheologilor au inceput sa scoata la lumina manastirea incepand cu anul 1960. In anul 1979, ca parte constituenta a complexului Sopocani din Vechiul Ras, locasul de la Manastirea Durdevi Stupovi a fost trecut si el in lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Noi reparatii si restaurari au avut loc in anul 1982.
Renasterea autentica a acestei manastiri a inceput insa pe la inceputul secolului al XXI-lea. Cladirea noilor chilii a fost teminata in anul 2000. Dupa mai bine de trei secole de parasire si grele incercari, Manastirea Durdevi Stupovi renaste puternic, toate cladirile acesteia incepand a fi reconstruite, cu binecuvantarea episcopului de Prizren si Kosovo, Artemie. Biserica cea mare va fi si ea reconstruita, dupa planurile originale.
Teodor Danalache
-
Pelerinaj in Serbia
Publicat in : Pelerinaje -
PELERINAJ IN SERBIA
Publicat in : Pelerinaje -
Pelerinaj in Serbia si Grecia
Publicat in : Pelerinaje -
Belgrad - Catedrala Sfantul Sava al Serbiei
Publicat in : Biserica in lume -
Manastirea Visoki Decani
Publicat in : Biserica in lume
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.