Biserica Sfantul Gheorghe - Capra

Biserica Sfantul Gheorghe - Capra Mareste imaginea.

Biserica Sfantul Gheorghe "Capra" este una dintre vechile biserici ortodoxe din Bucuresti. Aflata pe strada Fantanica, langa soseaua Pantelimon, in sectorul 2, aceasta biserica parohiala este inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, praznuit in ziua de 23 aprilie, si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, praznuit in ziua de 27 iulie.

Biserica Sfantul Gheorghe - Capra

In data de 6 mai 1886 a avut loc rascumpararea multor terenuri si cladiri, de catre cei improprietariti. La indemnul si prin osteneala credinciosului Constantin Dutulescu, numit si "Capra", unul dintre negustorii de seama ai zonei, pe un teren personal, aflat aproape de soseaua Pantelimon, ce pornea spre marginea orasului, s-a construit o biserica frumoasa.

Ca prim ctitor, daruind si o insemnata suma de bani, Constantin Dutulescu, impreuna cu sotia lui, Eufrosina, s-a ingrijit de bunul mers al lucrarilor de constructie si dotare, atragand spre aceasta pe multi alti locuitori din zona. Potrivit unui pomelnic din anul 1892, la zidirea si infrumusetarea primei bisericute, au contribuit peste o suta si cincizeci de enoriasi.

Noua biserica, inchinata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, a fost terminata de zidit si s-a sfintit in anul 1887, ea fiind cunoscuta si dupa porecla principalului ei ctitor, adica "Biserica Capra". Biserica a fost construita in timpul Razboiului de Independenta, in vremea pastoririi mitropolitului Nifon al Ungrovlahiei si a domniei lui Carol I.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Capra

Primul paroh al bisericii avea sa fie preotul Marin Marinescu. Multe dintre icoanele inca pastrate in biserica poarta inscriptii care amintesc de familiile donatorilor. Dupa o vreme, ctitorul si familia acestuia, sotia, Eufrosina, si copiii, Radu si Eleonora, au fost inmormantati langa biserica, iar deasupra mormintelor acestora s-a ridicat un moc monument funerar.

Biserica a fost reparata in anul 1924, cand au avut loc urmatoarele lucrari: a fost retencuita, in intregime; a fost construit amvonul; a fost innoita podeaua, din dale de piatra, un un mozaic, pastrat pana astazi; pridvorul din lemn a fost inlocuit cu unul din zid; pe catapeteasma a fost asezat un rand nou de icoane.

Peste numai doi ani, in anul 1926, a fost refacuta pictura, din ulei, in stil neo-bizantin, de catre pictorul Ioanid. In anul 1943, pictura bisericii a fost retusata din nou, tot in ulei, de catre pictorul bisericesc Gheorghe Raicu. Pictura actuala a bisericii celei vechi este cea restaurata intre anii 1968-1969, de catre pictorul bisericesc Discu Dumitru, din Bucuresti.

In anul 1928, au fost inlocuite stranele vechi, cu cele actuale, din stejar, si au fost montate usi noi de intrare, tot din stejar. Ferecarea in argint a icoanelor de pe catapeteasma s-a facut in doua etape, mai intai in anul 1920, iar mai apoi in anul 1966.

 Biserica Sfantul Gheorghe - Capra

In anul 1971, la slujirea Bisericii Sfantul Gheorghe "Capra", a fost randuit preotul Popescu Gheorghe, considerat cel de-al doilea ctitor al bisericii, datorita reusitei sale de a salva biserica de la demolare. Dupa anul 1975, cand incepe sistematizarea zonei, proiectul presupunea largirea vechii sosele Pantelimon. Drept urmare, Biserica Capra, construita langa strada, urma sa fie demolata, odata cu sirurile de case aflate de o parte si de alta a vechii sosele.

Presiunile pentru demolarea bisericii au inceput in jurul anului 1983, fiind confiscate, mai intai, parti din terenul bisericii, precum gradina si o parte din cimitir. Lucrarile de mutare au avut loc intre 10-22 septembrie 1985, folosindu-se metoda gasita de inginerii Eugen Iordachescu si Gheorghe Mija. Biserica a fost mutata cale de aproape 90 de metri, inspre nord-est, pe terenul cimitirului parohial. Vechea capela mortuara si casa parohiala nu au mai putut fi salvate, acestea fiind demolate.

Odata salvata de la demolare, biserica a fost iarasi reparata si infrumusetata. Cu aceasta ocazie, vechea pictura a fost acoperita cu una noua, in fresca, semnata de catre pictorul Maciulschi, in Sfantul Altar, si de pictorul Marculescu, in restul bisericii.

 

In anul 1987, la mica distanta de biserica, a fost ridicata o noua capela mortuara, pictata in fresca tot de pictorul Maciulschi, precum si o cancelarie parohiala. Vechea biserica ramane insa de aceleasi dimensiuni, prea mici pentru numarul tot mai mare de credinciosi. Biserica a fost resfintita in anul 1990, in vremea pastoririi patriarhului Teoctist.

In anul 2000, preotul paroh, parintele Viorel Juganaru, impreuna cu ceilalti preoti slujitori, parintele Moldoveanu Teodor, parintele Popescu Tudorel si parintele Anicescu Cornel, si cu membrii Consiliului Parohial, hotaraste ridicarea unui nou pronaos, de mari dimensiuni. In mai putin de un an, noul pronaos era ridicat, invelit si incununat cu o frumoasa turla. Acesta a fost zugravit, in fresca, de catre pictorul Dan Gogu, intre anii 2003-2004.

Cimitirul bisericii se intinde pe o suprafata de un hectar si jumatate, pe un teren donat de acelasi prim ctitor, Constantin Dutulescu "Capra", impreuna cu alti vecini-ctitori. Cimitirul functioneaza organizat inca din anul 1916, cand este sistematizat si dotat cu alei betonate.

Teodor Danalache

 Biserica Sfantul Gheorghe - Capra

Pe aceeaşi temă

27 Septembrie 2012

Vizualizari: 30446

Voteaza:

Biserica Sfantul Gheorghe - Capra 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE